“Δεν με ακούει πια!”: 2 αιτίες και οι λύσεις τους

Πόσες φορές έχεις πει ή έχεις σκεφτεί “δεν με ακούει πια το παιδί μου”; Όταν ήταν πιο μικρό άκουγε ό,τι του έλεγες αλλά τώρα τελευταία -ακόμα κι αν δεν έχει μπει καν στην προεφηβεία- δεν απαντάει καν στο όνομά του! Δεν ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού, δεν ακούει τι του λες και θέλει να κάνει τα δικά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν τα παιδιά σταματούν να ακούν γονείς τους, υπάρχουν 2 πιθανές αιτίες:

1. Έχουν κουραστεί από τις “απειλές” και τις τιμωρίες που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο.

Αν συνήθιζες να λες “δεν θα πάμε στο πάρτι αν δεν κοιμηθείς/ δεν φας/ δεν κάτσεις ήσυχη”, αλλά τελικά πηγαίνατε στο πάρτι, τότε δεν σε πιστεύει πια. Αν πάλι δεν πηγαίνατε στο πάρτι, θεωρεί πλέον την “τιμωρία” ως άδικη, αφού η τιμωρία δεν είναι η φυσική συνέπεια αυτού που έκανε. Οι τιμωρίες δεν είναι αποτελεσματικές. Αντίθετα, τα παιδιά μαθαίνουν από τις φυσικές συνέπειες των πράξεών τους. “Αν δεν κοιμηθείς, αύριο θα είσαι κουρασμένος και δεν θα διασκεδάσεις στο πάρτι, για παράδειγμα.

2. Δεν νιώθουν ότι μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου

Εάν χάνεις τη ψυχραιμία σου κάθε φορά που μιλάς στα παιδιά προσπαθώντας να τους δώσεις οδηγίες, τότε δεν νιώθουν ότι είσαι σταθερή και μπορείς να τα βοηθήσεις, Αντίθετα, νιώθουν ότι χάνεις τον έλεγχο και περισσότερο αγχώνονται παρά προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους λες. Αυτό δημιουργεί μια αποσύνδεση ανάμεσα στα παιδιά και στον γονιό, με αποτέλεσμα να προτιμούν να σταματήσουν να ακούν!

Λες κάτι στο παιδί σου και σε αγνοεί; Η εξήγηση και η λύση για να ακούει αυτό που του λες

Η λύση:

1.Να εννοείς πάντα αυτό που τους λες χωρίς ψεύτικες τιμωρίες!
2.Να προσπαθείς να μιλάς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πιο παιχνιδιάρικα και με ενσυναίσθηση!

Διάβασε επίσης:

“Άσε με ήσυχο”: Τι εννοούν τα παιδιά όταν το λένε και πώς αντιδράμε με ενσυναίσθηση;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network