Ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας ή ξαφνικά άρχισες να σκέφτεσαι τι θα κάνεις τώρα που κλείνει ο παιδικός σταθμός αλλά εσύ πρέπει να πηγαίνεις στη δουλειά τα πρωινά; Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά… ποιος θα κρατήσει τα παιδιά; Σε περίπτωση που δεν έχετε βοήθεια από το κοντινό σας περιβάλλον ή δεν θέλετε να έχετε αυτό το άρθρο σας αφορά.
Όταν έρχεται η ώρα να επιλεγεί ο άνθρωπος που θα κρατήσει το παιδί σας συνήθως μπαίνουν στο τραπέζι οι οικονομικοί λόγοι και η εμπιστοσύνη. Και σε αυτά τα δυο σημεία ο κλήρος πέφτει στη γιαγιά ή τον παππού.
Γιαγιάδες και μαμάδες εν δράσει
Μπορεί σε έναν ιδανικό κόσμο η φύλαξη των παιδιών από τη γιαγιά να σήμαινε σπιτικό φαγητό, βόλτα στις παιδικές χαρές, ατέλειωτα παραμύθια, φροντίδα και αγάπη. Όμως, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι. Μπορεί τα παιδιά όταν είναι μαζί με τη γιαγιά να κάθονται συνέχεια στην τηλεόραση, να τρώνε junk food ή η γιαγιά να μη διαθέτει τις αντοχές και την ενέργεια να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα παιδιά. Όταν η γιαγιά γίνεται νταντά ή αναλαμβάνει γονεϊκό ρόλο τότε οι ισορροπίες χαλούν τις σχέσεις, και τις χαλούν σε πολλά επίπεδα: στη σχέση με τον εαυτό σας, στη σχέση με τον/την σύντροφό σας, στη σχέση με τα παιδιά σας και στη μεταξύ σας σχέση. Αν αρνηθείτε την “προσφορά” της, μπορεί να κατηγορηθείτε για αχαριστία. Αν τη δεχτείτε, θα πρέπει να ανεχθείτε κάποιες συμπεριφορές, να κάνετε υπομονή για να μην φτάσετε στα άκρα και να νιώθετε ενοχές επειδή π.χ. θα βγείτε έξω ή δεν φέρεστε όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη της. Και στις δύο περιπτώσεις χάνετε! Τι συμβαίνει όταν η γιαγιά όταν αναλαμβάνει ρόλο νταντάς:
Σας κάνει έλεγχο: Τα παιδιά είναι απλώς το μέσο για να εξακολουθεί να υπάρχει η εξουσία των γονιών σας, να μπορούν να παρεμβαίνουν στη ζωή σας και τις επιλογές σας κάνοντάς σας έλεγχο για το που πάτε και τι κάνετε.
Σας φορτώνει με ενοχές: “Τα παιδιά σε έχουν ανάγκη, θα βγεις;” ή σας κάνουν έμμεση κριτική για το φαγητό που κάηκε ή για το ότι παραγγείλατε χθες το βράδυ φαγητό. Η δική της εικόνα δεν συμβαδίζει με τη δική σας.
Σας ακυρώνει ως γονιό: Οι γιαγιάδες πολλές φορές εμπλέκονται υπερβολικά στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους, και έρχονται σε αντίθεση με αυτά που πιθανόν να έχετε θέσει εσείς οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά. Οι γιαγιάδες κάνουν τα χατίρια στο παιδί ακυρώνοντας τις οδηγίες, τους κανόνες και τα όρια που εσείς έχετε θέσει, ακυρώνοντάς σας έτσι ως γονέα στα μάτια του παιδιού.
Οι γιαγιάδες λοιπόν είναι η αιτία όλων των κακών;
ΟΧΙ βέβαια! Είτε το θέλετε είτε όχι εσείς έχετε την ευθύνη να ορίσετε τους κανόνες. Να θέσετε τους όρους του παιχνιδιού. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν τον ένα και μοναδικό ρόλο που τους κάνει ξεχωριστούς, να κακομαθαίνουν!
Αν εσείς δεν έχετε λύσει τις δικές σας συγκρούσεις με τις παλαιότερες γενεές έχετε άλλη μία ευκαιρία με τον ερχομό ενός νέου παιδιού να επαναδιαπραγματευτείτε σχέσεις, να «κλείσετε λογαριασμούς» χωρίς να κοπανήσετε θυμωμένοι την πόρτα πίσω σας, αλλά ανοίγοντας νέες πόρτες επικοινωνίας με τους δικούς σας γονείς.
Ο δρόμος μπορεί να είναι απαιτητικός αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει καθώς θα χτίσετε μέσα από τη διαπραγμάτευση των σχέσεων με τους δικούς σας γονείς, τη σχέση σας με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι σε λίγο έρχεται και η σειρά σας, μαντέψτε ποια θα γίνει η επόμενη γιαγιά!
Και ίσως αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο απαιτητικά μαθήματα της ενηλικίωσής σας: να μάθετε να στηρίζεστε πρώτα από όλα στις δικές σας δυνάμεις και να ζητάτε βοήθεια μόνον όταν πραγματικά την έχετε ανάγκη, να μάθετε να βρίσκετε σημείο επαφής και όχι τριβής με τους δικούς σας ανθρώπους και να μπορείτε εντέλει να τους απολαύσετε και όχι να τους «ανέχεστε».