Είναι το «παιδί της μαμάς» ή «το παιδί του μπαμπά»; Η εκδήλωση εύνοιας είναι απλώς ένας τρόπος με τον οποίο τα μικρά δείχνουν το δικαίωμά τους να διαλέγουν!
Όταν το παιδί αρχίζει και συνειδητοποιεί το φύλο του δείχνει, τις περισσότερες φορές, έντονη προτίμηση στον γονιό του αντίθετου φύλου. Εάν το παιδί σας προτιμάει τον άλλο γονιό δείτε πώς μπορείτε να το χειριστείτε.
Έχετε κοινή τακτική
Δεν θα πρέπει να αναιρεί ο ένας τους κανόνες του άλλου. Οι κανόνες είναι κοινοί και ισχύουν πάντα και παντού, εκτός κι αν και οι δύο σας συμφωνήσετε για την άρση τους. Χρειάζεται να έχετε κοινή αντιμετώπιση και κοινή γραμμή όσον αφορά στους κανόνες και τις επιτρεπτές και μη συμπεριφορές του παιδιού. Δεν μπορεί ο ένας γονιός να απαγορεύει και ο άλλος να επιτρέπει. Δεν γίνεστε έτσι ο καλός γονέας αλλά γονέας που μπερδεύει το παιδί , δε θέτει όρια στην παιδική του παντοδυναμία και εν τέλει μπλοκάρει την αναπτυξιακή του πορεία.
Μην το παίρνετε προσωπικά
Χαρείτε την προτίμηση του παιδιού σας στο/στη σύντροφό σας και μη δείχνετε πληγωμένος/η ή μουτρωμένος/η όταν σας απορρίπτει το παιδί για τον άλλο γονέα. Απλώς δεχτείτε το σαν κάτι φυσιολογικό χωρίς να σταματάτε την προσπάθεια να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.
Μην το παίρνετε όλο πάνω σας
Εάν ως γονιός κάνετε κάτι που προτιμά το παιδί (π.χ. ο μπαμπάς διαβάζει παραμύθια ή η μαμά ξέρει να φτιάχνει τοστ) και σκέφτεστε «προτιμά να το κάνω εγώ» μπορεί να τρέφετε, χωρίς να το θέλετε, αυτή την εύνοια – για να μην αναφέρουμε ότι παίρνετε πάνω σας όλη τη φροντίδα του παιδιού. Πρέπει να βεβαιώνετε στο παιδί ότι και οι δυο γονείς μπορούν να τα κάνουν όλα πολύ καλά, γιατί και οι δυο το αγαπούν το ίδιο.
Αφήνετε τον άλλον γονέα να το κάνει όπως ξέρει
Μπορεί να το κάνει διαφορετικά από εσάς αλλά το παιδί πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον διαφορετικό τρόπο του άλλου γονέα. Επίσης, μην αναθέτετε στον άλλον γονέα αυτά που δεν ευχαριστούν το παιδί επειδή ενισχύεται η προτίμηση του παιδιού σε σας.
Μοιράστε τον χρόνο
Ο χρόνος της οικογένειας πρέπει να μοιράζεται. Το παιδί δεν μπορεί να είναι μόνον με εσάς ή μόνον με τον άλλον γονιό. Επιπλέον κι εσείς δεν μπορείτε να είστε μόνον με το παιδί. Μην ξεχνάτε πώς στην οικογένεια υπάρχουν διάφορες σχέσεις: η συζυγική, η σχέση μητέρας – παιδιού, πατέρα – παιδιού ή γονείς και παιδί. Μοιράστε τον χρόνο, χρόνο με τον μπαμπά, χρόνο με τη μαμά, χρόνο για τους δυο σας ή χρόνο για όλη την οικογένεια.
Μην ανταγωνίζεστε τον/την σύντροφό σας
Μην μπαίνετε στην παγίδα του ανταγωνισμού ως γονείς, προσπαθώντας να κερδίσετε την προσοχή, το ενδιαφέρον ή την αγάπη του παιδιού ρωτώντας το: «Ποιον αγαπάς πιο πολύ;».
Δείξτε αγάπη προς τον/την σύντροφό σας
Το σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι η αγάπη δεν είναι διαγωνισμός. Είναι σημαντικό το παιδί να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους, πράγμα που θα επηρεάσει τις μελλοντικές του σχέσεις ως ενήλικος ενώ το κάνει να νιώθει ασφαλές μέσα στην οικογένεια. Να θυμάστε ότι ασφαλής δεσμός σημαίνει ότι μπορώ να αποχωριστώ τον γονέα.
Μην παίρνετε με το μέρος σας το παιδί
Εάν η σχέση σας με τον/την σύντροφό σας δεν είναι καλή μην δένεστε υπερβολικά με το παιδί και μην συμμαχείτε μαζί του παραγκωνίζοντας τον άλλον γονέα. Η στενή επαφή με το παιδί δεν θα καλύψει τα συναισθηματικά κενά και την κακή επικοινωνία του ζευγαριού, αντιθέτως θα την εντείνει κι άλλο.
Παίξτε παιχνίδια ρόλων
Αναπαραστήστε με τις κούκλες μια οικογένεια και κάντε του ερωτήσεις για το πώς νιώθει και πώς θα έπρεπε να φερθεί στον άλλο γονιό, που δεν δείχνει προτίμηση. Έτσι θα το βοηθήσετε να εκφράσει αυτά που νιώθει. Προσπαθήστε να τονίσετε πως δεν υπάρχει “κακός μπαμπάς” ή “καλή μαμά” αλλά γονείς που αγαπιούνται και αγαπούν εξίσου το παιδί τους.