Πώς ξεκινάει ένας τσακωμός σε ένα σπίτι με παιδιά; Πάρα πολύ εύκολα! Δεν είναι όμως οι πολλές αφορμές που δίνονται για διαφωνίες και παρεξηγήσεις που φταίνε για τους διαρκείς καυγάδες σε μια οικογένεια, αλλά ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε.
Σε μια οικογένεια που τα παιδιά και οι γονείς νιώθουν σεβασμό, κατανόηση και πώς μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, μια διαφωνία δεν καταλήγει σε τσακωμό και φωνές αλλά σε μια όμορφη και διδακτική συζήτηση. Για αυτό είναι απαραίτητο κάθε οικογένεια να ακολουθεί τους εξή 5 κανόνες ώστε όλα τα μέλη να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον για να λένε τη γνώμη τους, να συζητούν, να βρίσκουν λύσεις χωρίς τσακωμούς:
1.O καθένας έχει ευθύνη για τα συναισθήματά του
Δεν φταίει “η μαμά” που στεναχωρήθηκα, ούτε η αδελφή μου που ξέσπασα σε φωνές. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για το πώς νιώθει και το πώς το εκφράζει. Για να το καταλάβουν τα μικρότερα παιδιά: Πάντα χρησιμοποιούμε το εγώ: “εγώ στεναχωριέμαι όταν μου παίρνουν τη μπάλα”.
2. Ακούμε τον άλλο χωρίς να διακόπτουμε
Δείχνουμε σεβασμό σε αυτόν που μιλάει και περιμένουμε τη σειρά μας για να απαντήσουμε.
3.Παίρνουμε αποφάσεις μαζί αλλά όχι όλες
Συναντιόμαστε όλη η οικογένεια μαζί και συζητάμε για θέματα που μας απασχολούν και αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Όχι για όλα, όμως, κάποια τα αποφασίζουν οι γονείς, όπως π.χ. που θα πάμε διακοπές ή αν θα πάρουμε σκύλο.
4.Όταν κάποιος λέει “όχι” το σεβόμαστε
Όταν κάποιος λέει “όχι” το σεβόμαστε. Δεν επιμένουμε, δεν ξεπερνάμε τα όριά του, δεν χτυπάμε, δεν φωνάζουμε.
5.Δεν έχουμε μυστικά
Στο σπίτι δεν έχουμε μυστικά. Όταν κάποιο παιδί θέλει να μοιραστεί κάτι, πρέπει να νιώθει την ασφάλεια να το κάνει!
Διάβασε επίσης: