Οι μικροκλοπές μερικές φορές είναι το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει το παιδί, δεν είναι το πρόβλημα αυτό καθαυτό. Όταν το παιδί κλέβει ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να εξετάσετε τη μεταξύ σας σχέση.
Η κλοπή ανά ηλικία
1-3 ετών: Ένα παιδί κάτω των τριών ετών δεν αντιλαμβάνεται συνήθως τη σημασία των προσωπικών αντικειμένων. Είναι αλήθεια ότι εκνευρίζεται πολύ εάν κάποιο άλλο παιδί του πάρει τα πράγματά του αλλά δεν μπορεί να σκεφτεί ότι το ίδιο νιώθουν και τα άλλα παιδιά, εάν αυτό κάνει το ίδιο. Έτσι, σε αυτήν την ηλικία ένα παιδί δεν κλέβει, δεν υπάρχει κακοβουλία. Τα παιδιά παίρνουν κάτι επειδή δεν γνωρίζουν τα όρια του «δικού μου» και «δικού σου» ή τον όρο της ιδιοκτησίας. Χρειάζεται παρόλο αυτά να διδαχτούν την έννοια της ιδιοκτησίας.
3-5 ετών: Συνήθως σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δανείζονται πράγματα, δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι σημαίνει να παίρνω κάτι μαζί μου.
6-8 ετών. Το κλέψιμο είναι μια πιο συνειδητή πράξη. Παίρνει ό,τι δεν μπορεί να αποκτήσει και το κάνει μερικές φορές γιατί υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος.
Τί να κάνετε όταν το παιδί κλέβει
Βάλτε όρια
Το παιδί χρειάζεται να μάθει ότι δεν μπορεί να έχει ό,τι θέλει. Αν το παιδί, από μικρή ηλικία, συνηθίσει να παίρνει πράγματα, χωρίς να ζητά την άδεια, θυμίζετέ του συχνά. Εξηγήστε του ότι δεν μπορείτε να παίρνετε πράγματα από ένα κατάστημα χωρίς να πληρώσετε στο ταμείο. Για το λόγο αυτό κάθε φορά που θέλει να πάρει κάτι, πρέπει να σας ρωτά, κι αν έχετε αρκετά χρήματα, τότε μπορείτε να το αγοράσετε.
Μάθετε στο παιδί τι είναι λάθος
Πείτε του ότι αυτό που έκανε είναι λάθος, ότι δεν του ανήκει και ότι δεν είναι σωστό να παίρνει πράγματα χωρίς να ρωτάει. Εξηγήστε του με απλούς όρους τι σημαίνει ιδιοκτησία, συναλλαγή και αντάλλαγμα. Με ηρεμία και σοβαρότητα εξηγήστε ότι όταν παίρνει πράγματα από άλλους, αυτό τους πληγώνει, δημιουργεί προβλήματα και κλονίζει τη σχέσεις τους μαζί τους.
Αναζητήστε την πραγματική αιτία
Προσπαθήστε να διερευνήσετε τους λόγους που οδήγησαν το παιδί στο να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Πολλές φορές ένα παιδί κλέβει επειδή ενισχύει το κύρος του μπροστά στα άλλα παιδιά και αποκτά έτσι την αποδοχή που ίσως να του λείπει από τους δικούς του σημαντικούς άλλους. Μπορεί επίσης πίσω από μία τέτοια πράξη να κρύβεται θυμός απέναντί σας και, επειδή δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα, χρησιμοποιεί την κλοπή ως μέσο εκδίκησης, χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες της πράξης του. Ακόμη, εάν υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα το παιδί μπορεί να κλέψει επιδιώκοντας να κάνει αισθητή την αντίδρασή του σ’ αυτό που συμβαίνει στην οικογένεια.
Εξετάστε τη δική σας στάση
Πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να κλέψει για να τραβήξει την προσοχή σας, αν μάλιστα είσαστε υπερβολικά απασχολημένοι. Ακόμη μπορεί να το κάνει ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη αγάπης ή προσοχής, εάν είστε πολύ αυστηροί. Επεξεργαστείτε τη μεταξύ σας σχέση και μη φοβάστε να συζητήσετε το θέμα ανοιχτά χωρίς «εκπαιδευτικό τόνο» και κηρύγματα.
Αποφύγετε τα κηρύγματα και τις υπερβολές
Δείτε το θέμα με σοβαρότητα, ακόμη κι αν αυτό που έχει πάρει είναι ευτελούς αξίας, εξηγήστε του τις συνέπειες της συμπεριφοράς αυτής. Ωστόσο μη μεγαλοποιήσετε το θέμα. Φράσεις όπως: «Μας ντρόπιασες» ή «Θα φύγεις από το σπίτι, αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο», φέρνουν μόνο αντίθετα αποτελέσματα.
Διαβάστε του ένα παραμύθι
Σας προτείνουμε το παραμύθι: Μάγισσες γόμες του Βασίλη Κουσιαρή, εκδόσεις Μίνωας.
Της Νικολέτας της άρεσαν πολύ οι γόμες των συμμαθητριών της. Δε χόρταινε να τις κοιτάζει στο σπίτι της. Τις είχε πάρει χωρίς να ρωτήσει, αλλά θα τις επέστρεφε σύντομα. Όταν πήγε στο σχολείο, οι φίλες της δεν ήταν πια χαρούμενες. Και ήξερε πολύ καλά πως έφταιγε εκείνη γι’ αυτό. Δεν έπρεπε να το είχε κάνει, αλλά τη μάγεψαν οι γόμες!
Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο
Η κλοπή, σε πολλές περιπτώσεις, υποδεικνύει ότι το παιδί θέλει να καλύψει συναισθηματικά κενά. Παιδιά που κλέβουν συχνά έχουν ανάγκη συστηματικής βοήθειας από ειδικό. Είναι παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο δύσκολο ψυχολογικό πρόβλημα και η κλεψιά αποτελεί γι΄ αυτά διέξοδο. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο.