Η μαμά μου είναι η δασκάλα μου…
Πέρασε ένας χρόνος και μπορέσαμε να χωρέσουμε ζωές πολυάσχολες μέσα σε λίγα τετραγωνικά.
Γραφείο, σχολείο ακόμη και παιδότοπος ήρθαν όλα στο σπίτι, δημιουργήσαμε χώρο και χρόνο για όλα.
Δεν έχω ζήσει όμως μέχρι τώρα μεγαλύτερο αγώνα από το σύνολο των γονιών, από αυτόν τον τωρινό, για να βοηθήσουν τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή τους με τη γνώση.
Νιώθουν πως κάποιος τους πέταξε ένα τσουβάλι ευθύνες και ψάχνουν κάθε τρόπο να το σηκώσουν.
Θα έρθει κάποιος και θα πει : “Μα καλά , δε μπορεί να διαβάσει το παιδί της/του;”
Όχι, αυτό δεν είναι δύσκολο, ούτε κουραστικό , αυτό το έκανε και πριν με τον τρόπο που ήδη γνώριζε, ενισχυτικά και βοηθητικά. Τώρα όμως είναι ο παιδαγωγός του, ο φίλος του στα ανύπαρκτα διαλείμματα, ο γονιός που πρέπει να το φροντίσει όταν στο διπλανό δωμάτιο ο άλλος γονιός κάνεις σύσκεψη, κάνει ο ίδιος τηλεκπαίδευση ή κλείνει μια σημαντική δουλειά.
Όλα αυτά προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την άπειρη ενέργεια των παιδιών που δεν εκτονώνονται, την απαισιοδοξία των εφήβων που κλείνονται στο δωμάτιο και τέλος να κρύψει την παραμικρή διαφωνία με τον/την σύντροφο για να μη νιώσουν άβολα τα παιδιά, για να μη χαλάσει η ημέρα όλων.
Έχουν δίκιο, οι ευθύνες είναι πολλές, τόσες που είναι βαρύτερες από όσο έχουν ήδη εντοπίσει.
Το σχολείο εκτός από τη μάθηση καλύπτει και το κομμάτι της κοινωνικοποίησης των παιδιών, είναι ο χώρος της δραστηριότητας τους, εκεί υπάρχουν αυτόνομα και εκφράζονται με τρόπο που ενδεχομένως να μη θέλουν και να μη μπορούν όταν τους ακούει όλο το σπίτι να κάνουν μάθημα.
Έτσι έρχεται η άρνηση για όλο αυτό, η υποτίμηση του εκπαιδευτικού από το μαθητή και πάλι καλείται ο γονιός να εξηγήσει κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται.
Θα το κάνει γιατί είναι γονιός.
Όμως ας μη προτρέξουμε να στήσουμε στον τοίχο αυτόν που θα τολμήσει να το συζητήσει, είτε από ανάγκη είτε από ειλικρίνεια, ας μη βιαστούμε να τον καταδικάσουμε ξεχνώντας πως δεν διάλεξε ποτέ να είναι ο δάσκαλος των παιδιών του, πως είναι και αυτός άνθρωπος πάνω από όλα και έχει δικαίωμα να μη του αρέσει κάτι αλλά και να μη το μπορεί.
Πηγή: Παίδευση Παιδιά Έφηβοι Γονείς