12 τρόποι για να “πείσεις” το παιδί να φάει το φαγητό του

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να το πείσετε αλλά να το αφήσετε ελεύθερο να επιλέξει τις υγιεινές τροφές που του προσφέρετε. Αυτοί οι 12 τρόποι θα βοηθήσουν το παιδί σας να ακολουθήσει μία σωστή διατροφική συμπεριφορά μαθαίνοντας να τρέφεται σωστά.

Ψωνίζετε υγιεινά
Εσείς αποφασίζετε ποια τρόφιμα θα αγοραστούν και τι θα μαγειρέψετε στο σπίτι. Αν και τα παιδιά ταλαιπωρούν τους γονείς τους επειδή ζητούν λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι, όταν αποφασίζουν με ποια τρόφιμα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο το σπίτι. Τα παιδιά δεν πρόκειται να πεινάσουν. Θα βρουν να φάνε ό, τι είναι διαθέσιμο στο ντουλάπι και στο ψυγείο. Δεν χρειάζεται ωστόσο να εθίζονται σε τρόφιμα που περιέχουν πολύ ζάχαρη, πολύ αλάτι ή πολλά λιπαρά.

Επιτρέψτε του να έχει γνώμη
Τα παιδιά πρέπει να έχουν άποψη για το τι θα φάνε. Γι’ αυτό από τις επιλογές που τους προσφέρετε, αφήστε τα να επιλέξουν αυτό που θέλουν να φάνε καθώς και την ποσοότητα. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα επιλογής και ελευθερίας. Όσον αφορά στην εισαγωγή νέων τροφίμων, μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται 10-15 δοκιμές σε ένα νέο φαγητό, προτού το αποδεχτούν τα παιδιά. Αφήστε το παιδί να φάει με τα χέρια. Τα παιδιά δοκιμάζουν με όλες τους τις αισθήσεις, άρα είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα παιδί να θέλει να αγγίξει, να μυρίσει και να γευτεί την τροφή.

Μην του δίνετε και την τελευταία μπουκιά επειδή θα… «χάσει τη δύναμή του»
Αν έχουν φάει ικανοποιητική ποσότητα φαγητού δεν πειράζει να αφήσουν στο πιάτο τους τροφή. Αφήστε τα να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώθουν ότι χόρτασαν. Πολλοί γονείς μεγάλωσαν σύμφωνα με τον κανόνα του «καθαρού πιάτου», αλλά η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά τα παιδιά να «ακούνε» το σώμα τους όταν αισθάνονται χορτάτα.

Κάντε γευστικές δοκιμές, συνεχώς
Οι διατροφικές προτιμήσεις αναπτύσσονται νωρίς. Οι διατροφικές συμπάθειες και αντιπάθειες σχηματίζονται ακόμα κι όταν τα παιδιά είναι μωρά. Μπορεί να χρειαστεί να του δίνετε κάποια τροφή μερικές διαφορετικές χρονικές στιγμές μέχρι να την αποδεχθεί (ή να την απορρίψει τελείως). Μην πιέζετε το παιδί να τη φάει, αλλά αφήστε το να δαγκώσει μια μπουκιά για να δοκιμάσει τη γεύση.

Αφήστε το να επιλέξει από το μενού
Ποιος λέει ότι τα παιδιά θέλουν να τρώνε μόνο χοτ ντογκ, πίτσα, χάμπουργκερ και μακαρόνια με τυρί; Όταν τρώτε έξω, αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά και μπορεί να σας εκπλήξουν με την προθυμία τους να πειραματιστούν στις γεύσεις.

Βάλτε τα γλυκά στη θέση τους
Τα γλυκά επιτρέπονται αλλά περιστασιακά, και φυσικά δεν χρειάζεται να τα συνδέεται με επιβράβευση. Όταν το επιδόρπιο είναι το βραβείο επειδή έφαγαν όλο το φαγητό τους, τα παιδιά δίνουν περισσότερη αξία στο cupcake από ότι στο μπρόκολο.

Το φαγητό δεν είναι αγάπη
Βρείτε καλύτερους τρόπους για να πείτε «σ ‘αγαπώ» στα παιδιά σας. Όταν τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται για να ανταμείψετε τα παιδιά και να δείξετε έτσι την αγάπη σας, τότε μπορεί να χρησιμοποιούν το φαγητό προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος ή άλλα συναισθήματα. Δίνετε αγκαλιές και επαίνους και όχι λιχουδιές για επιβράβευση.

Τα παιδιά κάνουν ό, τι κάνετε
Να είστε πρότυπο και να τρώνε υγιεινά. Όταν προσπαθείτε να διδάξετε καλές διατροφικές συνήθειες, προσπαθήστε να γίνετε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα. Επιλέξτε θρεπτικά σνακ, τρώτε στο τραπέζι και μην παραλείπετε γεύματα.

Μην το ταίζετε μπροστά στην τηλεόραση
Όταν το κάνετε, ενισχύετε το απερίσκεπτο τσιμπολόγημα και δε βοηθάτε το παιδί να καταλάβει εάν χόρτασε ή όχι. Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που δεν έβλεπαν τηλεόραση όταν έτρωγαν μείωσαν το ποσοστό του σωματικού τους λίπους.

Το παιδί δεν τρώει για να σας κάνει το χατίρι
Είναι πολύ γνωστή η φράση «Μία για τη μαμά…, μία για το μπαμπά….». Οι μερίδες του παιδιού πρέπει να είναι ανάλογες με την ηλικία τους. Οι γονείς έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την ποσότητα του φαγητού που πραγματικά χρειάζεται να καταναλώσει ένα παιδί, με αποτέλεσμα να τους σερβίρουν πολύ μεγάλες μερίδες. Οι μικρές μερίδες ενθαρρύνουν το παιδί να αποδεχθεί την τροφή, ενώ τα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά.

Μην του προσφέρετε εναλλακτικές
Είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να μοιράζεται το ίδιο φαγητό την ίδια ώρα και να μην προσφέρετε πολλές εναλλακτικές όταν το παιδί αρνείται να φάει.

Να είστε υπομονετικοί
Μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με το πείσμα του παιδιού να μη θέλει να φάει τίποτα και να αρχίσει τα κλάματα και την γκρίνια αλλά μην πείτε “σταμάτα να κλαις και θα σου δώσω γλυκό”, διότι το παιδί μαθαίνει ότι για να νιώσει καλύτερα πρέπει να φάει. Κάντε υπομονή, αφήστε το φαγητό στην άκρη κι όταν πεινάσει πραγματικά πείτε του ότι η επιλογή είναι το φαγητό που άφησε. Επίσης, μια ωραία ιδέα είναι να σερβίρετε το φαγητό κάνοντάς του σχέδια ώστε να μη του φαίνεται βαρετό. Τέλος, ψωνίζετε μαζί τα τρόφιμα και μαγειρεύετε μαζί το φαγητό: θα έχετε το τέλειο επιχείρημα για να το πείσετε να φάει. Πείτε «και τώρα θα φάμε όλοι το φαγητό που μαγείρεψε ο Γιάννης». Ποιος μπορεί να αντισταθεί;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network