Θα πρέπει να σταθούμε λίγο εδώ. Στο οξύμωρο σχήμα να θέλουμε από τη μία τα παιδιά μας να είναι πλήρως υπάκουα, κάθε στιγμή και να ακολουθούν κατά γράμμα όσα τους λέμε χωρίς να αντιμιλούν και από την άλλη να θέλουμε στο μέλλον να γίνουν ανεξάρτητοι άνθρωποι που να μπορούν να προασπιστούν τη δική τους άποψη. Πρέπει να το παραδεχτούμε πως είναι παράλογο. Πόσο μάλλον αν εκνευριζόμαστε ή αν τα εκφοβίζουμε τα παιδιά για να κάνουν αυτά που θέλουμε εμείς (όσο δίκιο και να έχουμε).
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να τα βοηθήσουμε να συνδιαλέγονται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους όταν το κρίνουν σκόπιμο. Ας δούμε μαζί λοιπόν 8 πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στα παιδιά μας (ίσως και στο δικό μας «εσωτερικό παιδί» παράλληλα):
1️⃣ «Να μιλάτε πάντα με αυτοπεποίθηση – Ανεξάρτητα σε ποιον απευθύνσετε, να μιλάτε δυνατά και βλέπετε μες στα μάτια του/της. Μην αποφεύγετε την οπτική επαφή σαν να ντρέπεστε».
2️⃣ «Να κάνετε φίλους αλλά να παραμένετε πάντα ο εαυτός σας. Κάποιες φιλίες θα έρθουν και θα φύγουν- επικεντρωθείτε σε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, όχι στο να ταιριάζετε».
3️⃣ «Να λέτε ΟΧΙ όταν νιώθετε ότι αυτό είναι το σωστό. Ακόμη κι αν σας το ζητήσει κάτι ένας δάσκαλος, αν δεν το νιώθετε ότι είναι σωστό θα πρέπει να το αρνηθείτε».
4️⃣ «Να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Αν κάποιος σας μιλήσει αρνητικά, απαντήστε με αυτοπεποίθηση και μην τον αφήσετε να σας προσπεράσει».
5️⃣ «Ελάτε σε εμάς αν σας στενοχωρεί ή αν σας προβληματίζει κάτι να το συζητήσουμε. Εμείς είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε».
6️⃣ «Μην αγχώνεστε για τις απόψεις των καθηγητών. Το θέμα είναι να μαθαίνετε και να εξελίσσεστε και όχι να ικανοποιείτε τους άλλους».
7️⃣ «Πες όχι στην αδικία. Όταν κάτι σου φαίνεται άδικο, να έχεις το θάρρος να το αρνηθείς είτε αφορά τον εαυτό σου είτε κάποιον δίπλα σου».
8️⃣ «Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας. Η αυτοπεποίθηση προσελκύει τον σεβασμό. Να πιστεύετε πάντα στον εαυτό σας».