Σε έχουν πάρει ποτέ τηλέφωνο από το σχολείο του παιδιού να σου πουν ότι το παιδί “χτύπησε ένα συμμαθήτη του” ή “σηκώνεται διαρκώς αό την καρέκλα” ή “δεν ακούει τίποτα”; Οι γονείς σαφώς πρέπει να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει με το παιδί μας στο σχολείο, όμως, όπως λέει και μια λογοθεραπεύτρια είναι διαφορετικό να σε ενημερώνουν ώστε να γίνει μια συζήτηση με τον γονιό και διαφορετικό να σου “πετάνε το μπαλάκι”. Όπως λέει, άλλωστε, ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξέρει πώς να λύνει όποιο ζήτημα αντιμετωπίζει μέσα στην τάξη με τους μαθητές του.
Η λογοθεραπεύτρια Φανή του κέντρου λογοθεραπείας και ειδικής εκπαίδευσης “Ο πλανήτης της Φανής” έκανε ένα βίντεο στο οποίο περιγράφει όλο αυτό το άγχος που προκαλείται στους γονείς όταν λαμβάνουν τέτοια τηλεφωνήματα από το σχολείο. Και σαφώς αναφέρεται σε περιστατικά μεμονωμένα και φυσικά όχι σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί επαναλαμβανόμενα έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και χρειάζεται παραπομπή σε κάποιον ειδικό (π.χ. για ΔΕΠΥ).
“Συχνά πέρνουν σκασμένοι γονείς, επειδή τους πήραν από το σχολείο του παιδιού επειδή σηκώθηκαν την ώρα του μαθήματος την ώρα που οι άλλοι έγραφαν και πρέπει οι γονείς να τους μιλήσουν, να τα διδάξουν κάτι. Συνάδελφοι εσείς στα σχολεια… τα παιδιά τα φροντίζουμε και λύνουμε τις δυσκολίες τους την ώρα που αυτές συμβαίνουν. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Ένα παιδί που είναι αγενές ή έχει μια συνεχόμενη απρεπή συμπεριφορά σαφώς θα μιλήσουμε στους γονείς γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν όμως έχουμε παιδιά τα οποία είναι δυσκολεμένα στη συμπεριφορά, έχουν τη ΔΕΠΥ τους, έχουν την παρόρμησή τους δεν μπορούμε να φέρουμε κάποιον άλλο να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο συμβαίνει την ώρα που είμαστε εμείς παρόντες. Δεν μπορεί να συζητάμε για παιδιά τα οποία τελειώσαν αυτό που γράφουν και σηκώθηκαν και βγήκαν από την τάξη και δεν υπάρχει ένας δάσκαλος εκεί μέσα να πει ‘που πας;’. Δεν μπορούν οι γονείς να λύνουν αυτά τα προβλήματα συνέχεια. Κι επιτέλους, όταν βρίσκουμε κι έναν γονέα ο οποίος είναι εκεί και ενδιαφέρεται δεν τον πυροβολούμε κάθε μέρα ‘δεν έκανε εκείνο, δεν έκανε το άλλο’. Λίγο έλεος και λίγη ενσυναίσθηση και λίγη βοήθεια. Τα παιδάκια τα ορίζουμε εμείς μέσα στην τάξη. Εμείς είμαστε οι αρχηγοί μέσα στην τάξη”.
Δες το βίντεο:
@o_planitis_tis_fanisΒοηθήστε τους γονείς!! Video by 📸 @shots_by_george_chalaris #oplanitistisfanis #speechtherapy #occupationaltherapy #autism #dislexia #δυσλεξία #εργοθεραπεία #λογοθεραπεία #adhd #δεπυ #δεπυ_ενηλίκων♬ original sound – Fani’sPlanet Ειδικές θεραπείες