«Είναι βλακείες αυτά που λένε ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι».
Μάλιστα, το διάβασα τις προάλλες σε μία ανάρτηση στο Facebook.
Μία κυρία πολύ θυμωμένη και καθόλου χαρούμενη τα είχε βάλει με όλους εμάς που έχουμε σπουδάσει την επιστήμη της θετικής ψυχολογίας.
Η κυρία αυτή, εκτός από θυμωμένη, ήταν όμως και αδιάβαστη. Ξέρουμε από επιστημονικές έρευνες σε χιλιάδες άτομα διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων ότι το να είμαστε χαρούμενοι, συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ψυχική και σωματική, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας.
Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι όταν λέμε να είμαστε χαρούμενοι δεν εννοούμε να είμαστε κλόουν της ζωής ή κωμικοί (αφήστε που και οι δύο κατηγορίες επαγγελμάτων κρύβουν από κάτω πολύ ανθρώπινο πόνο, λύπη, ακόμα και κατάθλιψη).
Το να είμαστε σε γενικές γραμμές χαρούμενοι είναι να έχουμε θετική διάθεση, αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής, να επενδύουμε σε θετικούς ανθρώπους και σχέσεις και να είμαστε ήρεμοι και ισορροπημένοι. Αυτός είναι ο χαρούμενος άνθρωπος, όχι αυτός που κέρδισε το λαχείο.
Γιατί; Επειδή αυτός που κέρδισε το λαχείο θα χαρεί, αλλά μέσα σε ένα χρόνο θα είναι στο ίδιο επίπεδο ψυχικής διάθεσης που ήταν και τη μέρα πριν κερδίσει το λαχείο!
Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που οι χαρούμενοι άνθρωποι ΔΕΝ κάνουν:
1. Δεν ασχολούνται με το να κατηγορούν και να κουτσομπολεύουν τους γύρω τους. Αυτό δεν του αφορά. Δε κάνουν συγκρίσεις, τι έχει ο άλλος που δεν το έχω εγώ, ή, ακόμα χειρότερα «γιατί αυτός και όχι εγώ» και στο έπακρο, «να μην έχει ούτε αυτός ούτε εγώ». Αυτή η στάση ζωής είναι μίζερη. Δημιουργεί μια φυλακή αρνητικής διάθεσης και δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να ονειρεύεται, να βάζει στόχους και να χαράζει το μονοπάτι του.
2. Δε βλέπουν τη ζωή απαισιόδοξα. Έχουν θετική, αισιόδοξη στάση ζωής και δε πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Φυσικά και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, τη δυσκολία, ή το ζήτημα που έχει προκύψει, αλλά δε θεωρούν με τη μία ότι είναι άλυτο. Βλέπουν λύσεις και όχι προβλήματα. Θεωρούν ότι για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί υπάρχει και τρόπος να το διαχειριστούν. Και επειδή το πιστεύουν, τελικά βρίσκουν τον τρόπο! Και αυτό τροφοδοτεί τη θετική και αισιόδοξη στάση τους.
3. Δεν είναι επικεντρωμένοι στο παρελθόν, αλλά ούτε και ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον. Όταν σκέφτονται το παρελθόν προσπαθούν να αναλύσουν τα λάθη τους, να μάθουν κάτι από αυτά και να μην τα επαναλάβουν. Σίγουρα δεν αυτομαστιγώνονται! Επίσης, όταν σκέφτονται το μέλλον επικεντρώνονται στο να εκτιμήσουν διάφορες πιθανές καταστάσεις, να προετοιμαστούν, να έχουν ένα γενικό σχέδιο δράσης, αλλά και συγκεκριμένους στόχους. Κυρίως όμως ξέρουν να επικεντρώνονται στο παρόν, να εκτιμάνε τα όσα έχουν και όσα υπάρχουν στη ζωή τους.
4. Δε παραπονιούνται και δε γκρινιάζουν όλη την ώρα. Ακόμα και αν έχουν κάποια δυσκολία ή κάποιο πρόβλημα, διατηρούν τη θετική διάθεση και αισιόδοξη στάση τους. Δε σχετίζονται με τους γύρω τους με γκρίνια, κάνοντας παράπονα για το τι δεν πάει καλά στη ζωή τους. Οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν είναι βουτηγμένοι στη λίμνη της αυτολύπησης, έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη, του αυτοσεβασμού και της αίσθησης της προσωπικής τους αξίας.
Διάβασε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα