Έρευνα για την περιγεννητική απώλεια και την πλαισίωσή της στην Ελλάδα

Το περιγεννητικό πένθος βρίσκεται στο επίκεντρο πιλοτικής διπλωματικής έρευνας, που εκπονεί η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτρια (BSc,PgDig) και ειδικευόμενη Περιγεννητική Ψυχολόγος (MSc in Perinatal Mental Health) Καλλιόπη Κρεμαστιώτη.

Η έρευνα απευθύνεται σε γυναίκες από 18 έως 45 ετών που βίωσαν περιγεννητική απώλεια τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα.*

Αν πληροίτε τα κριτήρια συμμετοχής, μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ.

Περιγεννητική Απώλεια είναι ο θάνατος κυήματος, εμβρύου ή νεογνού κατά τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό ή του νεογέννητου λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερης μορφής απώλεια, γιατί δεν αφορά το παρελθόν αλλά ένα μέλλον που δεν θα υπάρξει.  Εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μιας τέτοιας απώλειας, ο θρήνος που ακολουθεί μπορεί να έχει περιπλοκές. 

Γι’ αυτό ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν έντονη συμπτωματολογία Μετά-Τραυματικής Διαταραχής, Κατάθλιψης και Περιπλεγμένου Πένθους μετά από βίωση περιγεννητικής απώλειας που αναδεικνύει την αδυναμία σε θεσμικό, κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο αναγνώρισης της απώλειας και κατάλληλης πλαισίωσης του πένθους.

Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει πώς η βίωση του περιγεννητικού συναισθηματικού δεσμού μετά από περιγεννητική απώλεια σχετίζεται με την ένταση της βίωσης του περιγεννητικού πένθους, καθώς και να αναδείξει την αναγκαιότητα για νέα νοσοκομειακά πρωτόκολλα διαχείρισης της περιγεννητικής απώλειας.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ολική αναδόμηση των μαιευτικών πλαισίων, καθώς και των θεραπευτικών προσεγγίσεων σχετικά με το βίωμα της περιγεννητικής απώλειας, τη διαχείριση του περιγεννητικού πένθους και την διαφύλαξη της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των οικογενειών και των φροντιστών υγείας που εμπλέκονται στο ζήτημα.

*Στην έρευνα δεν μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή πριν την εγκυμοσύνη ή έχουν βιώσει άλλου είδους απώλεια και πένθος τους τελευταίους 12 μήνες.

Η ανάρτηση – κάλεσμα της Καλλιόπης Κρεμαστιώτη

Την παρούσα πιλοτική διπλωματική έρευνα για την περιγεννητική απώλεια, το περιγεννητικό πένθος και την μαιευτική/νοσοκομειακή πλαισίωση του φαινομένου στην Ελλάδα καθώς και την κοπιαστική ψυχικά και πνευματικά κατάδυση της στα βάθη του πένθους και της απώλειας την αφιερώνω με πολλή συγκίνηση μα και ελπίδα σε όλες εκείνες τις γυναίκες που ένιωσαν αόρατες και μόνες την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους αλλά και σε εκείνες τις κόρες και τους γιούς που έζησαν και έθρεψαν στο σώμα και στην ψυχή τους.

Η έρευνα θα προσπαθήσει να αναδείξει το ζήτημα του περιγεννητικού πένθους μετά από περιγεννητική απώλεια και την σύνδεση του περιγεννητικού συναισθηματικού δεσμού με την ένταση του περιγεννητικού πένθους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα περιμένουμε πως θα αναδείξει την αναγκαιότητα για νέα νοσοκομειακά πρωτόκολλα διαχείρισης της περιγεννητικής απώλειας καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν έντονη συμπτωματολογία Μετά-Τραυματικής Διαταραχής, Κατάθλιψης και Περιπλεγμένου Πένθους μετά από βίωση περιγεννητικής απώλειας που αναδεικνύει την αδυναμία σε θεσμικό, κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο αναγνώρισης της απώλειας και κατάλληλης πλαισίωσης του πένθους.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ολική αναδόμηση των μαιευτικών πλαισίων καθώς και των θεραπευτικών προσεγγίσεων σχετικά με το βίωμα της περιγεννητικής απώλειας και την διαχείριση του περιγεννητικού πένθους και την διαφύλαξη της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των οικογενειών και των φροντιστών υγείας που εμπλέκονται στο ζήτημα.

Η έρευνα απευθύνεται σε γυναίκες απο 18 έως 45 ετών που βίωσαν περιγεννητική απώλεια τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα.

Μπορείτε να προωθήσετε την ηλεκτρονική φόρμα του ερωτηματολογίου ή να την συμπληρώσετε αν ανήκετε στα κριτήρια συμμετοχής.

Είμαι εδώ για όποιο/όποια χρειάζεται οποιαδήποτε πληροφορία.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network