Τα παιδιά γεννιούνται και τρώνε ενστικτωδώς, δηλαδή, τα σώματά τους γνωρίζουν από μωρά πότε πεινάνε, πότε χόρτασαν και πότε θέλουν λίγο ακόμα.
Μεγαλώνοντας, όμως, αρχίζουν να ακολουθούν κανόνες με τη διατροφή “πότε και τι να φάνε” που συνήθως τους ορίζουν οι γονείς, ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας. Λέγοντας στα παιδιά μας ότι μπορούν να φάνε σνακ δύο ώρες πριν το μεσημεριανό, για παράδειγμα, αλλά όχι πριν το φαγητό, παίρνουμε τη δύναμη που έχουν να ακούν το σώμα τους (τώρα πεινάω για σνακ, τώρα θέλω κάτι γλυκό) και αρχίζουν να εξαρτώνται πιο πολύ από εμάς.
Για αυτό αρχίζουν σταδιακά και μας ρωτούν “μαμά να φάω γλυκό;”, “μαμά να φάω ψωμάκι;”. Για να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ακούν το σώμα τους, αντί να απαντάμε “ναι ή όχι”, μπορούμε να τους κάνουμε αυτές τις 5 ερωτήσεις.
-Πεινάς
-Μήπως διψάς;
-Πότε έφαγες τελευταία φορά;
-Έχεις φάει σοκολάτα/ κρέας/ φρούτο/ λαχανικά σήμερα;
Με αυτές τις ερωτήσεις θα καταλάβουν μόνα τους (σταδιακά και ανάλογα την ηλικία τους) εάν πεινάνε ή αν διψάνε, αν μπορούν να φάνε σοκολάτα (αν έχουν φάει αρκετά γλυκά μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα, ανάλογα με τους κανόνες που έχετε θέσει) και ποια είναι η καλύτερη επιλογή.
Τα πολλά “όχι” στα γλυκά και τα σνακ μπορεί να λειτουργήσουν αντίθετα, αφού κάθε φορά που θα είναι στο σχολείο ή σε ένα παιδικό πάρτι θα τρώνε πάρα πολλά.
Αν το παιδί ζητάει συνέχεια γλυκό, κάντε αυτές τις ερωτήσεις:
-Έχεις φάει άλλο γλυκό σήμερα;
-Μήπως θέλεις να το φυλάξεις για αργότερα/ άλλη μέρα
-Μήπως έχεις φάει πολύ και σε πονέσει η κοιλίτσα;