Γίνεται μάχη με το τι θα φορέσει ή αρνείται να ντυθεί; Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το ντύσετε, χωρίς γκρίνες, καυγάδες και κλάματα.
Δεν είναι ασυνήθιστο τα μικρά παιδιά να απολαμβάνουν να παραμένουν γυμνά για λίγο ή να μη θέλουν να φορέσουν τα ρούχα τους. Τα παιδιά στην ηλικία δύο έως πέντε ετών μαθαίνουν πώς να ντύνονται και πώς να γδύνονται, και πολύ συχνά απολαμβάνουν αυτή την ανεξαρτησία και το αίσθημα του γυμνού.
Πιο συγκεκριμένα, στα δύο είναι η ηλικία που ένα παιδί δοκιμάζει τα όρια, τις αντιστάσεις των γονιών του, ανακαλύπτει την έννοια του «όχι», αντιλαμβάνεται καλύτερα τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Το να μη θέλει να φορέσει τα ρούχα του μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθεί ή να αναζητήσει την προσοχή. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το ντύσετε, χωρίς γκρίνες, καυγάδες και κλάματα.
Εξηγείτε, ξανά και ξανά
Χρειάζεται καθημερινά και με σταθερό τρόπο να του εξηγείτε ότι τα ρούχα πρέπει να είναι πάντα καθαρά και χρειάζεται να τα αλλάζουμε κάθε μέρα. Εξηγήστε του επίσης τις φυσικές συνέπειες του ακατάλληλου τρόπου ντυσίματος όπως, «Αν δεν φόρεσεις τις γαλότσες σου, θα βραχούν τα πόδια σου». Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας αντιλαμβάνεται και κατανοεί τη διαφορά μεταξύ του κοινωνικά αποδεκτό και κοινωνικά μη αποδεκτού κώδικα ντυσίματος. Το παιδί χρειάζεται επίσης να κατανοήσει ότι δεν βγάζουμε τα ρούχα μας σε δημόσιους χώρους.
Ελέγξετε μήπως το ενοχλούν τα ρούχα
Η ευαισθησία σε ορισμένα υφάσματα παίζει κάποιο ρόλο στη συμπεριφορά αυτή. Εάν το παιδί θέλει να φορά το ίδιο ρούχο, μπορεί να προτιμά την αίσθηση του υφάσματος ή την άνεση που του προσφέρει. Έχετε υπόψη σας ότι στα πολύ μικρά παιδιά ρούχα με κουμπιά, σφιχτά παντέλονια ή στενά τζιν, γραβάτες, ζιβάγκο, είναι ρούχα που πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμάτε βαμβακερά υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και είναι πιο σωστά για το παιδικό δέρμα. Επίσης, επιλέγετε ρούχα με απαλά υφάσματα, χωρίς ταμπελίτσες, μεταλλικά μέρη, βαριά κεντήματα ή απλικαρισμένα μοτίβα. Τέλος, διαλέγετε κάλτσες και εσώρουχα χωρίς ραφές.
Αφήστε το να παίξει
Δεν χρειάζονται έντονες αντιδράσεις. Ενδέχεται άθελά σας να ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά του παιδιού, γελάτε ή θυμώνετε. Αφήστε το παιδί χωρίς ρούχα για λίγο και σε καμία περίπτωση μην του φωνάζετε. Να θυμάστε ότι στην ηλικία τεσσάρων ή πέντε αυξάνεται ο αυτοέλεγχος και μειώνεται η εγωκεντικότητα. Αν γελάσετε με το πόσο χαριτωμένο είναι το παιδί σας γυμνό, πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει. Επίσης παίξτε μαζί του αυτό το παιχνίδι: αφήστε το να ντυθεί μόνο του με όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα. Έτσι θα απολαμβάνει να βγάζει τα ρούχα μετά.
Δώστε του επιλογές
Δώστε του δύο επιλογές, όχι περισσότερες από δύο, και επιτρέψτε του να διαλέξει μόνο του τα ρούχα. Τα παιδιά ηλικίας 18 μηνών και πάνω μπορούν να επιλέγουν μόνα τους τα ρούχα και η έξοδος από την πόρτα θα είναι ευκολότερη εάν δεν τους προτείνετε τα ρούχα που αρνούνται τελείως να φορούν.
Οργανώστε τη ντουλάπα του, μαζί του
Φτιάξτε συνδυασμούς ρούχων και τοποθετήστε τα σαν σετ (π.χ. παντελόνια με μπλούζα) με βάση τα χρώματα, την εποχή κ.λπ. αλλά κάντε το μαζί και εξηγώντας γιατί το κάνετε. Χωρίστε τα ρούχα σε ρούχα του σχολείου και ρούχα άλλων περιστάσεων όπως είναι οι βόλτες, οι επισκέψεις στον παππού και τη γιαγιά, τα γενέθλια των φίλων και τα party! Τέλος, όταν όταν αγοράζετε ρούχα καλό είναι να έχετε μαζί το παιδί σας ώστε να συμμετέχει και αυτό στην επιλογή των ρούχων που θα του αγοράσετε.
Φανείτε ψύχραιμοι
Όταν ένα νήπιο δεν θέλει να φορέσει τα ρούχα του σημαίνει ότι διεκδικεί αυτονομία ή προσπαθεί να μάθει ποια είναι τα όρια σας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ψυχραιμία! Είναι μια φάση που θα περάσει. Με χιούμορ και ψυχραιμία θα ξεπεράσετε αυτό το μικρό πρόβλημα, που άλλωστε δείχνει ότι το παιδάκι σας μεγαλώνει. Να θυμάστε ότι ακόμη κι αν εσείς έχετε θέσει κάποια όρια, δεν σημαίνει, ότι αυτά θα γίνουν αυτομάτως σεβαστά ή ότι το παιδί δεν θα κάνει προσπάθειες να τα υπερβεί. Αν εσείς, ωστόσο, εφαρμόζετε σταθερή τακτική κάθε φορά, έχετε πολλές ελπίδες να καταφέρετε να επιβληθείτε χωρίς φωνές και κλάματα.
Πότε να απευθυνθείτε στον ειδικό
Το να μη θέλει να φορέσει τα ρούχα του να είναι κάτι εντελώς αθώο, ωστόσο αν συνοδεύεται από άλλες συμπεριφορές οφείλει κανείς να διερευνύσει την πιθανότητα να παρουσιάζει το παιδί κάποιου είδους αναπτυξιακή δυσκολία, οπότε και συνιστάται η γνώμη του ειδικού. Ο ειδικός μπορεί να διερευνήσεις και κατά πόσο η άρνηση του παιδιού για ορισμένα ρούχα δηλώνει κάποιου είδους αισθητηριακή ευαισθησία.