Έχει και το δικό σου παιδί “snack tummy”; Τι λέει η επιστήμη για το viral βίντεο με το κορίτσι που θέλει να τρώει μόνο σνακ

Αν και το δικό σας το παιδί δηλώνει «χορτασμένο» την ώρα του φαγητού, όταν δηλαδή έχουμε κάνει κόπο για να προετοιμάσουμε ένα υγιεινό πιάτο με όλα όσα πραγματικά χρειάζεται, αλλά μετά από λίγο ζητάει ένα «σνακ» καλώς ήρθατε στο club. Μάλιστα, έχει και όνομα το φαινόμενο: λέγεται “snack tummy”, η κοιλίτσα δηλαδή που ζητάει μόνο σνακ.

Viral έχει γίνει πλέον στο TikTok βίντεο που ανέβασε η @libbys.losing.it, στο οποίο πρωταγωνιστεί η κόρη της που εξηγεί με αυτοπεποίθηση τη φιλοσοφία της ότι μιλάει η «κοιλίτσα του σνακ», όχι η «κοιλίτσα του δείπνου», ενώ χορεύει το «Bongo Cha Cha Cha». Με πάνω από 2,2 εκατομμύρια προβολές (και συνεχίζει να μετράει), η λογική της είναι ξεκαρδιστική και απίστευτα χαριτωμένη.

@libbys.losing.it Motherhood in a nutshell. #tiredmom #fyp #momlife #momsoftiktok #toddlersoftiktok #tiredmomsoftiktok #motherhoodunplugged #threenager #toddlerlife #motherhood #momhumor #toddlermom ♬ Bongo Cha Cha Cha – Goodboys

Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Κι όμως η επιστήμη είναι με το πλευρό των… παιδιών. Τα νήπια είναι άψογα συντονισμένα με το αίσθημα της αληθινής πείνας τους, βασικό συστατικό αυτού που αποκαλούμε «διαισθητική διατροφή». Σύμφωνα με τους ειδικούς το να αναγκάζουμε τα παιδιά να τρώνε όταν είναι πραγματικά χορτάτα -ή να επιμένουμε να «καθαρίζουν το πιάτο τους»- μπορεί να διαταράξει το ένστικτο τους και να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες αργότερα στη ζωή.

Επίσης τα σνακ τους είναι δελεαστικά επειδή συχνά είναι διαφορετικά και τους προκαλούν το ενδιαφέρον από ένα φαγητό που τρώνε ξανά και ξανά.

Συμπέρασμα; Κάνουμε υπομονή με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών θέτοντας βέβαια όρια. Όμως πρέπει να κρατάμε όλοι στο μυαλό μας ότι η «αυτορρύθμιση» τους είναι θαυμαστή και την έχουμε ανάγκη και εμείς.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Ας δούμε μερικές ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:

-Σεβόμαστε όταν μας λένε ότι χόρτασαν
Αν το νήπιό σας λέει ότι έχει χορτάσει, πρέπει να το πιστέψουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε μικρότερες μερίδες για να μην αισθάνεται το δείπνο υπερβολικό. Μπορούμε να του δώσουμε δεύτερο πιάτο αν χρειαστεί.

-Μετατρέπουμε τα γεύματα σε διασκεδαστικά σνακ
Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να σερβίρουμε το δείπνο με διασκεδαστικό τρόπο. Μπορούμε να φτιάξουμε μπουκίτσες  φαγητού έτσι ώστε να μοιάζει κι αυτό σαν σνακ.

-Κάνουμε το σνακ ωφέλιμο
Ενσωματώνουμε στα σνακ θρεπτικά συστατικά και τα κάνουμε να φαίνονται σαν επιδόρπιο, π.χ γιαούρτι με μούρα ή  φέτες μπανάνας με φυστικοβούτυρο – όλοι κερδίζουν.

-Μάρκετινγκ
Ναι, ξεκινάει από τόσο νωρίς. Βαφτίζουμε το δείπνο και το γεύμα ως «μεσημεριανό σνακ», «βραδινό πάρτυ» και ό,τι φανταστεί ο καθένας μας, μέχρι τα παιδιά να είναι σε ηλικία να κάθονται στο τραπέζι με ευχαρίστηση και όρεξη.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network