Πολλές φορές ο γονιός δίνει ένα μήνυμα στο παιδί το οποίο όμως ακυρώνει με τις πράξεις του. Επειδή είστε η πιο σημαντική επιρροή των παιδιών σας βοηθήστε τα να αναπτύξουν καλές συνήθειες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Προσπαθήστε να γίνετε αυτοί που θαυμάζετε και γίνετε οι ίδιοι πρότυπα για τα παιδιά σας χωρίς «άλλα να λέτε και άλλα να κάνετε».
Το παράδειγμα που δίνετε στο παιδί σας είστε εσείς οι ίδιοι. Με τη στάση σας και τις πράξεις σας. Η συνέπεια των πράξεών σας βοηθά στη μετάδοση της αξίας που θέλετε να περάσετε. Αν το παιδί, διαπιστώσει ότι τηρείτε αυτά που λέτε θα υιοθετήσει το παράδειγμά σας και θα ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.
Μη λέτε στο παιδί «Πρόσεχε στον δρόμο»
Δείξτε το: Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνετε. Επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις πράξεις σας παρά από τα λόγια σας. Όλες σχεδόν οι αξίες και οι συμπεριφορές μαθαίνονται καλύτερα παρατηρώντας τις πράξεις των γονιών παρά ακούγοντας τις διδασκαλίες τους. Πώς περιμένετε επομένως το παιδί να μάθει τους κανόνες οδικής ασφάλειας και να κινείται σωστά στο δρόμο, όταν στα φανάρια εσείς οι ίδιοι δεν περιμένετε στη διάβαση και περνάτε με το κόκκινο; Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά ακολουθείτε θα την ακολουθήσει και το παιδί, επειδή του περνάτε το μήνυμα ότι κάποιες φορές επιτρέπεται.
Μη λέτε στο παιδί «Τρώγε σωστά»
Δείξτε το: Αν εσείς οι ίδιοι δεν το πιστεύετε και έχετε στο σπίτι όλων των ειδών τα γλυκίσματα για κατανάλωση πώς το παιδί θα μάθει να τρέφεται σωστά; Ακολουθείτε πρώτα εσείς μια υγιεινή διατροφική συμπεριφορά και το παιδί θα ακολουθήσει κι εκείνο. Να θυμάστε πως είμαστε οι πράξεις μας όχι οι εξαγγελίες μας.
Μη λέτε στο παιδί ότι «Δεν πειράζει που έχασες, προσπάθησες»
Δείξτε το: Αν ένα παιδί έχασε σε έναν αγώνα σίγουρα απογοητεύτηκε. Το να του πείτε δεν πειράζει, σημασία έχει η προσπάθεια δεν σημαίνει τίποτα για το παιδί. Μιλήστε του με προσωπικά παραδείγματα, π.χ. για τη δουλειά σας, για το πόσο προσπαθήσατε να κατακτήσετε έναν επαγγελματικό στόχο αλλά δεν τα καταφέρατε. Πείτε του τι σας δίδαξε αυτό που χάσατε και σας στεναχώρησε. Μπορεί να μην ήσασταν καλά προετοιμασμένος, μπορεί κάποιος άλλος συνάδελφος να είχε καλύτερα εφόδια και δεξιότητες από εσάς. Πείτε του πώς το ξεπεράσατε και βοηθήστε το παιδί με αυτόν τον τρόπο να το ξεπεράσει κι εκείνο.
Μη λέτε στο παιδί «Μη φοβάσαι»
Δείξτε το: Μπορεί να σας προβληματίζει το γεγονός ότι το παιδί έχει κάποιες φοβίες, φοβάται π.χ. το σκοτάδι, αλλά μήπως και εσείς είστε υπερπροστατευτικοί; Μήπως νιώθετε ανασφάλεια και του απαγορεύετε συνεχώς να κάνει πράγματα και δεν του επιτρέπετε να κάνει κάτι από μόνο του («αν το κάνεις αυτό θα κρυώσεις», «πρόσεχε στην τσουλήθρα», «μη λερωθείς» κ.λπ.); Το βασικό πρόβλημα με την υπερπροστασία είναι ότι μέσω αυτής οι γονείς διδάσκουν στο παιδί τους να αισθάνεται αδύναμο και ευάλωτο. Το μήνυμα που μεταδίδετε είναι ότι ο κόσμος είναι τρομακτικός και επικίνδυνος και ότι το παιδί χρειάζεται βοήθεια και προστασία. Έτσι εμποδίζετε το παιδί όχι μόνο από το να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις ικανότητές του αλλά και από το να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του μόνο του. Βοηθήστε το παιδί σας να αυτονομηθεί, να μάθει από τα λάθη του για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοπεποίθηση.
Μη λέτε στο παιδί «Μην παίζεις με το κινητό»
Δείξτε το: Κλείνετε το κινητό όταν είστε με τα παιδιά και παίξτε μαζί τους, βγείτε βόλτα ή πάτε μαζί στην παιδική χαρά. Μην αφιερώνετε ώρες στην οθόνη του tablet σας για να τσεκάρετε τα εισερχόμενα και τις ειδοποιήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα, όταν είστε σπίτι. Αν εσείς είστε εθισμένος με το διαδίκτυο τότε πώς το παιδί θα βγει έξω να παίξει;
Μη λέτε στο παιδί «Μη μιλάς άσχημα»
Δείξτε το: Φροντίστε πρώτα από όλα να είστε πολύ προσεκτικοί στο πως μιλάτε εσείς στους άλλους, πόσο ευγενικός είστε. Εάν πείτε στο παιδί «Μη γίνεσαι αγενής» και μετά σας ακούει να μιλάτε άσχημα σε κάποιον, θα θυμάται τη συμπεριφορά σας όχι τα λόγια σας. Μην κάνετε αρνητικά σχόλια για τους γείτονές σας, για το χρώμα, τη φυλή, την οικονομική κατάσταση κάποιων. Το παιδί σας τα καταγράφει και θα τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή εις βάρος σας ή εις βάρος των άλλων.
Μη λέτε στο παιδί «Μη μου θυμώνεις εμένα»
Δείξτε το: Μην υψώνετε τη φωνή σας και μην ξεσπάτε τα νεύρα σας όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις εκρήξεις θυμού του παιδιού. Δείτε υπομονή και ψυχραιμία και αφήστε το να ξεσπάσει και έπειτα μιλήστε του ήρεμα για όλο αυτό ή αναζητήστε τις αιτίες που το παιδί ξεσπά σε θυμό. Όταν το παιδί θυμώνει κι εσείς του φωνάζετε, το τιμωρείτε ή, στη χειρότερη περίπτωση, χειροδικείτε εις βάρος του, την επόμενη φορά μην αναρωτηθείτε γιατί το παιδί σας φέρεται με τον ίδιο τρόπο.
Να θυμάστε:
Δίνοντας το καλό παράδειγμα στα παιδιά κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι τα παιδιά θα κάνουν ό,τι θέλετε να κάνουν, αλλά λέγοντας στα παιδιά, «κάνε το όπως το λέω εγώ και όχι όπως το κάνω» δεν λειτουργεί. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ασυνέπεια μεταξύ των λόγων και των έργων σας.