Είναι ενοχλητική και εκνευριστική και μπορεί να τρελάνει και τον πιο ψύχραιμο γονιό. Η παιδική γκρίνια έχει τις αιτίες της αλλά υπάρχουν και 7 τρόποι να τη σταματήσετε, χωρίς γκρίνιες!
Η γκρίνια στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και οφείλεται σε κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση που βιώνει το παιδί και δυσκολεύεται, λόγω της συναισθηματικής και λεκτικής του ανωριμότητας, να διαχειριστεί. Αν μάλιστα το παιδί πεινάει, είναι κουρασμένο, βιώνει ένταση μέσα στο σπίτι, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ. ξαφνικές μετακινήσεις ή επισκέψεις) και περιβάλλεται από έντονα ερεθίσματα (π.χ. σουπερμάρκετ, λεωφορεία, κίνηση) τότε η γκρίνια είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει την ένταση που βιώνει.
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΚΡΙΝΙΑ
Αρχικά βάλτε τους κανόνες
Η σταθερότητα και η πυγμή είναι δύο βασικά στοιχεία για κάθε παρέμβαση σε σχέση με το παιδί, που σας επιτρέπουν να ασκείτε μία εξουσία ξεκάθαρη, χωρίς βιαιότητα. Ποια είναι τα 4 βασικά στοιχεία που πρέπει να έχετε όταν παρεμβαίνετε:
* Σαφήνεια: Οι κανόνες του σπιτιού πρέπει να εξηγούνται με σαφή τρόπο στο παιδί μας (τί επιτρέπεται και τί όχι).
* Συγκεκριμενοποίηση: Οι κανόνες πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ώστε το παιδί να μπορεί να τους καταλάβει «τρώμε πάντα στο τραπέζι».
* Σταθερότητα: Πιαθανότητα μία από τις πιο δύσκολες αρχές να εφαρμοστούν. Οι κανόνες δεν πρέπει να άλλαζουν σύμφωνα με τη διάθεση των μεγάλων ή ανάλογα με τον γονιό. Σταθερότητα σημαίνει πυγμή. Η σταθερότητα δίνει ασφάλεια στο παιδί, είναι μια κατάσταση που του επιτρέπει να προβλέπει τις αντιδράσεις των γονιών του.
* Συνέπεια: Οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα για τα παιδιά τους. Πρέπει λοιπόν να σέβονται και ο ίδιοι τους κανόνες που έχουν θέσει (για παράδειγμα τον σεβασμό, την ευγένεια κ.λπ.).
Μη δείχνετε αδιαφορία περιμένοντας να «του περάσει»
Επεμβείτε με πυγμή για να στείλετε το μήνυμα πως αυτή η συμπεριφορά παρ’ όλο που είναι κατανοητή είναι απαράδεκτη. Στη συνέχεια δώστε την προσοχή σε αυτό που εκφράζει το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να ελέγχει τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα του δίνετε και την παρηγοριά που τόσο έχει ανάγκη.
Μην το κοροϊδεύετε
Μην του λέτε «μην κάνεις έτσι, είσαι κακό παιδί» γιατί το μόνο που καταφέρνετε είναι να εντείνετε την τάση εναντίωσης που έχει το παιδί και να γκρινιάζει περισσότερο.
Αφήστε το να νιώσει «μωρό»
Επιτρέψτε στο παιδί να επιστρέψει στις μωρουδιακές του συνήθειες όπως το να του δώσετε ένα αντικείμενο παρηγοριάς, να το νανουρίσετε στην αγκαλιά σας κ.λπ. όταν νιώθει την ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Δώστε του αυτονομία
Αφήνετέ το να παίρνει κάποιες αποφάσεις όπως το επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει ή να πάρει μαζί του ένα αντικείμενο. Το βοηθάει να επιβεβαιωθεί ότι είναι ικανό για κάτι τέτοιο.
Προειδοποιείτε το
Θυμίζετέ του πάντα ότι σε λίγο είναι η ώρα να πάει για ύπνο, για μπάνιο ή ότι τελειώνει το παιχνίδι. Στα παιδιά δεν αρέσει το αγνώστο και έχουν την τάση να εναντιώνονται μπροστά σε τετελεσμένες καταστάσεις. Το να τα ειδοποιείτε εκ των προτέρων τους δίνει ασφάλεια και ξέρουν τι τους περιμένει.
Δείξτε υπομονή
Χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι παρ’όλη την γκρίνια και τους θυμούς το παιδί έχει πάντα ανάγκη από συμπαράσταση και ασφάλεια. Έχει ανάγκη να νιώθει πως το αγαπάτε. Ας οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και κατανόηση για να το αντιμετωπίσετε. Γενικά, η γκρίνια είναι πάντα ένα σημάδι ότι το παιδί έχει ανάγκη από κάτι (ξεκούραση, προσοχή, ενδιάφερον, φαγητό κ.λπ.). Μην γκρινιάζετε κι εσείς με τη σειρά σας επειδή σας «χαλάει» το πρόγραμμά σας. Κατανοήστε τι είναι αυτό που έχει ανάγκη και καλύψτε την χωρίς… γκρίνιες!