Πώς η σχέση που έχεις με τον πατέρα των παιδιών σου επηρεάζει τις μελλοντικές σχέσεις τους

Η σχέση που έχεις με τον πατέρα των παιδιών σου, είτε είστε παντρεμένοι είτε έχετε πάρει διαζύγιο, επηρέαζει σε σημαντικό βαθμό τις μελλοντικές σχέσεις των παιδιών σας. Ο τρόπος που επικοινωνείτε καθημερινά και κυρίως ο τρόπος που επιλύετε τις διαφορές σας, δείχνετε σεβασμό ή εμπιστοσύνη δημιουργεί το πλαίσιο που θα χαρακτηρίζει τις σχέσεις που θα διαμορφώνουν με τους δικούς τους συντρόφους.

Μέσα από τη σχέση των γονιών τους θα ορίζουν τι είναι φυσιολογικό και τι υγιές, θα αποφεύγουν ή θα επιλέγουν συντρόφους. Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος και για να να εξασφαλίσεις ότι τα παιδιά σου θα έχουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια. Αρκεί να τους δείξεις πώς δύο άνθρωποι που δεν είναι τέλειοι μπορούν να έχουν μια όμορφη σχέση.

Τι πρέπει να αποφύγεις:

Συναισθηματική απόρριψη: Δύο σύντροφοι πρέπει να στηρίζουν και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους, όμως η απαξίωση και η συναισθηματική απόρριψη δίνει πάντα στα παιδιά το “κακό παράδειγμα”. Φράσεις όπως “είσαι υπερβολική” ή “κάνεις σαν τρελός” δίνουν την εντύπωση ότι δεν επιβεβαιώνεις το συναίσθημα του άλλου, δεν το κατανοείς και δεν το αποδέχεσαι.
Να ταυτίζεσαι με τον άλλο: Μπορεί το γεγονός ότι ταυτίζεσαι με τον άλλο να δείχνει μια σύνδεση, όμως είναι εσφαλμένη σύνδεση και ασφάλεια. Μπορούμε να αποδεχτούμε τον άλλο χωρίς να έχουμε την ίδια διάθεση ή άποψη.
Να απομακρύνεσαι από τον εαυτό σου: Εάν τα παιδιά βλέπουν ένα γονιό να παραμερίζει τις ανάγκες του για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του άλλου ή να καταπιέζει τα συναισθήματά του, δεν έχει εκτίμηση για κανέναν. Ούτε για τη “θυσία” ούτε για αυτόν που τη δέχεται.

Φράσεις που δείχνουν στα παιδιά μας τι σημαίνει υγείς σχέση (και καλό είναι να τις ακούν):

“Δεν έχουμε την ίδια άποψη, αλλά δεν πειράζει. Επιτρέπεται να έχουμε διαφορετική οπτική”
“Έτσι νιώθω. Δεν είσαι υπεύθυνος για αυτό. Απλά τα μοιράζομαι για να καταλάβεις τι βιώνω και να βρούμε μαζί μια λύση”
“Έπρεπε να σου μιλήσω πιο ευγενικά και πιο τρυφερά”
“Δεν πειράζει που δεν έχεις καλή διάθεση. Αλλά δεν γίνεται να μου μιλάς έτσι. Θέλω να μου μιλάς ευγενικά. Μπορείς να το προσπαθήσεις;”
“Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη. Έπρεπε να το είχα σκεφτεί καλύτερα”.
“Βλέπω ότι σε εκνευρίζει αλλά έχω δικαίωμα να πω όχι. Δεν έχω πρόθεση να σε πληγώσω. Μπορούμε να έχουμε και οι δύο δίκιο”.

Διάβασε επίσης:

Πώς ένα διαζύγιο επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά; 10 ενήλικες εξηγούν πώς ένιωθαν ως παιδιά χωρισμένων γονιών

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network