4 δεξιότητες που χρειάζεται ένα παιδί για να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο

Πόσες φορές δεν έχουμε ρωτήσει τα παιδιά μας εάν έμαθαν την προπαίδεια ή αν έγραψαν με όμορφα γράμματα την εργασία τους; Δεν υπάρχει γονιός που να μην θέλει να βλέπει το παιδί του να πηγαίνει καλά στο σχολείο και να αποκτάει γνώσεις. Όσο απαραίτητες είναι όμως οι γνώσεις που αποκτούν στο σχολείο, τόσο σημαντικές είναι και κάποιες δεξιότητες “εκτελεστικής λειτουργίας” που βοηθούν το παιδί να έχει προσοχή, να οργανώνει τη σκέψη του, να ακολουθεί σωστά τις οδηγίες και να εκτελεί μια άσκηση. 

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν 4 δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά και εξασφαλίζουν ότι θα πετύχουν στο σχολείο (αλλά και στη ζωή τους αργότερα): η δημιουργικότητα, η ευελιξία, ο αυτοέλεγχος και τα όρια. Κι όσο δύσκολο κι αν μας φαίνεται να τις καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας, υπάρχουν απλές δραστηριότητες και παιχνίδια που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να τα οδηγήσουν στον δρόμο της επιτυχίας.

 

1. Δημιουργικότητα χωρίς κανόνες

Μπορεί να είναι σημαντικό να μην βγει έξω από τις γραμμές όταν ζωγραφίζει, είναι όμως το ίδιο σημαντικό να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και τη φαντασία του μέσα από την ελεύθερη ζωγραφική και τις κατασκευές. Αντί να του δώσετε μια ζωγραφιά με ένα προσχεδιασμένο ζωάκι, βάλτε στο τραπέζι ένα δίσκο με υλικά κατασκευών και ζωγραφικής χωρίς να δώσετε κανόνες ή οδηγίες. Αφήστε το να κάνει ο,τι θέλει! Μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές και να το αλλάζετε κάθε εβδομάδα.

Μερικά υλικά που μπορείτε να συμπεριλάβετε:

Χαρτί ή χαρτόνι

Εικόνες ή γράμματα κομμένα από περιοδικά

Πομ πομ

Κόλλα

Αυτοκόλλητα

Το παιδί σας θα έχει πολλές ευκαιρίες να ακολουθήσει οδηγίες στο σχολείο, αλλά έχοντας την δυνατότητα να παίξει εντελώς δημιουργικά και ελεύθερα θα μπορέσει να ανακαλύψει τα όρια της φαντασίας του.

2. Ευελιξία

Μπορείτε να εξασκήσετε την ευελιξία στα μικρά παιδιά μέσω των παιχνιδιών μίμησης και ρόλων. Το παιδί σας μπορεί να καθοδηγήσει την ιστορία και τους ρόλους. Κάθε τόσο, όμως, θα αλλάζετε την πλοκή για να δείτε πώς ανταποκρίνεται σε αυτό. Προσαρμόζονται στην αλλαγή ή στενοχωριούνται; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας πώς να επιλύει δημιουργικά τα προβλήματα χωρίς τη δική σας παρέμβαση και να είναι ευέλικτο στις αλλαγές.

3. Αυτοέλεγχος συναισθημάτων

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους είναι να δουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα. Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία λέξεων για να περιγράψετε συναισθήματα, πέρα ​​από απλά όπως «τρελό» και «χαρούμενο».

Για να μάθουν πώς μπορούν να διαχειριστούν ένα συναίσθημα, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους πώς νιώθουμε όταν αγχωνόμαστε ή όταν απογοητευόμαστε και να συζητήσουμε το πώς το αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.

Βλέποντας τα δικά μας συναισθήματα- τα ευχάριστα και τα πιο δυσάρεστα- μαθαίνουν και τα ίδια πώς δεν πειράζει να έχουμε οποιοδήποτε συναίσθημα και κυρίως ότι όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

4. Όρια

Τα όρια σχετίζονται με την αυτοσυγκράτηση και την παρόρμηση. Στο σχολείο καθημερινά μαθαίνουν πώς να ελέγχουν την παρόρμησή τους π.χ. να τρέξουν στον διάδρομο, καθώς έχουν μάθει να ακολουθούν τους κανόνες του σχολείου. Στο σπίτι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό μέσα από το παιχνίδι. Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια με παρόμοιους κανόνες, όπως τα “στρατιωτάκια ακούνητα” ή τις “μουσικές καρέκλες” για να μάθουν πόσο σημαντικά είναι τα όρια και οι κανόνες όχι μόνο όταν παίζουμε αλλά σε ό,τι κάνουμε.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network