Η ανατροφή ενός παιδιού είναι δύσκολη και ταυτόχρονα υπέροχη. Το να παρατηρείς μάλιστα τα παιδιά σου να μεγαλώνουν και από μωρά να γίνονται παιδάκια και στη συνέχεια έφηβοι είναι μία μοναδική εμπειρία. Ωστόσο, όσο όμορφες στιγμές έχει αυτό το ταξίδι στη μητρότητα, άλλες τόσες είναι και οι δυσκολίες. Μία από αυτές είναι όταν η μητέρα ή ο πατέρας χάνει την ψυχραιμία του με το παιδί του. Αρχικά, θα πρέπει να θυμάσαι πως αυτό είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο. Οι γονείς έχουν συναισθήματα και πολύ συχνά το άγχος ή η κούραση δεν τους επιτρέπει να είναι απολύτως ήρεμοι.
Όπως δηλώνει και η ψυχολόγος Dr Jazmine McCoy “Συχνά, το χάνουμε επειδή επαναλαμβάνουμε τις οδηγίες μας ξανά και ξανά ή δεν είμαστε σίγουροι τι να κάνουμε ή τι να πούμε όταν το παιδί μας αρνείται να ακούσει”. Τι προτείνει λοιπόν η ειδικός, ώστε να γνωρίζεις την επόμενη φορά πως να αντιμετωπίσεις μία τέτοια κατάσταση;
Προσπάθησε να κατανοήσεις την οπτική του παιδιού
Τις περισσότερες από τις φορές που χάνει μία μαμά την ψυχραιμία της είναι όταν ξεχνά να μπει στη θέση του παιδιού μας. Κρίνει δηλαδή μία κατάσταση αποκλειστικά και μόνο από τη δική της θέση. Εάν όμως προσπαθήσεις να κατανοήσεις τον λόγο και την αιτία που το παιδί σου συμπεριφέρεται με τον συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να σκεφτείς έναν έξυπνο τρόπο για να διαχειριστείς με ηρεμία την εν λόγω κατάσταση. Αυτή η ενσυναίσθηση μάλιστα είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει μάθημα και στα παιδιά, αφού θα τα βοηθήσει στη συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους.
Απολογήσου
Ναι, μπορεί να πιέστηκες τόσο που έχασες την ψυχραιμία σου με κάτι που είπε ή έκανε το παιδί σου. Σκέψου όμως πόσο τρομακτικό μπορεί να φάνηκε αυτό στο παιδί. Αφού ηρεμήσεις λοιπόν και καθαρίσεις το κεφάλι σου, φρόντισε να απολογηθείς για τον τρόπο συμπεριφοράς σου.
Αναλογίσου τι συνέβη
Όταν βρίσκεσαι εν μέσω μίας κατάστασης με έντονα αρνητικά συναισθήματα, είναι σχεδόν αδύνατον να σκεφτείς καθαρά και λογικά. Εκ των υστέρων ωστόσο και όταν νιώσεις πως έχεις χαλαρώσει, προσπάθησε να σκεφτείς για ποιον λόγο βρέθηκες στην εν λόγω ψυχολογική κατάσταση. Τι σου προκάλεσε δηλαδή τόση ένταση. Ενδέχεται να είσαι πολύ κουρασμένη και αγχωμένη, συνεπώς αυτός να είναι ένας τρόπος που σου λέει ο οργανισμός σου πως πρέπει να τον φροντίσεις. Μην κλείνεις την πόρτα στα συναισθήματά σου.
Άλλαξε τακτική
Σίγουρα, αυτή η δύσκολη κατάσταση μπορεί να συμβεί σε κάθε μητέρα. Δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου. Συνέβη, συνειδητοποίησες τον λόγο και την επόμενη φορά θα πράξεις διαφορετικά. Είναι ένα ακόμα μάθημα για εσένα και θα σε βοηθήσει μελλοντικά.
Σύγχώρεσε τον εαυτό σου
Αυτό είναι το πιο δύσκολο και σημαντικό βήμα. Οι περισσότεροι γονείς μετά από ένα περιστατικό που έχουν χάσει την ψυχραιμία με τον παιδί τους, νιώθουν απεριόριστες τύψεις. Ακόμα κι αν αυτό είναι μία φυσιολογική αντίδραση, χρειάζεται να τιθασεύσεις τις τύψεις σου. Συμβαίνει σε κάθε μαμά και δεν χρειάζεται να τιμωρείς τον εαυτό σου. Στο μέλλον, θα γνωρίζεις πως να αντιμετωπίσεις αυτή την ένταση με καλύτερο τρόπο.