Ανώτερος αξιωματικός θα παρακολουθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο αστυνομικός που χειρίζεται τέτοια υπόθεση θα ενημερώνει τον διοικητή του και εκείνος με τη σειρά του ανώτερο αξιωματικό και Εισαγγελέα, στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας θα διατίθεται όχημα από την υπηρεσία που δέχεται την καταγγελία για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη.
Αυτά είναι τρία από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον νέο, αλλά και στον παλιό, “Οδηγό Αστυνομικής Ανταπόκρισης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας“, ο οποίος διαβιβάστηκε σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, στις 5 Απριλίου 2024, σχεδόν τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής. Πρόκειται για ενέργειες που ποτέ δεν έγιναν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Ανάμεσα στα 9 σημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό το εγχειρίδιο αστυνομικής ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχουν τρία που όπως τα υπόλοιπα, είναι πιο απλουστευμένα απ’ ότι στο παλιό εγχειρίδιο, και περιλαμβάνει κάποιες τροποποιήσεις του νέου νόμου το “κουμπί πανικού“. Από αυτή την απλουστευμένη εκδοχή του, είναι φανερό ότι αν κάποιος αστυνομικός ακολουθήσει όλα τα βήματα, θα μπορεί να λάβει “μήνυση” από το θύμα ή να ενεργήσει αυτοβούλως και ενδεχομένως σωτήρια.
Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας θα ορισθεί ανώτερος Αξιωματικός στον βαθμό τουλάχιστον του Αστυνομικού Υποδιευθυντή (μετά αναπληρωτή) για την παρακολούθηση/συντονισμό-καθοδήγηση ενεργειών, οι οποίες αφορούν στις περιπτώσεις/περιστατικά/υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που χειρίζεται το οικείο Α.Τ., ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται, επικοινωνεί με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπο αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας προς υποβοήθηση του έργου του και ενημερώνει τον Διοικητή της Υπηρεσίας, ο οποίος σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας θα είναι παρών.
Διάβασε περισσότερα στο TheToc.gr