Όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν και ξεκινούν σχολείο, γνωρίζουμε ήδη ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μαζί τους για να τα προστατεύουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα τους πουν οι φίλοι τους, τι θα τους δείξουν στο τάμπλετ ή τι θα ακούσουν από μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό που μπορούμε, όμως, φυσικά να κάνουμε είναι να τους δώσουμε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαχειριστούν με τον πιο σωστό τρόπο μια δύσκολη κατάσταση αλλά και την ασφάλεια που χρειάζονται για να μας μιλήσουν ανοιχτά για ό,τι τους προβληματίζει.
Ένα από τα συχνά πράγματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι παιδοψυχολόγοι είναι παιδιά που έχουν “τραυματιστεί” από ακατάλληλες εικόνες που έχουν δει στο διαδίκτυο. Γυμνό, βία ή κάτι αηδιαστικό. Ένα παιδί που γυρνάει με το σχολικό σπίτι μπορεί να δει ακόμα και πορνό στο κινητό κάποιου μεγαλύτερου παιδιού και μετά το σοκ να ντρέπεται ή να φοβάται να το συζητήσει με τους γονείς του. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίσει να έχει υπερβολικό άγχος που θα επηρεάσει τη καθημερινότητά του αλλά και τη ψυχολογία του.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά; Οι ειδικοί προτείνουν 3 κανόνες που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά:
1. Τι είναι ακατάλληλο
Ακατάλληλη φωτογραφία ή βίντεο είναι αυτά που θα δεις και θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα. Μπορεί να νιώσεις ντροπή, αηδία, φοβισμένος, ναυτία, να πονάει η κοιλιά σου, ή στεναχώρια.
2. Ποιον εμπιστευόμαστε
Δεν εμπιστευόμαστε οποιοσδήποτε για να μας δείξει φωτογραφίες ή βίντεο. Αν κάποιος θέλει να σου δείξει κάτι και σου πει να το κρατήσεις μυστικό, πρέπει να μου το πεις.
3. Πάντα να μου λες την αλήθεια
Ποτέ δεν θα σε μαλώσω επειδή μου είπες την αλήθεια. Μπορείς να μοιράζεσαι μαζί μου ό,τι θέλεις για να σε βοηθάω και να βρίσκουμε μαζί τις λύσεις. Αν δεις κάτι στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο που σε κάνει να νιώσεις άβολα, τότε να έρθεις να το συζητήσουμε.