Ένα πεντανόστιμο κέικ που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και θα λατρέψει όλη η οικογένεια!
Συνταγή για ανάποδο κέικ με μπανάνα
Μερίδες: 8, Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 45΄
Υλικά
- 3-4 μπανάνες
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 220 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 2 αβγά
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κλωναράκι βανίλιας*
- 60 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 60 γρ. γάλα φρέσκο
Εκτέλεση
Βάζουμε 80 γρ. από το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με την καστανή ζάχαρη και τα λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε έπειτα το μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ.
Καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο και τις τοποθετούμε στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά, ώστε να παγώσει το βούτυρο. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Χτυπάμε στο μίξερ (κατά προτίμηση με το φτερό) το υπόλοιπο βούτυρο (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) με τη λευκή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Μόλις ενσωματωθούν, σταματάμε το χτύπημα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα βουτύρου-αβγών ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).
Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το κλωναράκι της βανίλιας, το ανοίγουμε στη μέση και μαζεύουμε από το εσωτερικό του τους μαύρους μικροσκοπικούς σπόρους. Τους ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, πάνω από τις μπανάνες.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, έτσι ώστε οι μπανάνες να είναι στο πάνω μέρος.
Tip
* Eναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές σταγόνες υγρής βανίλιας που θα βρούμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Ακόμη πιο οικονομική λύση είναι να βάλουμε 2 βανιλίνες ή 1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια, όμως το άρωμα της τεχνητής βανίλιας δεν έχει το βάθος και την πολυπλοκότητα της αληθινής.
Πηγή: missbloom.gr