Αλήθεια τώρα, η κάθε μανούλα ξέρει αυτό που είναι σωστό για το παιδάκι της; (μεγάλο ερωτηματικό!)

“Η κάθε μανούλα ξέρει και κάνει αυτό που είναι σωστό για το παιδάκι της…”

Όσοι/ες ασχολούμαστε ως μητέρες, γονείς, επαγγελματίες με την μητρότητα και την γονεϊκότητα γενικά, αυτή τη φράση θα την συναντήσουμε συχνά.

– Χρησιμοποιείται για να κλείσουν διαφωνίες ομαλά και να αλλάξουμε συζήτηση.
– Αναφέρεται επίσης πολύ συχνά από διάσημες «μαμαδό – influencer» ως απάντηση σε σχόλια άλλων μαμάδων.
– Μπορούμε να το ακούσουμε και όταν προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε σε μία μητέρα, η οποία έχει δεχθεί κριτική για κάποια επιλογή/απόφασή της.

Όταν την συναντάω, ξεπηδάει από μέσα μου με ορμή:

Αλήθεια τώρα, η κάθε μανούλα ξέρει και κάνει αυτό που είναι σωστό για το παιδάκι της; (με ένα μεγάλο ερωτηματικό!).

Η φράση μοιάζει να λέγεται ως αντίδοτο στις ενοχές μας, τις οποίες δεν νομίζω να υποστηρίζει και αποτελεσματικά. Αντίθετα, ορισμένες φορές έχει έναν ρόλο αποπροσανατολιστικό, σαν να κόβει μια διαδρομή εσωτερικής αναζήτησης βιαστικά.

Υπάρχουν γυναίκες που πράγματι μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους με μεγαλύτερη ευκολία. Αλλά ακόμα κι αυτό, – η ανταπόκριση στις ανάγκες – αποτελεί θέμα προς συζήτηση για μια σημαντική μερίδα γονέων (πόσο; όρια; κτλ.).

Η φράση αισθάνομαι ότι μας στέλνει πίσω στα καβούκια μας, στα κλειστά μας κουτιά, στις πονεμένες (όταν υπάρχουν) διαδρομές, στην μοναξιά μας.

Μπορούμε να μάθουμε να διαφωνούμε. Να ανοίγουμε τη συζήτηση με σεβασμό στις επιλογές των άλλων, με κατανόηση και ενσυναίσθηση στις αφετηρίες της κάθε μιας. Αφετηρίες που εκ των πραγμάτων στενεύουν τις επιλογές. Μπορούμε να προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην

εκπαίδευση ώστε να μειώνεται η ανισότητα, η παραπληροφόρηση. Μπορούμε να ακούμε.

«Η κάθε μανούλα δεν ξέρει τι είναι το καλύτερο για το παιδί της». Γιατί αν το ήξερε θα είμασταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος. Και αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο δυνατές, πιο δημιουργικές, πιο θαρραλέες!

Οι περισσότερες μητέρες προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για το παιδί μας. Και αυτό ορισμένες φορές είναι αρκετό. Άλλες πάλι όχι.

Ο γιος μου μεγαλώνει. Και οι συζητήσεις μας γίνονται πιο απαιτητικές. Προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο, αλλά αν δεν αναρωτηθώ ποιο είναι αυτό…μάλλον δε θα φτάσει η προσπάθεια μου. Το ίδιο θέλω και για εκείνον. Να αναρωτιέται τις βεβαιότητες…

Ας αφήσουμε τις μοναχικές βεβαιότητες, ας αναρωτιόμαστε για αυτό που γνωρίζουμε μαζί με άλλες μητέρες.

Dimitra Gounari – Parent Coach / Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network