Για κάποια παιδιά το μπάνιο είναι ευκαιρία για παιχνίδι ή χαλάρωση. Για κάποια άλλα όμως εφιάλτης! Μπορεί να είναι μόνο μια φάση ή ένδειξη μιας δυσκολίας στην αισθητηριακή επεξεργασία, στον τρόπο δηλαδή που έχει κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος να επεξεργάζεται τα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Αν το παιδί σας μισεί το μπάνιο για τους δικούς του λόγους, δείτε αυτούς τους έξυπνους τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.
Μάχη στον αφρό!
Οι περισσότεροι γονείς έχουν δώσει μάχες με τα παιδιά τους κάποια στιγμή στο μπάνιο. Ο φόβος ότι μπορεί να τα… ρουφήξει η αποχέτευση, ο φόβος ότι μπορεί να μπει σαπουνάδα ή νερό στο αυτί του ή στα μάτια του, χιλιάδες διαφορετικοί λόγοι που κάνουν το μπάνιο μια δύσκολη υπόθεση και όχι… αφρό!
Τα παιδιά έχουν έντονη φαντασία, που αυτό από μόνο του είναι θαυμάσιο. Αλλά μερικές φορές το μυαλό τους φαντάζεται τρομακτικά πράγματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να λάβετε σοβαρά υπόψη τους φόβους του παιδιού – ακόμα κι αν είναι αβάσιμοι – και να μην το ειρωνεύεστε.
Το λουτρό δημιουργεί αισθητηριακή υπερφόρτωση
Αισθητηριακά το μπάνιο μπορεί να είναι δύσκολο για μερικά παιδιά. Σκεφτείτε το σύνολο των αισθητηριακών προκλήσεων: Ο ήχος του νερού που γεμίζει τη μπανιέρα, το σφουγγάρι με τον αφρό πάνω στο δέρμα, οι μυρωδιές διαφορετικών σαμπουάν και σαπουνιών. Μπορεί κάποιο παιδί να έχει κάποια αισθητήρια ιδιορρυθμία ή μπορεί να έχει διαγνωστεί με διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης (λινκ σε παλιότερο άρθρο). Και στις δύο περιπτώσεις, εντοπίστε τι ακριβώς είναι αυτό που το παιδί βρίσκει ενοχλητικό στο μπάνιο.
Τι να κάνετε, εάν το παιδί αποφεύγει το μπάνιο:
Τα χρώματα
Εάν έχετε ένα μπάνιο με πολλά χρώματα, κουρτίνα ντους με μοτίβα και δώδεκα παιχνίδια μπάνιου, αυτό μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό στο παιδί. Μην το υπερφορτώνετε με οπτικά ερεθίσματα. Βάλτε απλώς έναν καθρέφτη στο μπάνιο. Τα παιδιά βασίζονται σε οπτικές πληροφορίες για να κατανοήσουν το πού βρίσκεται το σώμα τους στον χώρο.
Ο ήχος του μπάνιου
Όχι μόνον υπάρχει ο θόρυβος του νερού που γεμίζει τη μπανιέρα, αλλά και οι σταγόνες στη βρύση που στάζει, το καζανάκι της τουαλέτας και το φύσημα του σεσουάρ μπορεί να τα ενοχλεί. Καλό είναι λοιπόν να έχετε προετοιμάσει το μπάνιο και να έχετε γεμίσει τη μπανιέρα. Οι αφράτες πετσέτες και τα μαλακά χαλάκια σβήνουν τους ήχους από τις σκληρές επιφάνειες.
Τα αρώματα
Παρατηρήστε εάν δυσφορεί με τις μυρωδιές, κλείνει τη μύτη του ή συχνά τη σκουπίζει. Εάν κάτι μυρίζει ωραία σε σας μπορεί να μη μυρίζει το ίδιο και για το παιδί σας. Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε αφρόλουτρα χωρίς έντονες μυρωδιές.
Το νερό στο δέρμα
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο και δέχεται πολλές διαφορετικές αισθήσεις στο μπάνιο. Για παράδειγμα, στο μπάνιο το παιδί έχει γυμνό δέρμα και νιώθει το κρύο ή το πολύ ζεστό νερό, νιώθει τον αφρό από τα σαπούνια ή τα σφουγγάρια. Καλό είναι να αφήνετε τα παιδιά να επιλέγουν ποιο σαμπουάν θα χρησιμοποιήσουν, ή τί σφουγγάρι θα αγοράσουν ή τι μπουρνούζι θα φορέσουν κ.λπ.
Εξηγήστε τι κάνετε
Το μπάνιο πρέπει να είναι στο πρόγραμμα του παιδιού και να αποτελέσει ρουτίνα. Εξηγήστε στο παιδί ότι πρώτα ρίχνουμε νερό, μετά σαπούνι, ή πρώτα λούζουμε τα μαλλιά και μετά καθαρίζουμε το σώμα, για να γνωρίζει ποια είναι η διαδικασία. Επίσης, καλό είναι να έχετε παιχνίδια που κάνουν φυσαλίδες ή κάποιον ανεμόμυλο. Και τα δύο ενθαρρύνουν την βαθιά αναπνοή που μπορεί να ηρεμήσει τα παιδιά που φοβούνται το μπάνιο.
Τέλος, έχετε υπόψη σας αυτό: Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα μεγαλύτερα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται μπάνιο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις δραστηριότητές τους κι όχι κάθε μέρα.