Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 90 παιδιά αρνητών δεν πηγαίνουν στο σχολείο – Μένουν στην ίδια τάξη

Ως εξαιρετικά σοβαρό, χαρακτηρίζουν εκπαιδευτικοί, το πρόβλημα αρνητών γονέων που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τουλάχιστον 90 είναι τα παιδιά αυτά στη Θεσσαλονίκη, που μένουν στην ίδια τάξη και χάνουν συστηματικά και το κομμάτι της κοινωνικοποίησης και της ένταξης.

Περίπου 90 παιδιά στη Θεσσαλονίκη, δεν πηγαίνουν στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους δεν θέλουν να κάνουν τα self test, δεν θέλουν να καταχωρούν τα στοιχεία τους στη σχετική πλατφόρμα, δεν θέλουν να φορούν μάσκες προστασίας ή επειδή κρίνουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές και δεν θέλουν να είναι “καθοδηγούμενοι”.

Όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί στο GRTimes.gr, πρόκειται για 40 παιδιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και άλλα περίπου 50 στη Δυτική, που στερούνται του δικαιώματος της εκπαίδευσης, λόγω των γονέων τους.

Αρνητές στέλνουν εξώδικα στα σχολεία

Σαν να μην έφτανε αυτό, η πλειοψηφία στέλνει και εξώδικα στα σχολεία ή στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απειλώντας και με μηνύσεις, όπως συνέβη χθες και με τον πατέρα αρνητή που επιχείρησε να μηνύσει εκπαιδευτικούς στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τελικά συνελήφθη για ψευδή καταμήνυση, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί να δικαστεί στο αυτόφωρο.

Εδώ και λίγες μέρες και με αφορμή και την υπόθεση στην Αλιστράτη Σερρών, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, ζητήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από τις Εισαγγελίες Ανηλίκων να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τα παιδιά και να διαβιβαστούν, ώστε να λάβουν οι ίδιες γνώση και να παίξουν πλέον και ουσιαστικό ρόλο, απευθυνόμενες στους γονείς που για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Όπως τονίζει εκπαιδευτικός στο GRTimes, υπάρχουν παιδιά που θα χάσουν τάξη και θα αναγκαστούν πχ σε επανάληψη της Στ` τάξης και δεν θα πάνε στο Γυμνάσιο. Τίθεται και το θέμα των παιδιών νηπιαγωγείου που δεν φοίτησαν και πέρυσι και επαναλαμβάνουν το νηπιαγωγείο. Πόσο θα συνεχιστεί αυτό; διερωτάται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα για τα παιδιά που ζουν συστηματικά σε ένα σπίτι, χωρίς εποπτεία από το σχολικό περιβάλλον. “Θα μου πείτε κακοποιούνται; Όχι βέβαια. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία. Αλλά ψυχολογικά πιέζονται όταν πηγαίνουν όλα τα άλλα της περιοχής τους και μόνο αυτά στερούνται του δικαιώματος. Είναι παιδιά που χάνουν από το κομμάτι της κοινωνικοποίησης, της ένταξης μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Φανταστείτε παιδιά που θα βρεθούν μετά από 1-2 χρόνια εγκλεισμού στο σχολείο και δεν θα γνωρίζουν παρέες, γνωστούς, τίποτα” καταλήγει ο εκπαιδευτικός.

Να σημειωθεί, πως πέρα από την κοινωνική έρευνα στις οικίες των οικογενειών, που διατάζουν σε πολλές περιπτώσεις οι Εισαγγελείς, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες με τις οποίες ασκείται η επιμέλεια των παιδιών από τους γονείς, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας προετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να επανέλθουν οι ποινικές κυρώσεις για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η μορφή του αδικήματος θα είναι ελαφρύ πλημμέλημα που δεν αποκλείεται να προβλέπει ακόμα και φυλάκιση.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network