Μόσιαλος: “Πάγωμα” της απόφασης για άνοιγμα σχολείων αν αυξηθούν τα κρούσματα

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου -όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση- αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν για το θέμα αυτό.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της απόφασης αυτής είναι οι δηλώσεις των λοιμωξιολόγων τις τελευταίες ώρες με τον καθηγητή Νικόλαο Σύψα να αναφέρει ότι αν “έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου” και τον καθηγητή παθολογίας, Χαράλαμπο Γώγο να χαρακτηρίζει κρίσιμη τη σημερινή συνεδρίαση: “Θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων”, ανέφερε.

Σαρηγιάννης: Να ανοίξουν στις 25/1 τα σχολεία

Ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως ήταν σωστή κίνηση το αυστηρότερο λοκνταουν καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές” υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.

“Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί και με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.

Τα μέτρα για τα σχολεία

Μεταξύ άλλων θα εξεταστούν μέτρα όπως:

> Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου
> Κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, προς αποφυγή συνωστισμού και χρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά
> Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα, όπως είχε εφαρμοστεί και κατά το πρώτο διάστημα του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

“Πάγωμα” ανοίγματος αν αυξηθούν τα κρούσματα ζητά ο Μόσιαλος

Να “παγώσει” η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση, προκρίνει ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

“Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα” είπε συγκεκριμένα και διερωτήθηκε επιπρόσθετα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά δεν υπάρχουν.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

“Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα”, επεσήμανε ακόμη και τόνισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κο Μόσιαλο.

Ο καθηγητής εκτίμησε, αναλυτικότερα, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπ΄ όψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε

“Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών” συνόψισε.

thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network