“Είσαι γονιός, το έχεις καταλάβει;”- Ένας μπαμπάς δίνει τις πιο όμορφες συμβουλές σε άλλους μπαμπάδες

Είμαι πολύ – ΠΟΛΥ – μακριά από το να είμαι τέλειος πατέρας και σύζυγος, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που έχω συνειδητοποιήσει τους πρώτους αυτούς μήνες που πραγματικά με βοήθησαν να νιώσω σαν ένας παραγωγικός και χρήσιμος γονιός και σύντροφος στην καταπληκτική μου γυναίκα, και σκέφτηκα ότι ίσως κάποιοι άλλοι τύποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το να μάθουν από τα λάθη μου.

Μην περιμένεις να σου ζητηθεί – Υπάρχουν χίλια πράγματα που πρέπει να γίνουν ανά πάσα στιγμή σε ένα σπίτι με μωρό, και η σύντροφός σου πιθανότατα σκέφτεται ΟΛΑ αυτά, ακόμα και όταν φροντίζει το μωρό. Έχω καταλάβει ότι ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορώ να κάνω είναι να ρωτάω τη γυναίκα μου ενώ αυτή ταΐζει ή παίζει με την κόρη μας: «Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να γίνει;» Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, δεδομένου ότι εγώ έχω επιστρέψει στη δουλειά από το σπίτι ενώ αυτή τελειώνει τη γονική άδεια. Μπορεί να μην έχω χρόνο να ταΐσω, να παρηγορήσω ή να αλλάξω το μωρό, αλλά μπορώ να βάλω πλυντήριο ή να αδειάσω το πλυντήριο πιάτων μεταξύ των συναντήσεών μου. Μια μικρή διόρθωση: Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να μου λέγεται να κάνω τα πιάτα κ.λπ., και έχετε δίκιο, ζω εδώ, θα έπρεπε να ξέρω τι πρέπει να γίνει. Αλλά ένα πράγμα που μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο όταν ρωτάς, είναι να καταλάβεις ποιες δουλειές είναι προτεραιότητα, ειδικά για το τι πρέπει να γίνει άμεσα στο σπίτι. Η γυναίκα μου μπορεί να έχει ασχοληθεί με μια βρώμικη πάνα που δεν ήξερα και να χρειάζεται να γίνει κάποια πλύση ρούχων, και αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τα μισογεμάτα πιάτα, οπότε είναι χρήσιμο να ρωτάω «Τι πρέπει να γίνει πρώτα;» με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, αν η γυναίκα μου αναφέρει την ίδια δουλειά δύο φορές, τότε είναι στη λίστα μου και χαίρομαι να την προσθέσω στην καθημερινή μου λίστα.

Να είσαι ενεργός και στη φροντίδα εκτός σπιτιού – Όταν για το μωρό μας χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με γιατρό για κάτι επείγον, ήμουν λίγο προσβεβλημένος που παρόλο που έκανα την κλήση από το τηλέφωνό μου, εξήγησα το πρόβλημα και άφησα ένα αναλυτικό μήνυμα για το μωρό μας, εκείνοι κάλεσαν τη γυναίκα μου πίσω και συζήτησαν μαζί της. Ήταν παράλειψη; Πιθανώς. Αλλά πραγματικά με έκανε να σκεφτώ πόσες μαμάδες είναι πάντα αυτές που κλείνουν ραντεβού, μιλούν με τους γιατρούς και κανονίζουν πράγματα με τα νηπιαγωγεία. Νιώθω ότι ήμουν πολύ πιο ενεργός και χρήσιμος ως πατέρας όταν προσπαθούσα να είμαι παρών σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναντήσεις και ραντεβού για εκείνη και να μην βάζω τη γυναίκα μου στην αγγαρεία να μου μεταφέρει τα πάντα μετά το γεγονός, αλλά να είμαι εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή του μωρού μας εκτός σπιτιού.

Δεν είσαι ο μόνος που δουλεύει – Είμαι τυχερός που δουλεύω από το σπίτι πλήρες ωράριο, αλλά ακόμα κι έτσι είναι μια γεμάτη μέρα που με κουράζει. Ξέρω ότι πολλοί μπαμπάδες δουλεύουν επίσης πλήρες ωράριο και πολλοί από εμάς ΔΕΝ έχουμε την πολυτέλεια να δουλεύουμε από το σπίτι και συχνά έχουμε φυσικά εξαντλητικές δουλειές που μας κουράζουν. Όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα. Αλλά να θυμάσαι, αν η γυναίκα σου είναι ακόμα σε άδεια, όπως η δική μου, ή πλήρους απασχόλησης γονιός στο σπίτι, κι αυτή δουλεύει πλήρες ωράριο, όπως κι εσύ. Μόνη διαφορά είναι ότι δεν τελειώνει στις πέντε, δεν υπάρχει πληρωμή, δεν υπάρχει επίσημο διάλειμμα για φαγητό, είναι φυσικά εξαντλητική (δύο φορές αν θηλάζει) και μπορεί να είναι εξαιρετικά μοναχική χωρίς φίλους ή συναδέλφους. Μόνο και μόνο επειδή το μωρό κοιμάται ή επειδή μπορεί να αφήσει την τηλεόραση να παίζει για παρέα, δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύει σκληρότερα από εσένα.

Είσαι γονιός. Είσαι μέρος μιας ομάδας. Όταν τελειώσει η μέρα της δουλειάς, η χαρά του να είσαι παρών γονιός αρχίζει. Ο αριθμός των άρθρων που διάβασα για μπαμπάδες που επιστρέφουν από τη δουλειά και απλά γίνονται άλλο ένα παιδί που πρέπει να φροντίσουν οι μαμάδες- αν και ένα φυσικά πιο επιβλητικό – είναι τρομακτικός.

«Αλλά εγώ δουλεύω σκληρά όλη μέρα» – παρακαλώ, μην μου το λες αδερφέ. Εκτός αν η σύντροφός σου είναι γονιός στο σπίτι ΜΕ πλήρη βοήθεια, αυτή δουλεύει επίσης μια γεμάτη μέρα, μόνο που είναι πολύ πιο μεγάλη.

Μια ακόμα μικρή συμβουλή που απολαμβάνω στην οικογένειά μας: προσφέρεις στη σύντροφό σου την ευκαιρία να κάνει εξωτερικές δουλειές χωρίς το μωρό. Ίσως να μη φαίνεται πολύ, αλλά το να πω στη γυναίκα μου ότι μπορεί να πάει να πάρει αυτά που χρειάζεται η ίδια και να πάρει για μας και από έναν καφέ της δίνει λίγο χρόνο μόνη της ενώ κάνει μια δουλειά και ταυτόχρονα μου δίνει ποιοτικό χρόνο με την κόρη μας. Κάθε φορά που σκέφτεσαι «Άντε να βγω από αυτό το σπίτι, έστω για λίγο» μπορώ να στοιχηματίσω ότι η γυναίκα σου το έχει σκεφτεί τρεις φορές. Προσφέρεις την ευκαιρία. Εννοώ, φυσικά, να της προσφέρετε και χρόνο μόνη της που ΔΕΝ σχετίζεται με δουλειά. Ίσως να έχει μια φίλη ή δύο που θα ήθελε να δει. Γιατί να μην της δώσεις την ευκαιρία; Θα πρέπει να ξέρεις πώς να φροντίσεις το μωρό σου εντελώς μόνος σου, χωρίς την σύντροφό σου.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network