6 συμπεριφορές των γονιών που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Παιδιά που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, νομίζουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν και συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομήλικούς τους που στο μυαλό τους τα κάνουν όλα καλύτερα. Αυτά τα παιδιά έχουν αναπτύξει χαμηλή αυτοπεποίθηση και η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μπορούν όχι μόνο να τα επηρεάσουν αλλά και να το ανατρέψουν.

Ποιες συμπεριφορές των γονιών δημιουργούν στα παιδιά χαμηλή αυτοπεποίθηση:

1.Συγκρίνουν

Οι γονείς που κάνουν συγκρίσεις μπροστά στα παιδιά τους- τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τα παιδιά τους- δημιουργούν στα παιδιά τη λογική να μπουν κι εκείνα σε συγκρίσεις. Το ένα παιδάκι είναι καλύτερο στο ποδόσφαιρο και το άλλο καλύτερο στα μαθηματικά..

2. Δεν στηρίζουν

Τα παιδιά που δεν έχουν γονείς που τα εμπιστεύονται και τα στηρίζουν σε ό,τι κάνουν είναι πιο επιρρεπή στο bullying, αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και δεν τον εμπιστεύονται.

3. Αρνητικές ταμπέλες

Οι γονείς που χαρακτηρίζουν τα παιδιά τους αρνητικά “γκρινιάρα”, “ανίκανος”, “φοβιτσιάρης” και άλλα τέτοια τα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί γίνονται η εσωτερική φωνή των παιδιών και αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι όλα όσα ακούν από τους γονείς.

4.Ανούσια “μπράβο”

Όταν τα παιδιά ακούν “μπράβο” μόνο για το αποτέλεσμα και όχι για την προσπάθεια ή όταν ακούν “μπράβο” που δεν είναι πηγαίο και ειλικρινές, δεν χτίζουν αυτοεκτίμηση.

5. Δεν έχουν οι ίδιοι αυτοπεποίθηση

Όταν τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς τους αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, τότε θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Μιμούνται τον ίδιο διάλογο με τον εαυτό τους και τελικά δεν χτίζουν αυτοπεποίθηση.

6. Έχουν υπερβολικές προσδοκίες

Οι γονείς που έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τα παιδιά τους, τα οδηγούν στην αποτυχία. Από τη μία τα παιδιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν και από την άλλη νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που περιμένουν από αυτά οι γονείς τους.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network