Ένα σπίτι μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους ειδικά για τα μωράκια και τα μικρά νήπια. Δώστε προσοχή στα παρακάτω μέτρα πρόληψης ατυχημάτων.
Παράθυρο: Στα παιδιά αρέσει πολύ να βλέπουν έξω από το παράθυρο. Τοποθετήστε μεταλλικά προστατευτικά κιγκλιδώματα που πιάνουν στα πλάγια της κάσας του παραθύρου ή βάλτε μία κλειδαριά που να εμποδίζει το παράθυρο να ανοίξει. Ως επιπλέον προφύλαξη μην τοποθετείτε ποτέ μπροστά από ένα παράθυρο έπιπλα στα οποία μπορεί να ανέβει το μικρό σας.
Κορδόνια κουρτινών: Η ασφαλέστερη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε κουρτίνες χωρίς κορδόνια, ειδικά στο υπνοδωμάτιο του μικρού σας. Διαφορετικά υπάρχουν εξαρτήματα στην αγορά όπου μπορείτε να μαζέψετε τα κορδόνια μέσα σε αυτά. Μην τοποθετείτε ποτέ το κρεβατάκι του σε παράθυρο με κουρτίνες.
Πόρτα: Δεδομένου ότι τα μικρά μπορεί να ξεγλιστρήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή προς τα έξω χωρίς να τα πάρει κανείς είδηση έχετε πάντα κλειδωμένη την εξώπορτα του σπιτιού. Κολλήστε αυτοκόλλητα στις γυάλινες πόρτες ώστε να μην περάσουν από μέσα, τοποθετήστε stop και εξαρτήματα που συγκρατούν τις πόρτες για να εμποδίσετε τα δάκτυλα και τα χεράκια να πιαστούν σε αυτές. Τοποθετήστε κάγκελα ασφαλείας σε πόρτες που οδηγούν σε σκάλες. Μην αφήνετε κλειδιά πίσω από τις πόρτες όπου εύκολα ένα παιδί μπορεί να τις κλείσει και να τις κλειδώσει από μέσα.
Κιγκλιδώματα και μπαλκόνια: Βεβαιωθείτε ότι τα κάγκελα δεν είναι χαλαρά και ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ τους περισσότερα από 13 εκατοστά ώστε να μη μπορεί ένα μικρό να σφηνώσει ή να περάσει ανάμεσά τους (το κενό των 10 εκατοστών είναι ασφαλέστερο για τα βρέφη). Βάλτε έναν «τοίχο» ασφαλείας ή ένα γερό πλαστικό δίχτυ κατά μήκος τους μπαλκονιού. Και ποτέ μη βάζετε έπιπλα εξωτερικού χώρου δίπλα στα κάγκελα.
Έπιπλα: Στερεώνετε τα βαριά έπιπλα, όπως τη βιβλιοθήκη, στον τοίχο με βίδες. Απομακρύνετε ασταθείς καρέκλες, τραπεζάκια ή άλλα έπιπλα που θα μπορούσαν εύκολα να αναποδογυρίσουν. Τα μικρά που σκαρφαλώνουν πρέπει και να προστατεύονται και από έπιπλα που πέφτουν εύκολα. Αποσύρετε τα βαριά διακοσμητικά αντικείμενα, βάλτε στις γωνίες των τραπεζιών ειδικά προστατευτικά («γωνίες») που προστατεύουν το παιδί από καρούμπαλα και μελανιές. Αυτά κάνουν επίσης και για αιχμηρές γωνίες όπως στο τζάκι και σε χαμηλά περβάζια. Μη βάζετε τραπεζομάντηλα στα τραπέζια γιατί πανεύκολα μπορεί να τα τραβήξει και να παρασύρει ό,τι υπάρχει πάνω τους. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σουπλά.
Δάπεδα: Φροντίστε να μην υπάρχουν πεταμένα αντικείμενα κάτω για να ελαχιστοποιήσετε τις πτώσεις. Φροντίστε τα χαλιά σας να έχουν αντιολισθητικό πάτο ή βάλτε μία ταινία διπλής όψεως στα μικρά χαλάκια για να μην γλιστρούν.
Ηλεκτρικά καλώδια: Βάλτε τα πίσω από τα έπιπλα ώστε να μην τα βάλει στο στόμα, τα μασήσει ή τα τραβήξει παρασύροντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάμπες ή άλλα βαριά αντικείμενα. Αν μπορείτε πιάστε τα καλώδια στον τοίχο με κάποια μονωτική ταινία ή βάλτε τα σε σωλήνες ειδικούς για καλώδια. Μη χρησιμοποιείτε καρφιά ή συρραπτικά για να τα κολλήσετε σε τοίχους και μην περνάτε καλώδια κάτω από χαλιά. Μην αφήνετε καλώδια συσκευών χωρίς να είναι συνδεδεμένα με τις συσκευές – μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή ηλεκτροπληξία εάν το καλώδιο υγρανθεί ή εγκαύματα στο παιδί εάν το δαγκώσει.
Ηλεκτρικές πρίζες: Καλύψτε τις πρίζες με ειδικά καλύμματα για να αποφύγετε να βάλει κάποιο αντικείμενο μέσα το παιδί ή το σαλιωμένο του δάκτυλο. Αν χρησιμοποιείτε πολύπριζα αναζητήστε στην αγορά αυτά που είναι ασφαλή για τα παιδιά.
Λάμπες: Μη βάζετε λάμπες σε σημεία όπου το παιδί σας θα μπορούσε να αγγίξει έναν ζεστό λαμπτήρα ή να τραβήξει τη λάμπα και να πέσει.
Φούρνος/κουζίνα: Βάλτε καλύμματα στις εστίες και ειδικά προστατευτικά που κλείνουν τον φούρνο ώστε να αποφύγετε τα εγκαύματα. Χρησιμοποιείτε τις πίσω εστίες για να μαγειρεύετε και γυρνάτε τις λαβές από τις κατσαρόλες προς τα μέσα. Ανεβάστε από τα κάτω συρτάρια ή ντουλάπια αντικείμενα και τροφές που είναι επικίνδυνα για το παιδί όπως μαχαίρια, ψαλίδια, κοπίδια, αιχμηρά εργαλεία, αλκοολούχα ποτά, ξηρούς καρπούς, καυτερές πιπεριές, κλπ. Βάζετε ασφαλή μάνταλα σε συρτάρια ή ντουλάπια. Αφήνετε πάντα ένα ντουλάπι ανοιχτό που να μπορεί να το ανοίγει για να το εξερευνά (τα δάκτυλα του μικρού είναι πιο εύκολο να πιαστούν σε ένα συρτάρι παρά σε ένα ντουλάπι).
Εξοπλισμός άσκησης: Είναι σπουδαίο να διατηρείστε σε φόρμα αλλά μην αφήνετε το παιδί σας κοντά σε ελλειπτικά, ποδήλατα, κωπηλατικά κλπ και κρατάτε το χώρο κλειδωμένο. Τα βαράκια αφήνετέ τα κάπου ψηλά κι όχι πίσω από τις πόρτες ή κάτω από τα κρεβάτια, ακόμη και το σχοινάκι που κάνετε, φυλάτε το πάντα σε μέρος όπου δεν το φτάνει.
Φυτά εσωτερικού χώρου: Κρατάτε τα σε μέρη όπου το παιδί σας δεν τα φτάνει, δεν θα μπορεί να τα ρίξει κάτω και να δοκιμάσει τα φύλλα τους ή το χώμα. Υπάρχουν φυτά που είναι δηλητηριώδη όπως ο κισσός, το σπαθόφυλλο, το αλεξανδρινό και η πικροδάφνη που τα περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν.
Μπάνιο: Έχετε κλειδωμένα τα ντουλάπια όπου έχετε βάλει φάρμακα, βιταμίνες, στοματικά διαλύματα, οδοντόπαστες, σαμπουάν, κρέμες κ.ά. αλλά και αιχμηρά αντικείμενα όπως ξυραφάκια, ψαλιδάκια καθώς και τα προϊόντα για τον καθαρισμό του μπάνιου (συν της βεντούζας της τουαλέτας). Μην αφήνετε εκτεθειμένα προϊόντα στην άκρη της μπανιέρας ή αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του. Μη χρησιμοποιείτε το σεσουάρ όταν το μωρό βρίσκεται στη μπανιέρα και παίζει με το νερό. Προσοχή επίσης και στη θερμοκρασία του νερού, γι΄αυτό έχετε πάντα τη βρύση ρυθμισμένη στη σωστή θερμοκρασία για να αποφύγετε ξαφνικά εγκαύματα. Να ανοίγετε πάντα πρώτα το κρύο νερό της βρύσης και μετά το ζεστό. Και το κυριότερο: μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επιτήρηση στο μπάνιο. Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται αυστηρά μέχρι την ηλικία των 5 ετών τουλάχιστον. Όταν δεν χρησιμοποιείτε τη λεκάνη έχετε πάντα κλειστό το καπάκι με μάνταλο ασφαλείας. Τα περισσότερα μικρά θεωρούν τη λεκάνη ένα φανταστικό μέρος για παιχνίδι! Στο πλυντήριο έχετε πάντα κλειστή την πόρτα και βγαλμένο το καλώδιο από την πρίζα όταν δεν λειτουργεί.
Προσοχή δε σημαίνει… εμμονή
Όλοι οι γονείς ανησυχούν και κάποιος βαθμός ανησυχίας είναι υγιής αφού σας κρατά σε εγρήγορση, σε επιτήρηση και σας κάνει προσεκτικούς. Αλλά είναι πολύ εύκολο να περάσετε από τη γραμμή της προσοχής στο επίπεδο της εμμονής, μετατρέποντας τα πρώτα παιδικά χρόνια σε χρόνια γεμάτα άγχος. Μην εμποδίζετε το μικρό σας να είναι περίεργο, δραστήριο, με τάση για περιπέτεια, εξερευνητικό γιατί αυτό επιβραδύνει την αυτονομία και την ανάπτυξή τους. Να επαγρυπνείτε αλλά να ελέγχετε και την αγωνία σας. Γι΄αυτό και η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα