“Η νεανική παραβατικότητα είναι ριζωμένη στην οικογένεια”: Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξηγεί γιατί η τιμωρία δεν φέρνει αποτέλεσμα

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, Ειδικός Ιατροδικαστής, μίλησε στην εκπομπή ‘Μέρα με Χρώμα’ για τα μέτρα κατά της νεανικής παραβατικότητας, όπως η  ειδική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, στην οποία θα υπάρχει καταγραφή των γεγονότων που θα καταγγέλουν οι μαθητές.

Όπως είπε είναι κάτι θετικό  αφού ο γονιός θα μπορεί να κινηθεί γρήγορα και να μαθαίνει τι συμβαίνει στο παιδί του, ενώ το γεγονός αυτό θα βοηθά όλους τους αρμόδιους, ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες που κάνουν τέτοιου είδους καταγραφή, έτσι ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος να μην λαμβάνει γνώση ποτέ ο γονιός.

Όσο για την σεξουαλική κακοποίηση είπε πως: “Η ιατροδικαστική δεν μπορεί πάντα να αποδείξει μία σεξουαλική κακοποίηση, καθώς, μία τέτοια πράξη, δεν αφήνει πάντα ιατροδικαστικά σημάδια παρά μόνο ψυχικά που πρέπει να ερευνηθούν από άλλες ειδικότητες… η ιατροδικαστική δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να διευκρινίσει τα πάντα. Πρέπει μία ομάδα επιστημόνων, όπως παιδίατροι, ψυχολόγοι, κλπ, να εξετάσουν το παιδί, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα”.

“Τα παιδιά είναι σκληρά δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους, γι’ αυτό και απατείται ειδική ερμηνεία από τον νόμο… η τιμωρία δεν θα φέρει αποτελέσματα, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η επιμόρφωση, πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία για να βελτιωθεί αυτό το κομμάτι… η βία είναι ριζωμένη στην οικογένεια, ένα παιδί δεν ξυπνά ξαφνικά μία μέρα και γίνεται βίαιο”, επισήμανε.

“Ένα παιδί που θα πέσει θύμα κακοποίησης, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ιατροδικαστή, ακόμη και ιδιώτη, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία”. Σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, “ο αστυνομικός στον οποίο απευθύνεται μία κακοποιημένη γυναίκα είναι υποχρεωμένος να την προστατεύσει”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

“Η ενδοοικογενειακή βία δεν υπάρχει μόνο μέσα στον γάμο, ξεπερνάει τα όριά του, αρκεί να αποδειχτεί ότι υπήρχε σταθερός δεσμός σε ένα ζευγάρι”, τόνισε τονίζοντας πως η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, αρκεί να αποδειχτεί ότι υπήρξε σταθερή σχέση με το έτερον ήμισυ”, είπε ο ιατροδικαστής.

Δες το σχετικό απόσπασμα:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network