“Μόλις πάρουν τις βαθμολογίες των Πανελληνίων τα παιδιά, θα βγάλουν τον μέσο όρο τους, θα υπολογίσουν τα μόρια τους και θα κοιτάξουν τις βάσεις εισαγωγής που είχαν οι σχολές που τους ενδιαφέρουν. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος. Δηλαδή οι βάσεις που κοιτάνε είναι οι περσινές, δε έχουν καμία σχέση με τις φετινές”, σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης.
“Εκεί ξεκινάνε οι χαρές ή οι στεναχώριες ανάλογα με το αν η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική η ανοδική”, λέει ο κ. Στρατηγάκης, συμπληρώνοντας πως σήμερα τα παιδιά θα έχουν και ένα επιπλέον θέμα.
“Γιατί θα ανακοινωθούν μόνο οι βαθμολογίες, δεν θα ανακοινωθούν ούτε τα στατιστικά των εξετάσεων, ούτε η ελάχιστη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Τα παιδιά θα πάρουν βαθμούς που δεν θα ξέρουν σε τι αντιστοιχούν σε σχέση με τις φετινές εξετάσεις. Δηλαδή ένα παιδί που θα βγάλει μέσο όρο 11, τι σημαίνει αυτό, αποκλείεται από κάποιες σχολές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, από κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν ξέρει ούτε τις μεν ούτε τις δε. Αυτά θα τα μάθουμε από Δευτέρα, άρα υπομονή”.
Συνήθως οι βαθμοί είναι πιο χαμηλοί από ό,τι περίμεναν οι μαθητές, τονίζει ο κ. Στρατηγάκης, γιατί ξεχνάνε κάποιες παραλείψεις τους, αλλά αυτό επειδή συμβαίνει στην πλειοψηφία των υποψήφιων, υπάρχει μια ισορροπία.
Στο επόμενο στάδιο, στο μηχανογραφικό, τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά τα κάνουμε περίπλοκα για λόγους διαφορετικούς, εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης. “Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν ότι επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα, άρα να φύγει αυτό το άγχος. Και αυτό γιατί το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα στην ζωή τους, θα μπουν και άλλες παράμετροι, πέρα από τις σπουδές. Να επιλέξουν τις σχολές που τους αρέσουν, μας ενδιαφέρει το παιδί να γίνει καλός φοιτητής και να μπορέσει να πάρει το πτυχίο του στον κανονικό του χρόνο. Άρα είναι μονόδρομος να του αρέσει αυτό που θα διαβάζει, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, από εκεί ξεκινάμε”.
Τέλος, διευκρινίζει ότι, στο μηχανογραφικό μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές που περνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αλλά είναι λάθος να βάζουν 80 τμήματα, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και μπαίνουν κάπου κατά τύχη, το σωστό μηχανογραφικό δεν μπορεί να έχει πάνω από 30 τμήματα και πολλά είναι, για να καταλήξουν εκεί που τους ενδιαφέρει.”
“Σήμερα που τα παιδιά θα πάρουν τους βαθμούς τους, να συνεχίσουν να ψάχνουν τις σχολές και τις τους ενδιαφέρει. Τι με ενδιαφέρει να σπουδάσω, για να γίνω καλός φοιτητής, όχι αν έχει καλή επαγγελματική αποκατάσταση, αν έχει πτυχίο κύρους και τέτοια λάθος ερωτήματα και διλήμματα”, είναι η συμβουλή του κ. Στρατηγάκη προς τους υποψηφίους.