Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου λέει «sorry not sorry» σε 10 κλασικές περιστάσεις που κάποιος θα πεταχτεί από κάπου να σχολιάσει κακοπροαίρετα.
Θα’θελα να δώσω μια γενική πληροφορία προς κάθε έναν εκεί έξω που κριτικάρει μια μαμά, τις επιλογές της και τον τρόπο που μεγαλώνει τα παιδιά της:
Δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας φορτώνει με ενοχές – τα καταφέρνουμε περίφημα και μόνες μας. Οι τύψεις, η ανασφάλεια ότι τα κάνουμε όλα χάλια και η ντροπή (απέναντι στον γείτονα, στον περαστικό, στην συνάδελφο, στα πεθερικά, στην κοινωνία, στο σύμπαν) είναι εκεί, είναι στο job description, έρχονται μέσα στο πακέτο, ρε παιδί μου. Και πίστεψέ με όταν σου λέω πως δίνουμε μεγάλο αγώνα για να μην νιώθουμε έτσι και για να μην καταλήξουμε να τρώμε όλο μας το μισθό σε πάνες και ψυχανάλυση.
Οπότε, θα προτιμήσω σήμερα αντί για group therapy να κάνω writing therapy δηλώνοντας πως καμία μαμά δεν θα’πρεπε να ντρέπεται…
1. Επειδή έγινε μαμά με τη βοήθεια της επιστήμης
Αλήθεια τώρα; Εν έτει 2017 υπάρχουν ακόμα ηλίθιοι και ηλίθιες εκεί έξω που θα ψιθυρίσουν υποτιμητικά στο αυτί του διπλανού τους:
«Το έκανε με εξωσωματική;» Και δεν ντρέπονται για λογαριασμό τους;
2. Να αρνηθεί επισκέψεις στο εξωσωματική
Την πρώτη μέρα ήθελα να έρθουν όλοι (και δεν ήρθε σχεδόν κανείς). Την δεύτερη μέρα ήθελα να μην έρθει σχεδόν κανείς (και ήρθαν όλοι). Την τρίτη μέρα την πέρασα κατάκοπη και άυπνη, μετανιώνοντας που την προηγούμενη δεν βγήκα έξω σαν τον Κωνσταντάρα να φωνάζω «ΩΞΩ» προς πάσα κατεύθυνση.
3. Να θηλάζει το παιδί της δημόσια
ΟΚ, δεν είπαμε να γίνουμε σαν εκείνη την θεά που κατάβρεξε με μητρικό γάλα μια περαστική που της έκανε παρατήρηση επειδή θήλαζε στο πάρκο. Πραγματικά, όμως, κανένας, μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει μια μαμά να ντρέπεται επειδή ταΐζει σε κοινή θέα το παιδί της. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει όταν έχει έξω το στήθος της και το παιδί της τρέφεται από αυτό. Κι αν κάποιος βλέπει κάτι διαφορετικό, έχει αυτός το πρόβλημα, όχι εκείνη. Προσωπικά, νομίζω πως τους τελευταίους 6 μήνες δεν υπάρχει καφετέρια, εστιατόριο, πάρκο, πλοίο ή αεροπλάνο που να’χω βρεθεί με το μωρό και να μην το’χω θηλάσει. Είναι φαγανή, η γλυκούλα.
4. Να μη θηλάσει
Ενδεχομένως θα’πρεπε να αισθάνεται άσχημα κάποια που δεν προσπάθησε καν να δώσει στο παιδί της αντισώματα, επειδή δεν ήθελε να χαλάσει το στήθος της. Ο καθένας, όμως, κάνει ό,τι θέλει σε αυτή τη ζωή και λόγος δεν μας πέφτει. Επιπλέον, αλήθεια τώρα, πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Προσωπικά, όσες γυναίκες ξέρω που δεν θήλασαν είτε δεν μπορούσαν εξαρχής για ιατρικούς λόγους είτε το προσπάθησαν (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο και άλλες πραγματικά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ) και απέτυχαν. Είναι ανάγκη να τις κάνουμε να αισθάνονται και αποτυχημένες από πάνω;
5. Για τα κιλά της εγκυμοσύνης
Και αυτό στο λέω εγώ που πήρα 30 κιλά στην πρώτη εγκυμοσύνη και, δύο μωρά μετά, έχω ακόμη 10 να χάσω. Προσπαθώ, όμως, και σιγά σιγά τα χάνω, έστω και με ρυθμούς τετραπληγικού σαλιγκαριού. Μου αρκεί που πεινάω, εντάξει; Σκασίλα μου να ντρέπομαι κιόλας.
Διαβάστε την συνέχεια στο missbloom.gr