Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη Μαρία Πολύζου ως την κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμο. Την νιώσαμε όμως δίπλα μας μέσω των social media όταν το 2019 μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού. Είναι εκείνη που τόνισε πως παράλληλα με τη μαστογραφία μας πρέπει να κάνουμε και υπέρηχο και ψηλάφηση του στήθους για να έχουμε “διαβατήριο στη ζωή”. Τρία βήματα που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Φώφη Γεννηματά που αφορά 1.3 εκ. γυναίκες.
Όπου κι αν βρεθεί, η Μαρία φτιάχνει ένα προσωπικό σύμπαν, όπως στο γραφείο της στο ΟΑΚΑ. Με απαλή μουσική, ωραίο φωτισμό, έναν χώρο που σε προδιαθέτει θετικά και σε ηρεμεί. Πριν το γραφείο της, τα μετάλλιά της λάμπουν σε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο αγώνισμα του Μαραθωνίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1996 στην Ατλάντα, κρατώντας διαρκώς ένα ελληνικό σημαιάκι στο χέρι. Εκείνη που δάκρυσε όταν άκουσε τον Εθνικό Ύμνο στους Βαλκανικούς αγώνες στην Κωνσταντινούπολη το 1990 όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Κι εκείνη που κατόρθωσε έναν άθλο το 2010 τιμώντας την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, αναβιώνοντας τον Φειδιππίδειο Άθλο, διανύοντας 524 χλμ. (Αθήνα-Σπάρτη-Τύμβος Μαραθώνα)- “τότε έμαθα τη δύναμη του πνεύματος” λέει χαμογελώντας.
Μετά την περιπέτεια της υγείας της ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για τον τρόπο που πρέπει να αγωνιζόμαστε στη ζωή. Στην αυτοβιογραφία της “Μην τα παρατάς” (εκδ. Key Books) αποκαλύπτει πόσο δύσκολα ήταν τα παιδικά της χρόνια, τόσο λόγω της ένδειας, αλλά κυρίως λόγω της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της.
Διάβασε τη συνέντευξη στο Shape.gr