Ποιο είναι το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη για την πρόωρη εγκατάλειψη τής εκπαίδευσης από νέους κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021. Το ποσοστό της Ελλάδας φτάνει μόλις το 3% και βρίσκεται μία θέση υψηλότερα από την Κροατία, τη χώρα στην οποία καταγράφονται τα μικρότερα ποσοστά εγκατάλειψης τής εκπαίδευσης από τους νέους ηλικίας 18-24 ετών.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 9% που έχει θέσει η Ευρώπη έως το 2030. Το 2021, κατά μέσο όρο, το 9,7% των νέων στην Ευρώπη εγκατέλειψαν την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Όπως διαφαίνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και μεταξύ των νέων που ζουν σε περιοχές με διαφορετικούς βαθμούς αστικοποίησης. Η Ρουμανία κατέχει την υψηλότερη θέση, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία.

Πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης στην Ευρώπη: Ποιες οι χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία, συνολικά, δείχνουν ότι η Ευρώπη κινείται προς τον στόχο που έχει θέσει, αφού το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση μειώθηκε στην ΕΕ κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2011 και 2021.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ 2011 και 2021 παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία ( -17,1) και Ισπανία (-13,0). Την ίδια ώρα, σε οκτώ κράτη-μέλη καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των νέων που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση πρόωρα. Μεταξύ άλλων, οι χώρες ήταν το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης στην Ευρώπη: Περισσότεροι οι άνδρες

Το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν 3,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο για τους νέους άνδρες (11,4 %) από ό,τι για τις νέες γυναίκες (7,9 %) στην ΕΕ το 2021. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι υψηλότερο ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης καταγράφεται για νεαρούς άνδρες παρά για νεαρές γυναίκες. Η μεγαλύτερη απόκλιση καταγράφεται στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Ισλανδία και η Νορβηγία. Στον αντίποδα, τα ποσοστά νέων που εγκατέλειπαν πρόωρα την εκπαίδευση ήταν χαμηλότερα για τους νέους άνδρες από ό,τι για τις νέες γυναίκες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Μεταξύ των νεαρών γυναικών, οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό νεαρών γυναικών που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση το 2021 σε σχέση με το 2011. Αυτά είναι η Δανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο.

Έχουν δουλειά όσοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση;

Η Eurostat έθεσε να σημαντικό ερώτημα για το αν έχουν δουλειά οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση. Τα στοιχεία δίνουν την απάντηση. Το 42,3 % όλων των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα την εκπαίδευση είχαν ήδη εργασία, ενώ το 34,0% δεν απασχολούνταν, αλλά ήθελαν να εργαστούν. Το υπόλοιπο 23,7% δεν απασχολούνταν και δεν ήθελαν να εργαστούν. Σε σχέση με τον πληθυσμό ηλικίας 18-24 ετών, αυτό αντιστοιχεί στο 4,1% των εργαζομένων που εγκατέλειπαν πρόωρα, στο 3,3% των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα δεν εργάζονταν και ήθελαν να εργαστούν και στο 2,3% των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα και δεν εργάζονταν – δεν ήθελαν να εργαστούν.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι ποσοστό περισσότερο του 30% των νέων που εγκατέλειπαν την εκπαίδευση εργάζονταν, ενώ ποσοστό περίπου 40% δεν εργάζονταν, αλλά θα ήθελαν να εργαστούν. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 20% δεν εργαζόταν και δεν ήθελε να εργαστεί.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network