Από τη στιγμή που τα παιδιά μας ανεξαρτητοποιούνται, φεύγουν από το σπίτι, βρίσκουν δικό τους σπίτι και δική τους δουλειά, η σχέση που έχουμε μαζί τους αλλάζει. Είναι μια εποχή που βγαίνουν στην επιφάνεια τα λάθη αλλά και τα σωστά της παιδικής τους ηλικίας. Αν έχουμε χτίσει γερό δεσμό μαζί τους που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό, την επικοινωνία τότε μπορούμε να εξελίξουμε τη σχέση τους μαζί τους σε κάτι ακόμα πιο δυνατό. Αν, αντίθετα, μεγαλώνοντας απομακρυνθήκαμε από τα παιδιά, δεν είχαμε σωστή επικοινωνία και ειλικρίνεια μεταξύ μας τότε ίσως απομακρυνθούμε περισσότερο ή βρούμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τις σχέσεις μας και να διορθώσουμε όσο γίνεται τα λάθη του παρελθόντος.
Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά μπορούν να στηρίξουν συναισθηματικά τους γονείς τους αλλά και πρακτικά αλλά και να κάνουν συζητήσεις μαζί τους που θα βοηθήσουν και τους δύο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς έχουν ανάγκη να ακούσουν από τα ενήλικα παιδιά τους το ενδιαφέρον, την αγάπη και την επικοινωνία που πάντα είχαν ενώ και τα παιδιά έχουν ανάγκη να πουν κάποια πράγματα στους γονείς τους. Όπως αναφέρει σε άρθρο της Huffington Post, οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι αυτές είναι οι 5 φράσεις που θέλει κάθε γονιός να ακούσει από τα παιδιά του όταν ενηλικιωθούν:
“Πώς περνάς; Συμβαίνει κάτι καινούριο στη ζωή σου;”
Μια απλή ερώτηση που δείχνει, όμως, ενδιαφέρον και μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση που θα έχει μεγάλη σημασία για τους γονείς. Τους δείχνει ότι τα παιδιά τους ενδιαφέρονται για εκείνους και όσα συμβαίνουν στη ζωή τους.
“Σε ευχαριστώ για όσα έκανες”
Το να είσαι γονιός είναι η πιο δύσκολη “δουλειά” στον κόσμο. Ξέρεις πως ό,τι έκανες το έκανες από την καρδιά σου αλλά θέλεις και κάποια στιγμή να ακούσεις από τα παιδιά ότι αναγνωρίζουν την καλή δουλειά που έκανες.
“Με βοήθησες πολύ”
Είναι μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές, όταν τα παιδιά λένε στους γονείς τους ότι ο τρόπος που τα μεγάλωσαν τα βοήθησαν να χτίσουν τη ζωή τους ακριβώς όπως ήθελαν.
“Τι θα έκανες στη θέση μου;”
Όταν γίνεσαι γονιός, είσαι γονιός για πάντα. Ακόμα κι όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν ξέρεις ότι σε έχουν ανάγκη, απλά με διαφορετικό τρόπο. Το να σε ρωτάνε ακόμα να τους δώσεις τη συμβουλή τους σημαίνει ότι εκτιμούν και σέβονται την άποψή σου και την εμπειρία σου.
“Είμαι ευτυχισμένος/ ικανοποιημένος με τη ζωή μου”
Είναι αυτό που εύχεται κάθε γονιός, το παιδί του να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να ζουν τη ζωή που θέλουν επιβεβαιώνονται όλοι οι κόποι και οι θυσίες που έκανες!