Είμαι μη εργαζόμενη μαμά εδώ και εννιά χρόνια. Μετακομίσαμε στην άλλη άκρη της χώρας όταν τα παιδιά μου ήταν δύο ετών και τριών μηνών και δεν είχα την ενεργητικότητα να ξαναμπώ στο χώρο εργασίας.
Κάθε φορά που νιώθω ότι τα παιδιά μου δεν με χρειάζονταν τόσο πολύ, σκέφτομαι την επιστροφή στην εργασία και αλλάζω γνώμη – κι άλλη μετακόμιση, τα παιδιά μου χρειάζονται βοήθεια με τα μαθήματά τους, το ένα είναι πολύ εξαρτημένο συναισθηματικά από εμένα και τα λοιπά. Πάντα υπάρχει κάτι.
Θα ήθελα να μπορώ να σκεφτώ ότι έχω προσφέρει στα παιδιά μου σταθερότητα σε μια φάση που η ζωή μας βγαίνει συχνά εκτός ελέγχου, για τον έναν ή τον άλλο λόγο.
Αυτές είναι λοιπόν οι συμβουλές μου για μαμάδες και μπαμπάδες που δεν εργάζονται για να μεγαλώσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους:
Μπορεί να είναι πολύ μοναχικό
Οπότε βγες έξω και κάνε διάφορα πράγματα. Γνώρισε ανθρώπους. Μπορείς να μάθεις κάτι από τον καθένα – ακόμη κι αν είναι κάτι ελάχιστο.
Προσπάθησε να έχεις μια βοήθεια για το σπίτι, αν είναι εφικτό
Όταν καθαρίζω το σπίτι μου, μετά αναστατώνομαι και εκνευρίζομαι όταν -αναπόφευκτα- λερώνεται και αναστατώνεται ξανά. Τουλάχιστον μία φορά στις δύο εβδομάδες παίρνω μια στιγμιαία ανάσα ανακούφισης όταν έρχεται η γυναίκα που με βοηθάει. Πέρα από την πρακτική βοήθεια, είναι σημαντική και για την ψυχική μου υγεία!
Ανακάλυψε το δικό σου – πραγματικά δικό σου – καταφύγιο
Μια λέσχη βιβλίου, ένα γυμναστήριο, μια δουλειά μερικής απασχόλησης, ό,τι μπορείς για να ξεφεύγεις λίγο από το σπίτι. Προσωπικά είμαι εθελόντρια στους προσκόπους και στις αθλητικές διοργανώσεις όπου συμμετέχουν τα παιδιά μου. Δεν είναι αυτό ακριβώς που συστήνω – είναι πολύ στενά δεμένο με τις δραστηριότητες των παιδιών μου, είναι όμως κάτι. Αν μπορείς, βρες μια απασχόληση που θα αφορά εσένα και μόνο και θα συμβάλει στην προσωπική σου ευημερία και αυτοβελτίωση.
Αφιέρωσε χρόνο για να ενημερώνεσαι
Περνάω μεγάλο μέρος της μέρας μου διαβάζοντας τα νέα (τοπικά, εθνικά και διεθνή), μαθαίνοντας τι συμβαίνει τριγύρω και σχηματίζοντας γνώμη για όλα όσα γίνονται. Αυτό μπορεί να σου φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή και να σου δώσει ιδέες για μια δική σου δουλειά. Όποτε μπορείς, συζήτα τα νέα με άλλους ενήλικες -ή ακόμη και με τα παιδιά σου, μεταφέροντάς τους κάποιες ειδήσεις με λόγια ανάλογα με την ηλικία τους. Απλά και μόνο επειδή κάτι είναι online ή έχει τυπωθεί, δεν σημαίνει πως ισχύει.
Πέρνα καλά μέσα το σπίτι σου
Βάψε το υπνοδωμάτιο, φτιάξε έναν κήπο (τα παιδιά θα το λατρέψουν), μετάτρεψε ψηφιακά τις φωτογραφίες και τις ταινίες, κράτησε ένα ημερολόγιο, γράψε γράμματα (ή emails) σε φίλους και συγγενείς. Προσπάθησε να κάνεις σιγά σιγά όλα όσα ήθελες πάντα να κάνεις αλλά δεν είχες το χρόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζεσαι τακτικά
Οι γονείς που μένουν στο σπίτι συχνά παραμελούμε τον εαυτό μας, καθώς περνάμε όλη τη μέρα σκουπίζοντας μυτούλες, φτιάχνοντας φαγητό και κέικ και κάνοντας δρομολόγια με τα παιδιά. Αν όμως δεν φροντίσεις τον εαυτό σου δεν θα μπορείς να φροντίσεις τους αγαπημένους σου. Και η τακτική άσκηση είναι η καλύτερη μορφή φροντίδας για τη φυσική και τη διανοητική σου υγεία!