Τα πάνε καλά στο σχολείο; Έχουν αρκετούς φίλους; Μήπως κάποιος τα στεναχώρησε; Η λίστα με τις ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά μας είναι απλώς ατελείωτες.
Όμως, υπάρχει μια ποιότητα που μπορούν να καλλιεργήσουν οι γονείς και η οποία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κοινωνική, συναισθηματική ή νοητική πρόκληση: την ψυχική ανθεκτικότητα.
Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και γιατί όσοι την κατακτήσουν θα ζουν καλύτερα
Τα ανθεκτικά παιδιά είναι πιο ικανά να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να ανακάμπτουν από την αποτυχία και να συγχωρούν τον εαυτό τους για τα λάθη που κάνουν. Οι γονείς που μεγαλώνουν τέτοια παιδιά δεν εξαλείφουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Αντίθετα, διδάσκουν στα παιδιά τους πώς να τους αντιμετωπίζουν.
Ακολουθούν πέντε παραδείγματα:
1. Αφήστε το παιδί να αποτύχει
Ορισμένοι γονείς περιορίζουν τις εμπειρίες που πιστεύουν ότι θα είναι δυσάρεστες για τα παιδιά τους, λέει ο δρ Ken Ginsburg, καθηγητής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει όμως την ανάπτυξη τους. «Η δουλειά των γονέων είναι να προστατεύουν τα παιδιά τους και να τα αφήνουν να μαθαίνουν από την αποτυχία», λέει. «Είναι ένας από βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για τις δυσκολίες. Πρέπει να το αφήνετε να πέφτει περιστασιακά και να ξανασηκώνεται».
2. Αφήστε το παιδί να ανησυχήσει όντως για λίγο
Όταν το παιδί σας έρχεται σε εσάς με ένα πρόβλημα, είναι δελεαστικό να του πείτε: «Ω, μην ανησυχείς γι’ αυτό».
«Αλλά το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος και την ανησυχία είναι ένα βασικό μέρος της ψυχικής ανθεκτικότητας», σημειώνει η Taryn Marie Stejskal, ιδρύτρια του Resilience Leadership Institute και συγγραφέας του βιβλίου «The 5 Practices of Highly Resilient People: Why Some Flourish When Others Fold».
Συμβουλεύει τους γονείς να βάλουν στην άκρη λίγο χρόνο για «συνεδρίες ανησυχίας».
«Βάλτε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά και ζητήστε από το παιδί σας να ανησυχεί για κάθε πτυχή της ανησυχίας του», λέει. «Μπορούν ακόμη και να γράψουν όλες τις ανησυχίες τους. Στη συνέχεια, μόλις τελειώσει το χρονικό διάστημα, ζητήστε τους να απελευθερώσουν τις ανησυχίες και να μην τις σκέφτονται πλέον».
3. Αφήστε το παιδί να φανταστεί το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο
Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ανησυχία είναι να του ζητήσετε να παρουσιάσει το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο για το τι θα μπορούσε να συμβεί, λέει η Stejskal.
«Αυτό τα βοηθά να αισθάνονται πιο ασφαλή επειδή συνειδητοποιούν ότι ακόμα και το χειρότερο αποτέλεσμα που φαντάζονται δεν είναι τόσο κακό όσο νόμιζαν», λέει. «Υπενθυμίζοντας στα παιδιά μας ότι είναι ικανά να χειριστούν ακόμη και το χειρότερο σενάριο, τα βοηθά να δουν ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν». Και, φυσικά, το να τα βάζουμε να σκεφτούν το καλύτερο δυνατό σενάριο τους δείχνει ότι η θετική έκβαση είναι επίσης πιθανή.
4. Επιτρέψτε τους να αξιολογήσουν τις προσπάθειές τους
«Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν ψυχική δύναμη και ανθεκτικότητα, είναι σημαντικό να αξιολογούν τα ίδια την προσπάθειά τους και όχι άλλοι» λέει ο Scott Mautz, πρώην ανώτερο στέλεχος της Procter & Gamble και συγγραφέας του βιβλίου «The Mentally Strong Leader».
«Βοηθήστε τα παιδιά σας να μετρήσουν την απόδοσή τους με βάση τις δικές τους προσδοκίες αντί να αναζητούν την έγκριση των άλλων», λέει. «Αντί να καθορίζουν αν ανταποκρίθηκαν στα πρότυπα κάποιου άλλου, ενθαρρύνετέ τα να σκεφτούν: «Κατάφερα αυτό που είχα βάλει στόχο;« και «Γίνομαι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου;”». Αυτό είναι που μετράει.
5. Εστιάζουμε στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα
Είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά θα βιώσουν αναποδιές προσπαθώντας να επιτύχουν τους στόχους τους. Η υπερβολική εστίαση στο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους μπορεί να τα αποθαρρύνει από το να παίρνουν ρίσκα και να αναπτύσσονται.
«Ο υπερβολικός ζήλος για τα αποτελέσματα μπορεί να καταστρέψει την ψυχική δύναμη των παιδιών, επειδή τόσοι πολλοί παράγοντες εκτός από την προσπάθεια μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα», λέει ο Mautz.
«Αντ’ αυτού, ρωτήστε τα τι έμαθαν κατά τη διαδικασία ή αν διασκέδασαν. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να δουν ότι υπάρχει αξία στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα, ακόμη και αν δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει».
Διάβασε επίσης: