Μαμά… Μυρωδιά ασφάλειας, ζεστασιάς… Εκείνη που σε ξέρει καλύτερα, που θ’αναγνωρίσει την ανησυχία στη φωνή σου, θα εντοπίσει το χαμηλοβλέπον ψιλοένοχο βλέμμα σου. Εκείνη που θα σε παρηγορήσει στην απογοήτευσή σου κι εκείνη που θα σε βοηθήσει ν’ανοίξεις τα φτερά σου πιστεύοντας σε σένα. Εκείνη που θα ξενυχτήσει στο πλάι σου, στο παραλήρημα του πυρετού κι εκείνη που θα γεμίσει ασφυκτικά τα ταπεράκια για να στα στείλει εκεί που σπουδάζεις…
Μαμά… Εκείνη που θα της ‘ξηλώσεις’ τα νεύρα μέχρι να της πεις τι έχεις, γιατί βλέπεις την τελευταία φορά η οσμή των νυχιών της δεν είχε τις απαιτούμενες μαντικές ικανότητες. Εκείνη που θα της κλείσεις την πόρτα στα μούτρα γιατί θα θέλεις να μείνεις μόνη στο δωμάτιό σου. Εκείνη που δε θα λάβει απάντηση στο μήνυμά της γιατί τώρα έχεις βγει με τις φίλες σου.
Είναι η ίδια που θα της παραπονεθείς για πολλοστή φορά πως το αγαπημένο σου μπλουζάκι θέλει πλύσιμο στο χέρι κι εκείνη έκανε το τραγικό λάθος να μην το βάλει χθες για πλύσιμο. Είναι η ίδια που θα της θυμίσεις με τον εριστικό σου τόνο πως θα’πρεπε να γνωρίζει την ορολογία που χρησιμοποιείς με την παρέα σου, κι εκείνη που θα της τσιρίξεις στην υψηλότερη οκτάβα που διαθέτουν οι χορδές σου να μην ανακατεύεται στα προσωπικά σου… Ναι είναι η μαμά σου, που συχνά πυκνά γίνεται ένας ωραιότατος σάκος του μποξ για σένα… Ειδικά αν έχεις περάσει το κατώφλι της εφηβείας, τότε οι εκρήξεις σου είναι συχνότερες και μάλλον εντονότερες…
Άραγε έχεις σκεφτεί γιατί η μητέρα γίνεται ο δέκτης των παραπόνων, της απότομης συμπεριφοράς, του θυμού ενός παιδιού;
Αν ξαναγυρίσεις στην πρώτη πρόταση του κειμένου μου θα το καταλάβεις… Ξαναδιάβασε για να εμπεδώσεις! Η μαμά είναι συνώνυμο της ασφάλειας κι όταν ένα παιδί αισθάνεται ασφαλές, μέσα σ’εκείνο το περιβάλλον θα εκφράσει τους φόβους, τις ανησυχίες, το θυμό του, τη χαρά του, το θαυμασμό του, τα πάντα… Το παιδί νιώθει πως ακόμα κι αν φερθεί απότομα, ακόμα κι αν φωνάξει ή αντιμιλήσει, η μητέρα του θα το κατανοήσει και μόλις ξεθυμάνει η ένταση θα την βρει δίπλα του, το ήρεμο λιμάνι του για να γαληνέψει!
Γιατί η μαμά γίνεται πάντα σάκος του μποξ;
Γιατί η μαμά αντέχει…
Πρακτικά, η μητέρα, ακόμα κι αν είναι εργαζόμενη, είναι εκείνη που έχει περισσότερη επαφή με τα παιδιά, για τη φροντίδα τους, για την επικοινωνία μαζί τους. Σ’αυτό το σημείο να διευκρινίσω πως υπάρχουν και μπαμπάδες συναθλητές, σάκοι του μποξ δηλαδή, τους οποίους θαυμάζω και τιμώ ιδιαίτερα. Άρα, λοιπόν, η λύση της εξίσωσης μαθηματικά και με ακρίβεια, θα μας οδηγήσει στη μαμά που ανάμεσα στο σχολείο και τα αγγλικά θα ακούσει ένα μικρό εξάψαλμο από το βλαστάρι της, έστω και δια ασήμαντον αφορμίν…
Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα