Κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα νηφάλιος, ήρεμος και συγκροτημένος, ειδικά όταν υπάρχουν ένα, ή και παραπάνω από ένα, νήπια στο σπίτι. Επειδή όμως τα παιδιά σάς έχουν πρότυπο και οι εκρήξεις σας μπορούν να το αναστατώνουν αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.
Μην προκαλείτε τις εκρήξεις
Οι εκρήξεις είναι πολύ πιθανόν να συμβούν όταν έχετε προβλήματα στη δουλειά, έχετε καυγαδίσει με τον /την σύντροφό σας, έχετε αφήσει εκκρεμότητες και έχετε πολύ στρες. Όταν είναι μια από αυτές τις μέρες αποφεύγετε δραστηριότητες με το παιδί που μπορεί να εντείνουν το στρες π.χ. βόλτα για ψώνια στα μαγαζιά με το παιδί αλλά βρείτε μία δραστηριότητα που θα είναι χαλαρωτική τόσο για εσάς όσο και για το παιδί όπως μία βόλτα στην παιδική χαρά ή το διάβασμα ενός παραμυθιού.
Κάντε ένα διάλειμμα
Όταν νιώθετε έτοιμοι να εκραγείτε προσπαθείστε να απομακρύνεστε από το πρόβλημα έγκαιρα ή να αλλάξετε συζήτηση ή να μετρήσετε από μέσα σας μέχρι το 10 (ή μέχρι το 100), να πάρετε μερικές βαθιές εισπνοές ώσπου να σταματήσετε να σιγοβράζετε.
Προσέχετε τα λόγια και τη συμπεριφορά σας
Δεν είναι κακό να θυμώνετε που και που – ο θυμός είναι και αυτός ένα συναίσθημα που πρέπει να εκφράζεται. Αλλά η επίγνωση του πώς θα εκφράζουμε το θυμό μας χρειάζεται δουλειά. Πολύ συχνά, οι γονείς υποκύπτουν στα ίδια σφάλματα που έκαναν και οι δικοί τους γονείς. Επομένως, μην αναπαραγάγετε τα ίδια λάθη, μη χτυπάτε πόρτες, μην αφήνετε το παιδί μόνο στο δωμάτιο για να «μάθει», μη χρησιμοποιείτε λόγια που πληγώνουν το παιδί (πχ. Είσαι κακό παιδί, είσαι ένα τέρας κ.λπ.). Εξηγήστε ότι θυμώνετε με αυτό που κάνει. Ορισμένες φορές είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι δεν είμαστε καλά, ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι ή χαρούμενοι, αλλά ότι βρίσκουμε έναν κατάλληλο τρόπο να εκφράσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματά.
Μην ουρλιάζετε
Μπορεί να είναι αυτονόητο πια για σας ότι το ξύλο ως παιδαγωγική μέθοδος είναι ξεπερασμένο αλλά το να ουρλιάζετε για να επιβληθείτε στα παιδιά που αδυνατούν να πειθαρχήσουν στις υποδείξεις σας γεμίζει με ενοχές, τα παιδιά εθίζονται σε τέτοιου τύπου αντιδράσεις και συνεχίζουν ανενόχλητα. Αν μάλιστα οι φωνές συνοδεύονται από οργή, προσβολές, χαρακτηρισμούς ή ειρωνικά σχόλια, τότε μπορεί να δημιουργήσουν στο παιδί αίσθημα απόρριψης. Πριν φωνάξετε σκεφτείτε ότι με τη συμπεριφορά αυτή μπορεί να τρομοκρατείτε ένα παιδί που αδυνατεί να σας αντιμετωπίσει αλλά στην πραγματικότητα το προετοιμάζετε να γίνει ένας ακόμη νευρικός γονιός στο μέλλον.
Διαχειριστείτε το με μουσική
Η μουσική μπορεί να παίξει θεραπευτικό ρόλο, να κατευνάσει το θυμό μέσα σας. Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρό αέρα.
Αγκαλιάστε το παιδί
Η αγκαλιά είναι θεραπευτική και διώχνει με έναν μαγικό τρόπο κάθε συναίσθημα οργής βοηθώντας σας να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Για καλύτερα αποτελέσματα αγκαλιάζετε το παιδί σφιχτά, τυλίγοντας με τα χέρια σας.
Μη γίνεστε μαμά ή μπαμπάς μάρτυρας
Φροντίζετε πάντα το παιδί κι όχι τον εαυτό σας; Είναι δύσκολο να μη νιώσετε κάποια πικρία. Αλλά μερικές φορές η πικρία μπορεί να κλιμακωθεί σε εχθρότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κάνετε καλό σε κανέναν εάν αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες. Αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.
Πάρτε το μάθημά σας
Ακόμη κι αν χάσετε την ψυχραιμία σας, δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να κάνει λάθη και δεσμευθείτε ό,τι θα προσπαθήσετε να βελτιωθείτε στο μέλλον. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι απλώς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Όταν είστε ήρεμοι, σκεφτείτε τι σας έμαθε η συμπεριφορά σας: πώς διαχειριστήκατε το συναίσθημά σας; Τι χρειάζεστε για να είστε ήρεμοι; Περισσότερο ύπνο, άσκηση, χρόνο; Ικανότητα να δείτε τα πράγματα από την οπτική του παιδιού σας;
Ζητήστε συγνώμη
Εάν δεν ελέγξατε το θυμό σας ζητήστε συγνώμη και παραδεχτείτε το λάθος σας στο παιδί. Δεν υπάρχει πιο ισχυρό παράδειγμα από έναν γονέα που παραδέχεται το λάθος του και ζητά ειλικρινά συγνώμη. Αλλά προσπαθείστε την επόμενη φορά να διαχειριστείτε διαφορετικά το θυμό σας.
Πάρτε τη βοήθεια του ψυχολόγου
Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον θυμό σας και να κρατήσετε την ψυχραιμία σας; Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο και κανονίστε κάποια συνεδρία συμβουλευτικής γονέων. Το να κατανοήσετε τι είναι αυτό που σας βγάζει εκτός ελέγχου είναι το πιο σημαντικό βήμα. Έπειτα, το γεγονός ότι θα εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας μπορεί να τα κάνει να εξαφανιστούν. Λαμβάνοντας υποστήριξη θα μάθετε τρόπους να διαχειρίζεστε το θυμό σας.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα