Στις 4 Φεβρουαρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2018 παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης βάσει ιατρικής ένδειξης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικό καρκίνο συμπληρώνει 4 χρόνια ζωής. Σε αυτή τη μεγάλη χρονική περίοδο μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, το ΜΑΝΑ έχει κατορθώσει να παραμείνει ενεργό, προσφέροντας σε περισσότερες από 300 γυναίκες τις υπηρεσίες του, ενώ ο οργανισμός συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία του.
Ο εορτασμός αυτής της συμβολικής ημέρας φέτος αποκτά ιδιαίτερα σημασία καθώς ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος (Καθηγητής Αιματολογίας Ογκολογίας) ανακοινώνουν την συνεργασία τους, με σκοπό την παροχή από τον Οργανισμό, δωρεάν γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο σε γυναίκες, που πληρούν αυστηρά τα ιατρικά κριτήρια όπως αυτά έχουν διεθνώς οριστεί.
Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς στο πρώτο 8μηνο συνεχίστηκε με επιτυχία η παροχή υπηρεσιών διαδικτυακά προς όλες τις γυναίκες του ΜΑΝΑ ενώ από το Σεπτέμβριο το Σπίτι του ΜΑΝΑ άνοιξε ξανά τις πόρτες του, προσφέροντας με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όσα μαθήματα ήταν εφικτό, δια ζώσης. Παρόλα αυτά, η διαδικτυακή παρουσία του ΜΑΝΑ εξακολουθεί δυναμικά, δίνοντας την ευκαιρία σε όσες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ή κατοικούν εκτός Αθηνών να παρακολουθούν τις συνεδρίες.
Οι αριθμοί της τετραετούς επιτυχημένης πορείας “μιλούν” από μόνοι τους. Στο σύνολο 11.296 ωρών υπηρεσίας, 300 γυναίκες έχουν δεχτεί κατά μέσο όρο 14,46 ώρες ημερησίως ενώ παράλληλα, στο έργο του ΜΑΝΑ συνεισφέρουν 32 εθελοντές γιατροί, επαγγελματίες υγείας και εξειδικευμένο, στις διάφορες υπηρεσίες, προσωπικό. Επιπλέον 19 εθελοντές γιατροί και επαγγελματίες υγείας παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στους επαγγελματικούς τους χώρους.
Για τα γενέθλια του ΜΑΝΑ, η Πρόεδρος του, κα Randa Ghandour, συγκινημένη δήλωσε: “Εδώ και 4 χρόνια το Σπίτι του ΜΑΝΑ προσπαθεί να προσφέρει – παρόλες τις δυσκολίες, όπως η πανδημία – στήριξη, αγάπη , ζεστασιά και θετική διάθεση σε όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα πιο δυναμικά και αισιόδοξα, πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των ανθρώπων του ΜΑΝΑ, των εθελοντών και των υποστηρικτών μας. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, καθώς χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε καθημερινά το όραμα μας πραγματικότητα!”
Αυτά τα τέσσερα χρόνια, γυναίκες όλων των ηλικιών δέχονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στο Σπίτι του ΜΑΝΑ, πλήθος υπηρεσιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στη φροντίδα ασθενών με καρκίνο, πάντοτε σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς Υγείας, αλλά και από ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν εθελοντικά την υποστήριξή τους, σεβόμενοι απαραίτητα την ιατρική δεοντολογία. Από την αρχή της πανδημίας, οι παρεχόμενες διαδικτυακά υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
Ψυχολογική – Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική και Υποστήριξη
Φυσιοθεραπευτική υποστήριξη και συμβουλευτική από επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές
Διατροφικές Συμβουλές και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής
Υπηρεσίες Φροντίδας Προσώπου και Σώματος, όπως αισθητική και μακιγιάζ
Προγράμματα Σωματικής & Πνευματικής Άσκησης, όπως γυμναστική, γιόγκα, πιλάτες, χορός και σκάκι
Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης όπως χειροτεχνία
Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας όπως διαλογισμός κ.λ.π
Υποστήριξη στην απόκτηση περούκας.
Λογοτεχνική Ομάδα, όπου με τη βοήθεια λογοτεχνών, πραγματοποιείται σχολιασμός λογοτεχνικών κειμένων
Μαθήματα Η/Υ και περιήγησης στο διαδίκτυο
Ομιλίες και διαδικτυακά σεμινάρια με θέματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο από εξειδικευμένους επαγγελματίες
Στόχος αυτών των υπηρεσιών που προσφέρονται, είναι η επαναφορά των συγκεκριμένων γυναικών σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής, όπως πριν την εμφάνιση της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητας της ζωής τους, που αποτελεί και το όραμα της Προέδρου και ιδρυτικού στελέχους του Οργανισμού Κυρίας Randa Ghandour, η οποία έχει δώσει προσωπική μάχη με τον καρκίνο του μαστού και έχει νικήσει.