Το να διαβάζει την ώρα ένα παιδί συνεπάγεται τη μετάβαση από μια γενική κατανόηση του χρόνου, ότι δηλαδή η μέση της μέρας είναι το μεσημέρι ή ότι το τέλος της ημέρας είναι η ώρα για ύπνο, στην ανάγνωση μιας ακριβούς μέτρησης του χρόνου σε ένα αναλογικό ή ψηφιακό ρολόι.
Για ορισμένα παιδιά, αυτό μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ως πρόκληση από ότι για κάποια άλλα, οπότε χρειάζεται να είναι σε ηλικία που κατανοεί την έννοια του χρόνου, μεγαλύτερο από 5 ετών. Η ώρα με την μετρήσιμη έννοιά της σε λεπτά και ώρες δεν γίνεται πλήρως κατανοητή και αντιληπτή από ένα παιδί, παρά μόνο όταν πάει σχολείο και αφού έχει μάθει βασικές αριθμητικές έννοιες.
Εκτίμηση και πρόβλεψη του χρόνου
Καθώς το παιδί σας θα εξοικειώνεται περισσότερο με την έννοια του χρόνου θα είναι σε θέση να διαβάσει την ώρα. Η εκτίμηση ή η πρόβλεψη του χρόνου είναι μια διαφορετική ικανότητα από την αναφορά σε ακριβείς χρόνους. Χρησιμοποιείτε φράσεις στην καθημερινότητά σας όπως «περίμενε ένα λεπτό». Η χρήση αυτών θα βοηθήσει το παιδί σας να αξιολογήσει και να κρίνει το χρονικό διάστημα που έχει περάσει ή κάντε ερωτήσεις όπως «Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να βουρτσίσεις τα δόντια σου;» ή «Πόσο χρόνο θέλεις για να προετοιμαστείς για το σχολείο;» για να το βοηθήσετε να κατανοήσει καλύτερα την έννοια του χρόνου.
Πώς θα διαβάσει την ώρα
Δείτε αυτούς τους 6 εύκολους τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει να διαβάζει την ώρα.
Προσπαθήστε να είστε ακριβείς όταν μιλάτε στο παιδί σας σχετικά με το χρόνο και χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «λεπτά» ή «ώρα». «Σε πέντε λεπτά να είσαι έτοιμος» ή «σε μία ώρα θα έρθει το σχολικό να σε πάρει».
Φτιάξτε ένα ρολόι με το παιδί και διακοσμήστε το με εικόνες από πράγματα που συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες. Π.χ. στις 2 το μεσημέρι βάλτε ένα πιάτο, στις 6 το απόγευμα μία μπάλα, στις 9 το βράδυ ένα κρεβάτι κ.ο.κ.
Χρησιμοποιήστε ρολόγια παιχνιδιών με κινητούς δείκτες. Εξηγήστε του το ρόλο του κάθε δείκτη καθώς και τη διπλή χρήση των μεγάλων αριθμών και κρατώντας τον ωροδείκτη σταθερό ζητήστε του να μετακινήσει τον λεπτοδείκτη για να εξοικειωθεί με την αναπαράσταση των λεπτών, πρώτα ανά πεντάδες και ύστερα ένα-ένα.
Δείξτε στο παιδί σας πώς χρησιμοποιούνται και άλλες συσκευές χρόνου όπως μία κλεψύδρα ή ένας χρονομετρητής.
Χαρίστε του ένα ρολόι να φορέσει. Θα εξοικειωθεί με το ρολόι και θα ενθαρρύνει την ανεξάρτητη μάθηση.
Βρείτε εκπαιδευτικά βιβλία που βοηθούν με μικρές αφηγήσεις το παιδί ν’ αντιληφθεί την έννοια του χρόνου. Το βιβλίο «Τικ-τακ. Ρολόγια, ώρα για μάθημα!» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, εκδόσεις Ίκαρος, βοηθά τα παιδιά να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τον χρόνο. Επίσης ανακαλύψτε και εκπαιδευτικά παιχνίδια που του δίνουν τη δυνατότητα να παίξει και μόνο του, εξασκώντας τις καινούργιες του γνώσεις. Για παράδειγμα με το παιχνίδι “Μαθαίνω την ώρα από τον Εξυπνούλη” το παιδί μπορεί να μάθει την ώρα είτε με δείκτες είτε όχι και να ενώσει τα σωστά κομμάτια του παζλ για να βρει την ώρα που π.χ. τρώει το πρωινό του.
Με λίγη υπομονή, απαραίτητη προϋπόθεση σε κάθε ενασχόληση με το παιδί, ειδικά όταν πρόκειται για διαδικασίες εκμάθησης, και λίγο παιχνίδι (βάλτε το π.χ. να σας δείξει στο ρολόι τι ώρα τρώμε πρωινό, έρχεται το σχολικό ή πέφτουμε για ύπνο) το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.
Από τη Φίλια Μητρομάρα