Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό: Η συμβουλή του παιδιάτρου που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η πρώτη φορά που το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθμό ή το προνήπιο δεν είναι εύκολη ούτε για το παιδί ούτε για τους γονείς. Το άγχος αποχωρισμού απαιτεί μια ήπια προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, όπως και όμως και η ένταξη του παιδιού σε ένα περιβάλλον με πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Από τη μία πρέπει να δείξουν υπομονή στην προσαρμογή του παιδιού ώστε να μη γίνει απότομα και από την άλλη πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ξεκινήσουν σιγά -σιγά και οι πρώτες ιώσεις.

Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης αναφέρει σε ανάρτησή του πως:

“Πρώτες μέρες σε παιδικό σταθμό ή προνήπια για αρκετά μικρά παιδιά. δύο πράγματα θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς και τους επαγγελματίες του χώρου:
1. Όσο πιο ήπια προσαρμογή γίνεται. Είναι ψυχούλες, όχι ρομπότ. Πως θα νιώθατε αν ήσασταν τρελά ερωτευμένος/η με κάποιον και ξαφνικά τον/την αποχωρίζεστε για μέρες; Έτσι νιώθει και ένα μικρό παιδί που έχει βαθιά σύνδεση με τη μάνα του και ξαφνικά την αποχωρίζεται για ώρες, που για το μικρό παιδί φαίνονται αιώνες. Με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για κρίσιμες ηλικίες που καθορίζουν την ψυχολογία του παιδιού εφ’όρου ζωής.
2. Μέσα στις πρώτες 5-10 μέρες από το ξεκίνημα του παιδικού και του συγχρωτισμού, μήνα Σεπτέμβριο αρχή φθινοπώρου και αλλαγής καιρού, έρχονται νομοτελειακά οι πρώτες ιώσεις: Είναι ρινίτιδες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες από ρινοιούς και άλλους ιούς. Το παιδί θα μπουκώσει, θα κάνει μύξα, θα έχει δέκατα, ή κακοδιαθεσία με δέκατα, ή πυρετό για 2-3 μέρες, ή βήχα. Τα συμπτώματα αυτά βέβαια είναι κολλητικά με αποτέλεσμα σύντομα όλα να έχουν το ίδιο. Κάντε ότι το δυνατό και για το παιδί και για τα γύρω του να κάνει διάλειμμα, να κάνει αποφυγή επαφής με τα άλλα, να αναρρώσει καλά να κοιμηθεί καλύτερα να φάει καλύτερα να απυρετήσει για ένα 24ωρο και ΜΕΤΑ να ξαναπάει παιδικό. Και για το ίδιο, για να μην βομβαρσίσει την άμυνά του η μία ίωση μετά την άλλη χαμηλώνοντας το ανοσιακό του σύστημα και την άμυνά του, και για τα άλλα που θα κολλήσουν και αυτά.
Αυτήν την εποχή, αν το μικρό παιδί που ξεκίνησε παιδικό έχει δέκατα, είναι ίωση, κολλάει, μην πάει παιδικό. Αν έχει ζωηρή μύξα κολλάει, μεταδίδει, αν έχει έντονο βήχα μεταδίδει. Όλοι μαζί μια προσπάθεια για πιο υγιή παιδιά. Και το επιχείρημα ¨μα πρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα στον παιδικό για την προσαρμογή του, για να συνηθίσει” δεν στέκει”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network