Είναι γνωστό ότι τα γλυκά προσδίδουν αρκετές θερμίδες, παράλληλα με τη μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών. Ωστόσο, υπάρχει πιο υγιεινός και… διαιτητικός τρόπος να τα απολαμβάνουμε όταν υπάρχει η δυνατότητα να τα ετοιμάσουμε μόνοι μας.
Για παράδειγμα, το σοκολατένιο κέικ αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων και τις περισσότερες φορές είναι η πιο συχνή “ατασθαλία” όσων ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια βάρους. Η light έκδοση της παραδοσιακής και “λιπαρής” συνταγής του κέικ, πραγματικά δεν υστερεί σε γεύση και μέσα από τη θρεπτική του ανάλυση οι διαφορές είναι αξιοσημείωτες.
Μάλιστα, εκτός από τις θερμίδες, που είναι λιγότερες από τις μισές, τα λιπαρά, αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά, είναι αρκετά μειωμένα. Η χοληστερόλη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο μισό. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, καθιστούν τη light συνταγή κατάλληλη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και για όσους θέλουν να μειώσουν τη χοληστερόλη.
Κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά light (Υλικά για 4 μερίδες)
- 2 ποτήρια ρόφημα αμυγδάλου
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1,5 κουτ. σούπας ξίδι
- 50 γραμμ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
- 60 γραμμ. κουβερτούρα 70% κακάο
- 60 γραμμ. νιφάδες κουβερτούρα
- 170 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
- ½ βανίλια
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ. (1 μέτριο κομμάτι) – Ενέργεια: 514 θερμίδες, Λιπαρά: 28,7 γρ., Κορεσμένα λιπαρά: 9,2 γρ., Υδατάνθρακες: 60,1 γρ., Χοληστερόλη: 0,9mg
Η εκτέλεση της συνταγής είναι ίδια με την παραδοσιακή. Χτυπάς σε μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτεις το ρόφημα αμυγδάλου, το αλεύρι, το ξίδι και το κακάο. Συνεχίζεις στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Κατόπιν, ρίχνεις τις νιφάδες κουβερτούρας και τα καρύδια και ανακατεύεις με σπάτουλα να πάνε παντού. Τέλος, λιώνεις την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού βάλεις το μίγμα σε φόρμα για κέικ, προσθέτεις τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύεις απαλά με ένα πιρούνι. (Εναλλακτικά, αντί να την προσθέσεις στο μίγμα, μπορείς να απλώσεις τη λιωμένη κουβερτούρα πάνω απο το κέικ αφού το ψήσεις.) Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά.
Γιατί αυτή η συνταγή για κέικ σοκολάτας είναι πιο υγιεινή
“Η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο βελτιώνει την ποιότητα των λιπιδίων. Μάλιστα, δεν υπάρχουν ζωικά προϊόντα, οπότε η συγκεκριμένη συνταγή είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους ή και για όσους ακολουθούν τη νηστεία. Επίσης, η light συνταγή προσφέρει και περισσότερα αντιοξειδωτικά, λόγω του κακάο και των καρυδιών, αλλά και ω3 λιπαρά, τα οποία έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να προσλαμβάνουμε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται ακόμη και μέσα από τις γλυκές μας επιλογές. Όταν δημιουργούμε τις αγαπημένες μας συνταγές στο σπίτι, τότε όχι μόνο επιλέγουμε αγνές και καθαρές πρώτες ύλες, αλλά τροποποιώντας ελαφρώς τη γνήσια συνταγή, μπορούμε να μειώσουμε αρκετά τις θερμίδες και τα λιπαρά”, εξηγεί η Aναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Ευχαριστούμε την Aναστασία Κόκκαλη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο B.Sc (Hons), S.R.D.-Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Μέλος British Dietetic Association
Πηγή: missbloom.gr