Μήπως οι γονείς είμαστε υπερβολικά αρνητικοί απέναντι στα παιδιά χωρίς να τα καταλαβαίνουμε; Η λύση που δίνει η parent coach

Μπορεί να μην πιστεύεις ότι είσαι διαρκώς αρνητική στην επικοινωνία που έχεις με το παιδί σου, όμως μπορεί να μην τα υπολογίζεις σωστά. Γιατί μπορεί να μην είσαι αρνητική, αλλά μπορεί να είσαι περισσότερο αρνητική από ό,τι θετική και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, μπαίνει στο σπίτι, κρεμάει το μπουφάν του και πετάει τα παπούτσια και την τσάντα του στο πάτωμα. Εσύ βλέπεις τα παπούτσια στη μέση του δωματίου κι εκνευρίζεσαι. “Δεν έχουμε πει, τα παπούτσια μπαίνουν στην παπουτσοθήκη;“, θα πεις ή “πόσες φορές σπου έχω πει να βάζεις τη τσάντα σου στη θέση της;”.

Αυτό που δεν πρόσεξες, όμως, και θα έκανε πολύ καλό στο παιδί θα ήταν να πεις “μπράβο που κρέμασες το μπουφάν σου“. Γιατί αν κάθε φορά που το παιδί κάνει κάτι, εστιάζουμε στο αρνητικό κι όχι στο θετικό, τότε είναι σαν να του λέμε ότι δίνουμε σημασία μόνο στα αρνητικά. Μπορεί, μάλιστα, αν δεν δώσουμε σημασία σε όσα κάνει σωστά… να σταματήσει να κάνει κι αυτά!

Σύμφωνα με την parent coach Elaine Halligan, δεν φταίμε και τόσο εμείς οι γονείς. Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί έτσι ώστε να παρατηρούμε μόνο αυτά που θεωρούμε σημαντικά. Εάν, δηλαδή, έχουμε μπει στη λογική να διορθώσουμε όλα τα αρνητικά, τότε θα εστιάζουμε μόνο σε αυτά. Για να βοηθήσουμε, όμως, το παιδί να διορθώσει τη συμπεριφορά του, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν εστιάζαμε στα θετικά.

Ο ψυχοθεραπευτής ζευγαριών, John Gottman, είχε πει ότι σε μια υγιή σχέση ενηλίκων για κάθε ένα αρνητικό που λέμε θα πρέπει να επικοινωνούμε και πέντε θετικά. Αν πάρουμε αυτό το πόρισμα και το εφαρμόσουμε στη σχέση μας με τα παιδιά- που είναι πιο ανώριμα- τότε, σύμφωνα με την Halligan- τότε για να έχουμε σύνδεση και εποικοδομητική επικοινωνία χρειάζονται 10 θετικά για κάθε αρνητικό που αναφέρουμε.

Αν προσπαθήσουμε να επαινούμε το παιδί κάθε φορά που παραπονούμαστε για κάτι που δεν έκανε σωστά, τότε θα το βοηθήσουμε να συνεχίσει να προσπαθεί. Αρκεί να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που κάνει για να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή του αλλά και να του προσφέρουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο νιώθει ότι το αγαπούν, το εκτιμούν και το φροντίζουν!

Διάβασε επίσης:

Ποια “μπράβο” κάνουν καλό στα παιδιά μας και ποια τους δημιουργούν πίεση;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network