Είμαστε τυχερές ως μαμάδες γιατί ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες σχετικά με την μητρότητα. Οι μαμάδες μας από την άλλη, δεν είχαν τόση άμεση πρόσβαση σε συμβουλές από ψυχολόγους, σε άρθρα ειδικών για το πώς να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά ούτε και σε έρευνες σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών. Κι όμως, οι μαμάδες μας φαίνονταν πιο χαλαρές, λιγότερο αγχωμένες, πιο σίγουρες για όσα έκαναν κι ας άκουγαν μόνο τις συμβουλές της μαμάς ή της πεθεράς τους.
Μήπως οι σημερινές μαμάδες έχουμε κουραστεί με τις τόσες πολλές συμβουλές; Οι μαμάδες, η αλήθεια είναι, πάντα υπεραναλύουμε και σκεφτόμαστε τις συμπεριφορές των παιδιών μας. Ακόμα κι όταν ξεκουραζόμαστε το μυαλό μας ανατρέχει στη συζήτηση που κάναμε με το νηπιακί μας κι αν θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε καλύτερα σε μια παρόμοι περίπτωση στο μέλλον. Ψάχνουμε, διαβάζουμε, μαθαίνουμε, νιώθουμε τύψεις, απαλλαγόμαστε από τις τύψεις, αποκτούμε νέα άγχη, νέες φοβίες, τα καταρρίπτουμε και πάλι από την αρχή.
Χαζεύοντας στο διαδίκτυο συμβουλές που δίνουν παιδοψυχολόγοι για το πώς πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για να τα κάνουμε ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση, ανακαλύψαμε τη γιατρό Siggie που έδινε μια πολύ απλή συμβουλή στους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν ανεξάρτητα. Αυτό που κάνει εντύπωση δεν είναι, φυσικά, οι συμβουλές της- που μοιάζουν πέρα για πέρα λογικές και χρήσιμες- αλλά τα σχόλια που έκαναν οι πάνω από 5 χιλιάδες μαμάδες με αρκετές να γράφουν ότι ένιωσαν άβολα με την συμβουλή της γιατρού.
Σύμφωνα με τη γιατρό κάθε φορά που τα παιδιά μας ζητούν νερό ή κάποιο σνακ, οι γονείς συνηθίζουν να τους δίνουν νερό ή σνακ και δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνουμε αν θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να εκφράζουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες τους και να γίνουν πιο ανεξάρτητα είναι να κάνουμε τον εξής διάλογο: “Μαμά διψάω. -Εντάξει τι θέλεις να κάνουμε για αυτό; Να πιω νερό! -Θέλεις να βάλεις ένα ποτήρι νερό μόνος σου ή χρειάζεσαι βοήθεια;”
Κάποιες μαμάδες βρήκαν χρήσιμη τη συμβουλή της γιατρού αλλά πολλές ήταν εκείνες που εξέφρασαν τη δυσκολία του να ανταπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο, δείχνοντας ταυτόχρονα πόσο πίεση νιώθουμε οι σημερινές μαμάδες να είμαστε πάντα τέλειες και σωστές. “Οπότε πρέπει να κάνω ολόκληρη συνέντευξη με τα παιδιά μου όταν διψάνε;” έγραψε μια μαμά, ενώ κάποια άλλη είπε “είμαι εργαζόμενη μητέρα. Δεν έχω τον χρόνο ούτε την ενέργεια να το κάνω αυτό. Αν πει ‘διψάω’ του δίνω νερό”.
Δες το βίντεο
@parenting.with.dr.siggie #positiveparenting #parentingtips #parentingsupport #parentlife ♬ original sound – Parenting.With.Dr.Siggie