Μπορεί οι σημερινές μαμάδες- οι περισσότερες- να αρχίσαμε να ασχολούμαστε με καλλυντικά στα πρώτα μας νεανικά χρόνια, όμως πλέον φαίνεται ότι τα μικρά κορίτσια ενδιαφέρονται για την φροντίδα της επιδερμίδας τους από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού. Κι όταν λέμε φρόντιδα δεν εννοούμε μια απλή ρουτίνα περιποιίησης, όπως το πλύσιμο του προσώπου, αλλά ένα πιο πολύπλοκο skincare καθώς και μακιγιάζ με το οποίο ασχολούνται σχεδόν εμμονικά.
Σύμφωνα με την κα Φανή Αρμπατζόγλου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, που μίλησε στην ΕΡΤ3 για το ζήτημα, δεκάχρονα κορίτσια ασχολούνται με εμμονή με τα καλλυντικά, αντί να παίζουν με κούκλες, με αποτέλεσμα να χάνεται το στάδιο της μετάβασης στην ενήλικη ζωή. “Τα κορίτσια μπαίνουν πολύ γρήγορα στην ενηλικίωση κι έτσι χάνεται το πολύ σημαντικό αυτό κομμάτι, στα social προβάλλεται πολύ η εικόνα, πρέπει ο γονιός να έχει τη διάκριση, η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από μία διαταραχή ναρκισσιστική. Τα μικρά κορίτσια, αντί να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι, ασχολούνται με πράγματα που αφορούν άλλες ηλικίες…πρέπει να αρχίσει η ψυχοεκπαίδευση ώστε τα παιδιά να έχουν διάκριση και να μην ακολουθούν τυφλά τα trends της εποχής και να μην αντιγράφουν πρότυπα που δεν έχουν καλή βάση, πρέπει να διαφοροποιηθούν από την οικογένεια για να βρουν την ταυτότητά τους ως μονάδα στην εφηβεία, για να δουν πώς θα σταθούν αργότερα στην κοινωνία”, είπε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο παίζουν οι infuencers που θέτουν τα πρότυπα στα κοινωνικά δίκτυα, με την προβολή να είναι εστιασμένη στην εικόνα, παρακάμπτοντας την ουσία. Όπως τόνισε η κα Μπέτυ Λαζαρίδου, Διευθύντρια Δερματολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, κορίτσια κάτω των 12 ετών κατακλύζουν τα καταστήματα ομορφιάς. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που διαμόρφωσαν οι tik tokers και οι influencers, ενώ υπάρχουν 17χρονες που ζητούν την τοποθέτηση υαλουρονικού στο πρόσωπο.
“Βλέπουμε περιστατικά με εξ’ επαφής δερματίτιδες στα πολύ ευαίσθητα εφηβικά δέρματα, καθώς, ειδικά τα προϊόντα με ρετινόλη είναι πολύ βαριά για τα νεανικά δέρματα, μπλοκάρουν τους πόρους και δημιουργούν φαγέσωρες και πρόωρη ακμή στα παιδιά”, είπε η κα Λαζαρίδου, προσθέτοντας ότι μία επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο γιατρός μπορεί να εξηγήσει στο παιδί πόσο κακό μπορούν να κάνουν στο πρόσωπό τους με την εφαρμογή αυτών των προϊόντων, ενώ αυτό που συστήνουν είναι η εφαρμογή μίας ελαφριάς κρέμας και χρήση αντιηλιακού από την ηλικία των 16 ετών.
Δες το σχετικό απόσπασμα: