“Μαμά, κοίτα με”: Τι κάνουμε όταν το παιδί απαιτεί διαρκώς την προσοχή μας;

Στα νήπια δεν αρέσει να μοιράζονται. Και αυτό δεν ισχύει μόνον για παιχνίδια, ισχύει και για την προσοχή, ιδιαίτερα τη δική σας.

Γκρίνια, κλάμα, ανυπακοή, άρνηση, παράλογες απαιτήσεις, επιθετικότητα, δάγκωμα… Οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε ανταγωνίζεται για την προσοχή σας, από το τηλέφωνο μέχρι τη δουλειά στον υπολογιστή, το παιδί σας θα αγωνίζεται με κάθε τρόπο ή μέσο που διαθέτει για να την αποσπάσει και να καταφέρει να σας κάνει να το κοιτάτε, να κοιτάτε μόνον αυτό. Εάν συνεχώς απαιτεί την προσοχή σας δείτε πώς μπορείτε να το μετριάσετε ή να το αποφύγετε.

Μην το προειδοποιείτε
Εάν περιμένετε πως θα κλάψει επειδή εσείς έχετε δουλειά μην του πείτε «Λοιιπόν, μην κλάψεις, πάω να πλύνω τα πιάτα». Παραλείψτε τις προειδοποιήσεις και κάντε απλώς ήρεμα τη δουλειά σας. Είναι πιθανόν να μην το καταλάβει καν, αν μάλιστα αυτή η δουλειά δεν διαρκέσει για πολλή ώρα.

Βάλτε τα όρια
Το παιδί ζητά την προσοχή σας όταν αντιλαμβάνεται ότι τη στρέφετε προς κάποιον άλλον π.χ. έναν φίλο που σας επισκέφτηκε στο σπίτι. Εδώ δεν χωρά άλλη αντιμετώπιση απ’ την ξεκάθαρη οριοθέτηση των κανόνων του πότε η προσοχή σας είναι υπό διεκδίκηση και πότε όχι. Χαμηλώστε  στο ύψος των ματιών του, κρατήστε το από τα χέρια και πείτε του «δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις» με τρόπο σταθερό και ήρεμο, που να δείχνει πως το παιδί δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπακούσει. Αυτό ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να το καταλάβει.

Μη του θυμώνετε
Πρέπει να καταλάβετε ότι η ανάγκη του παιδιού για προσοχή είναι δικαιολογημένη για την ηλικία του και ότι αντιδρά καλύτερα στην υποστηρικτική συμπεριφορά παρά στην αντιδραστική. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας βοηθώντας και το μικρό σας να τη διατηρήσει. Μη του μιλάτε υποτιμητικά π.χ. «Κάνεις σαν μωρό», μην του φωνάζετε ή μην κλείνεστε στο δωμάτιό σας αφήνοντάς το απ΄έξω να κλαίει.

Κάντε τις δουλειές μαζί
Μπορείτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού μαζι με το παιδί. Αναθέστε του μια “αποστολή” π.χ. Εγώ θα απλώνω τα ρούχα και εσύ θα τοποθετείς τα μανταλάκια ή ξεχώρισε τις κάλτσες ανά ζευγάρι και βαλτες στο συρτάρι. Είναι δραστηριότητες που μπορεί να φανούν ευχάριστες στο μικρό σας και παράλληλα να ενισχύσουν και τις δικές του δεξιότητες.

Δώστε του να κάνει ό,τι κάνετε
Εάν γράφετε για παράδειγμα κάτι σημαντικό στον υπολογιστή ή το λαπτοπ σας δώστε του ένα λαπτοπ παιχνίδι, κάντε του χώρο να καθίσει δίπλα σας και πείτε του «ας κάνει τώρα ο καθένας τη δουλειά του, στείλε και εσύ ένα email ή γράψε το όνομά σου κλπ.»

Αγνοήστε το για λίγο
Εάν το παιδί επιδιώκει την προσοχή σας επιδεικνύνοντας όλο και πιο αρνητική ή και επιθετική συμπεριφορά μην υποκύπτετε σε αυτή. Μπορεί να κλαίει, να τσιρίζει αλλά εσείς θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι χωρίς να τροφοδοτείτε την ένταση που έχει. Αφήστε του λίγο χρόνο να εκτονωθεί και έπειτα με λίγο χιούμορ ή μια αγκαλιά λύστε το θέμα.

Επιβραβεύετέ το
Ο στόχος σας είναι να κάνετε το παιδί να αναγνωρίσει ότι έχετε και εσείς δικαιώματα όπως να κλείσετε κάποιες εκκρεμότητες, να απαντήσετε στα μηνύματά σας ή να τακτοποιήστε κάποιους λογαριασμούς. Δείχνετέ του πόσο το εκτιμάτε όταν δέχεται να μοιραστεί την προσοχή σας. Πείτε του «Σ’ ευχαριστώ που με άφησες να τελειώσω αυτό που έκανα, τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί.»

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network