Όταν τα παιδιά κουτσομπολεύουν! Πώς να το διαχειριστείς

Σύμφωνα με έρευνες, το κουτσομπολιό δίνει και παίρνει στα παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να σέβεται τους άλλους και βοηθήστε να σταματήσει να κουτσομπολεύει πίσω από την πλάτη των συμμαθητών του.

Οι άσχημες φήμες, οι ψίθυροι, τα μυστικά και τα ενοχλητικά σχόλια αρχίζουν να εξαπλώνονται στη σχολική ζωή, μεταξύ 8 και 9 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό για να διαπιστώσουν πόση δύναμη και επιρροή έχουν πάνω από άλλους, το κάνουν επίσης σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο δημοφιλή και να τα αποδεχτούν στην ομάδα. Όμως, τα παιδιά κυρίως αντιγράφουν αυτές τις συμπεριφορές από τους γονείς, συμπεριφορές που μαθαίνονται και είναι επίκτητες. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να σέβεται τους άλλους και βοηθήστε το να σταματήσει να κουτσομπολεύει πίσω από την πλάτη των συμμαθητών του.

Μάθετέ του να φέρεται στους άλλους όπως θα ήθελε να του φέρονται

Κάντε ένα role playing παίζοντας μερικά σενάρια και ρωτήστε το παιδί σας πώς θα αισθανόταν αν μιλούσαν γι΄αυτό πίσω από την πλάτη του και το κουτσομπόλευαν. Εξηγήστε του ότι το πιο σημαντικό είναι να φέρεται στους άλλους όπως θα ήθελε να του φέρονται.

Κάντε του ερωτήσεις

Το παιδί σας θεωρεί ότι αν αυτό που λέει είναι αλήθεια – και όχι μόνο η γνώμη του – δεν είναι κουτσομπολιό. Συζητώντας όμως για ένα παιδί που απέτυχε σε ένα τεστ, αναφέροντας ποιος πήγε στο γραφείο του διευθυντή, μιλώντας για το ποιος χρειάζεται ακόμα βοήθεια από τον δάσκαλο για να δέσει τα παπούτσια του, είναι κουτσομπολιό. Εξηγήστε του ότι δεν αναφέρουμε ποτέ κάτι για κάποιον που δεν είναι παρών και δεν συζητάμε κάποια ευαίσθητα θέματα όπως διαζύγιο και άλλες οικογενειακές καταστάσεις. Επίσης εκπαιδεύστε το στο να μην παρερμηνεύει τα γεγονότα κάνοντάς του ερωτήσεις. Για παράδειγμα το παιδί μπορεί να αναφέρει ότι ένας μαθητής πήγε στο γραφείο του διευθυντή. Ρωτήστε το “Γνωρίζεις γιατί πήγε στο γραφείο;” “Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί να έχει πρόβλημα ή να δεχτεί επίπληξη από τον διευθυντή;” “Δεν υπάρχει περίπτωση ο συμμαθητής σου να πήγε στο γραφείο για να προτείνει ή να ζητήσει κάτι;”.

Επιδιώξτε να κάνει φίλους

Πολλές φορές τα παιδιά κουτσομπολεύουν για να νιώσουν μέλος μια ομάδας. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να μπαίνουν αρχικά σε μια ομάδα, όμως τα άλλη μέλη της δεν εμπιστεύονται τον κουτσομπόλη και σίγουρα δεν τον έχουν διαλέξει για την προσωπικότητά του. Επισημάνετε μία από τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες του κουτσομπολιού: εάν το παιδί κουτσομπολεύει τους άλλους είναι πολύ πιθανό να το κουτσομπολεύουν κι εκείνο. Εξηγήστε του ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, εκτός από το κουτσομπολιό, προκειμένου να αποκτήσει κολλητούς φίλους και, μάλιστα, πιο διασκεδαστικοί από το να σχολιάζει τους άλλους. Βοηθήστε το να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές ρεπερτόριο θεμάτων για συζήτηση, που μπορεί να αναπτύξει με συνομηλίκους, π.χ. για τα μαθήματα, για τα χόμπι τους, για τις διακοπές τους, για τη μουσική που τους αρέσει, για τον αθλητισμό. Εάν μάθει να συνομιλεί για πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και στους άλλους ή την κοινή σχολική ζωή δεν θα έχει χώρο για κουτσομπολιά.

Σταματήστε τις διαδόσεις

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι τα γεγονότα διαστρεβλώνονται, καθώς τα κουτσομπολιά, όταν διαδίδονται από άτομο σε άτομο, καταλήγουν σε ανυπόστατες φήμες. Μπορεί κάποιο παιδί να πληγωθεί από το κουτσομπολιό, ιδιαίτερα εάν δεν ισχύει τίποτα από όσα ακούγονται. Βοηθήστε το να σταματά το ίδιο τις διαδόσεις και το κουτσομπολιό και να μη μένει αμέτοχος στη συζήτηση. Όταν κάποιος άλλος κουτσομπολεύει καλό είναι να πει «ας μιλήσουμε για κάτι άλλο» ή «αυτά να τα λες όταν είναι μπροστά ο Χ». Επίσης, δώστε στο παιδί σας συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει να ειδοποιεί τον δάσκαλο για το τι έχει ακούσει.

Δώστε το παράδειγμα

Οι περισσότερες συμπεριφορές που αναπτύσσουν τα παιδιά έχουν να κάνουν με μίμηση. Εάν ακούει συχνά εσάς να κουτσομπολεύετε τους φίλους και τους γνωστούς τους θα θεωρήσει ότι είναι αποδεκτό να το κάνει και το ίδιο.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network