Θέλεις να μεγαλώσει σε ένα σπίτι που θα νιώθει ασφάλεια να εκφραστεί. Που δεν θα νιώθει ότι η γνώμη του δεν έχει αξία. Που θα αισθάνεται ισότιμο μέλος της οικογένειας. Που θα έχει επιλογές, φωνή και αγάπη.
Αν αυτό σε καταπιέζει, επειδή πολλές φορές θέλεις να είσαι ειλικρινής και να πεις “θα γίνει επειδή το είπα εγώ ή επειδή αυτό είναι το σωστό” ή επειδή ξέρεις ότι είναι πολύ μικρό για να μοιραστείς κάτι μαζί του, τότε μην νιώθεις τύψεις.
Οι γονείς οφείλουμε να βάζουμε όρια και να καθοδηγούμε τα παιδιά μας. Κι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να τους κάνουμε πάντα το χατίρι, χωρίς να ακούμε πάντα την άποψή τους και χωρίς να αφήνουμε να επικρατεί το χαός “επειδή θέλει να εκφραστεί”.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να πεις όχι; Όταν θέλεις να είσαι ειλικρινής με ευγενικό τρόπο, όταν δεν μπορείς να απαντήσεις σε κάθε ερώτησή τους, όταν πρέπει να θέσεις όρια, όταν πρέπει να κάνεις κάτι μόνη σου για λόγους ασφαλείας.
Μερικά παραδείγματα:
Μπορείς να πεις:
“Σε ευχαριστώ για τη γνώμη σου, αλλά αυτή είναι η απόφασή μου”
“Το ξέρω ότι αυτό δεν σου αρέσει, αλλά αυτό είναι το πρόγραμμά μας. Το ξέρω ότι δεν σου αρέσει, το καταλαβαίνω”
“Δεν μπορώ να το συζητήσω τώρα μαζί σου. Όταν είμαι καλύτερα μπορούμε να πούμε ό,τι θες”
“Ο ήχος αυτός είναι πολύ δυνατός για τα αυτιά μου. Μπορείς ή να σταματήσεις ή να παίξεις κάτι άλλο ή να πας στο δωμάτιό σου να παίξεις φωνάζοντας”.
“Πολύ ωραία ερώτηση. Δεν μπορώ να σου απαντήσω τώρα. Θα το σκεφτώ και θα σου πω όταν είμαι έτοιμη”.
“Δεν χρειάζομαι βοήθεια με αυτό. Αλλά σε ευχαριστώ πολύ που πρόσφερες τη βοήθειά σου”.
Διάβασε επίσης: