Δύο υποτροφίες στη μνήμη των Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και Φραντζέσκας Μπέζα που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τις δύο υποτροφίες Λυρικού Τραγουδιού που θέσπισε, το 2023, το Υπουργείο Πολιτισμού, στη μνήμη των Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και Φραντζέσκας Μπέζα, που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Από τους επτά υποψηφίους, τις υποτροφίες έλαβαν η 24χρονη υψίφωνος Ελίνα Σάντοβα και ο 26χρονος τενόρος Λευτέρης Καλπακτσίδης.

Οι υποτροφίες του Υπουργείου Πολιτισμού δίνονται σε Ελληνίδες και Έλληνες, αλλά και ξένους/ες υπηκόους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ηλικίας έως 28 ετών, οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί/ες ή θα έχουν γίνει δεκτοί/ες να φοιτήσουν σε Σχολή του εξωτερικού και δεν δύνανται να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των σπουδών τους. Απονέμονται κάθε διετία και αφορούν στην τελειοποίηση των σπουδών (κατεύθυνση Όπερα) επιπέδου Bachelor ή Master, σε αναγνωρισμένη Μουσική Σχολή του εξωτερικού, αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2024/25.

Οι δύο υποψήφιοι έλαβαν την υποτροφία, μετά από διαδικασία ζωντανής ακρόασης στην επιτροπή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που αποτελείται από τον Παναγή Παγουλάτο, διευθυντή Καλλιτεχνικού Συντονισμού και Διανομών ΕΛΣ, τον Νίκο Βασιλείου, αρχιμουσικό ΕΛΣ, τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, διευθυντή Χορωδίας ΕΛΣ, την Σοφία Ταμβακοπούλου, υπεύθυνη Μουσικής Προετοιμασίας και μουσική σύμβουλος Διανομών και τον Δημήτρη Πλατανιά, βαρύτονο ΕΛΣ.

Η υψίφωνος Ελίνα Σάντοβα, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, θα συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Τεχνών (KUG) στο Graz στην Αυστρία, ενώ ο τενόρος Λευτέρης Καλπακτσίδης θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Hochschule für Musik, Theater und Medien (HMTMH) του Ανόβερου, στη Γερμανία.

Η σοπράνο Ελίνα Σάντοβα γεννήθηκε το 2000, στην Μόσχα. Το 2012 ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα φωνητικής και πιάνου με την Ναταλία Σαρκαβάζη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με Δίπλωμα Μονωδίας της τάξης της Ένης Κίνη και Δίπλωμα Μελοδραματικής της τάξης του Άκη Λαλούση και στα δύο με «Άριστα Παμψηφεί». Ηδη, φοιτά στο Πανεπιστήμιο Τεχνών (KUG) του Graz στην Αυστρίa.

Έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο, στην ηλικιακή κατηγορία της, στον Διεθνή Διαγωνισμό MEDICI INTERNATIONAL COMPETITION, πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ORPHEUS και διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό για νέους τραγουδιστές της “Ομπραστσόβα”. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες όπως τα “Νέα ταλέντα της Κλασικής Μουσικής, Ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, αρχιμουσικό Νικόλαο Βασιλείου, μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου, υψίφωνο Σοφία Κυανίδου και μαέστρο- συνθέτη Forget Philippe. Εχει συνεργαστεί ως σολίστ και χορωδός με ορχήστρες όπως ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, Camerata Junior του ΣΦΜΑ, EL SISTEMA και ΜΟΥΣΑ, με μαέστρους όπως Σωτήρης Αλεβίζος, Ζωή Τσόκανου, Αντώνης Κοντογεωργίου, Yoshi Kinoshita, Fred Sjoberg, Sanna Valvanne, Σοφία Γιολδάση κ.ά, όπως επίσης ως χορωδός έχει συμπράξει με την παγκοσμίου φήμης Σοπράνο Barbara Hendricks. Τέλος έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην κεντρική αίθουσα του Glinka στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Λευτέρης Καλπακτσίδης γεννήθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές με πιάνο και θεωρητικά, ενώ από το 2018 σπουδάζει κλασικό τραγούδι με την Χ. Γκλαβοπούλου. Το 2017-18 πρωταγωνίστησε στην, διασκευασμένη για παιδιά, όπερα του W.A Mozart «Ο Μαγικός Αυλός» (Ταμίνο), σε σκηνοθεσία Κ. Ρουγγέρη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και το 2020 και 2023 στο μιούζικαλ του Σ. Σόντχαϊμ «Into the Woods» (Τζακ) σε σκηνοθεσία Δ. Μπογδάνου (Εθνική Λυρική Σκηνή). Ως συνθέτης, έχει παρουσιάσει τα έργα του: «Civitas Libera» (Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, 2018), «The Fount of Beauty» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 2019), «Πέπλα από Φως» (Συμφωνική Ορχήστρα Νέας Γενιάς, 2023). Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς σύνθεσης της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών» και της «Βουλής των Εφήβων». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασσικού τραγουδιού με τους Ν. Μαράτσο, Π. Σοφρονιάδου, Μ. Παπαθανασίου, Ν. Βασιλείου, Ά. Χριστοφέλλη, Φ. Φορζέ και διεύθυνσης ορχήστρας με τους Μ. Οικονόμου και Α. Κυριακίδου.

Σημειώνεται ότι και οι δύο υποψήφιοι δήλωσαν υπεύθυνα ότι δεν έχουν λάβει, αλλά ούτε έχουν κάνει αίτηση, για άλλη υποτροφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network